Att resa med tåg eller flyg?

I helgen reste jag med nattåget till och från Umeå – Stockholm. Det fick mig att fundera på valet mellan att resa med tåg eller flyg och den högst aktuella frågan om klimatet. Hur reser man på ett klimatsmart sätt som ändå passar in i livspusslet egentligen?

 

 
>> INLÄGGET INNEHÅLLER ETT REKLAMSAMARBETE MED FLIGHTRIGHT. LÄS MER HÄR. <<

 

 

Sverige är ett av världens billigaste flygländer. Vi flyger dubbelt så mycket utomlands idag jämför med på 90-talet. För att klimatkompensera måste vi se över våra resvanor. Jag tycker att tåg är ett smidigt sätt att resa på då man bara behöver ta sig till tågstationen ca 10 minuter innan avgång. Tar man nattåg är det timmar som man inte gör annat än sover på ändå. Så jag har inget emot att resa mer med tåg – så länge det känns rimligt i min vardag. 

 

Inställt flyg vid en klassresa från Rom 

 

Nyligen lyssnade jag på P3 Nyheter Gransknings avsnitt ”Klimatresan” där de gör en resa med tåg fram och tillbaka till Mallorca för att se hur smidigt, prismässigt och klimatsmart det faktiskt är. Det var väldigt intressant att höra deras upplevelse av att resa med tåg idag i och med att jag gjort en liknande resa för en herrans massa år sedan när jag gick i gymnasiet. Jag åkte på klassresa och vi flög till Rom med ett lågprisbolag. När vi skulle flyga hem igen var flyget inställt. Flygbolaget satte inte in några ersättningsflyg. De påstod också att de avsagt sig allt ansvar från att ersätta flygbiljetterna vid bokningen. 

 

Våra rättigheter vid inställda flyg  

 

Vi stod en hel gymnasieklass med två lärare på flygplatsen och visste inte hur vi skulle ta oss hem. Föräldrar ringde och var oroliga och de stackars lärarna fick några extra gråa hårstrån den resan. Vi blev tvungna att boka tåg hem från Rom och det blev en resa jag sent kommer glömma. Hade vi då vetat om EU-förordningens ersättningsansvar hade vi kunnat stå på oss och krävt ersättning.

 

Man kan alltså ha rätt till ersättning för upp till 600 Euro om inte flygbolaget har informerat om flygändringen inom 14 dagar innan flygets avgång. Idag finns en tjänst som heter Flightright som hjälper till att ta reda på vad man har rätt till för ersättning. De har lång erfarenhet av vilka lagar som gäller angående flygförseningar och tar hand om allt pappersarbete och rättsliga förhandlingar med flygbolaget. Det gör att man själv slipper stressa upp sig över att ta reda på all information om vad som gäller och det är större chans att lyckas få rätt ersättning. Hade vi tagit hjälp av Flightright på den tiden hade antagligen vår klassresa fått ett mycket trevligare och gladare avslut.

 

 

Istället för drygt tre timmars flygresa hem blev det tre jobbiga dygn på tåg genom Europa

 

Det fanns många likheter i P3 Nyheter Gransknings avsnitt om Klimatresan som under vår egen tågresa med klassen. När vi reste var det väldigt komplicerat att få ihop alla bokningar med tågen. Oftast gick det inte att boka tåg i förväg från ett annat land, utan man fick hoppas att hela klassen skulle få plats på ett sista minuten (som inte är billigt!) när man väl var på tågstationen. Enligt reportrarna i Klimatresan har det än idag inte utvecklats ett system eller någon sajt som samkör alla utländska tågbolag som underlättar tågbokningarna. Dessutom kunde man i vissa fall bara få sin biljett med vanlig post och inte som digitalbiljett, erfarade reportrarna under sin resa i år.

 

Det verkar inte ha hänt så mycket sedan min klassresa i utvecklingen av att åka tåg i Europa. Det gör mig ledsen eftersom det inte är hållbart i praktiken att resa på det sättet. För oss var det svårt att hålla humöret uppe, det blev dyrt och tog otroligt mycket tid. För reportrarna i Klimatresan tog det 6 dygn fram och tillbaka med tåg till Mallorca och de betalade 10 000 kr per person i resekostnader.

 

Vad som bekymrade oss under tågresan:

 

  • Det tog oss tre dygn – dygn som var planerat åt helt andra saker än att sitta på tåg.
  • I väntan på nästa tåg blev det för dyrt och för kort om tid för att ta in på hotell. Vi sov på golvet på tågstationerna istället.
  • Det krävs platsreservationer som är fullbokade för flera veckor framöver. Därför fick många av oss sitta i bagageutrymmena.
  • Några elever blev uttråkade på all väntan och utforskade en stripklubb. De förde sig inte exemplariskt utan hamnade i fyllecell. En lärare fick stanna för att lösa ut dem.
  • Lärarna hade ett riktigt bekymmer att få ihop allting, hitta rätt tåg och pussla ihop resorna.
  • Vi hade dålig hygien när vi endast hade tillgång till offentliga toaletter under tre dygn.
  • Det blev många måltider som skulle ätas ute under tre dygn – vilket blev dyrt och en oplanerad utgift.
  • Vi var möra i kroppen och trötta då vi knappt kunde sova någonting.

 

 

Tid, komfort och pris

 

Flyget vinner över tåget i allt från tid, komfort och pris – fortfarande idag. Men ur ett klimatperspektiv är det såklart överlägset bättre att resa med tåg. Frågan är om man har den tiden det krävs för att ta tåget och få det att passa in i sin vardag? För mig känns det inte hållbart att spendera så mycket tid på tåg de gånger man vill koppla av och ha semester, och därför blir det att jag tar flyget. Jag tror att man måste se själva tågresan som resmålet i sig. Interrail till exempel är ett bra sätt att se Europa med tåg på. Då uppskattar man nog tågresorna på ett helt annat sätt. Måste man ta tåget på grund av ett inställt flyg är man inte så positivt inställd till en flera dygns tågresa. Man vill ju egentligen bara hem. Jag har dessutom upplevt ytterligare en ruskigt jobbig tågresa hem från Barcelona. Så för att slippa en sådan situation, kolla vad Flightright skulle kunna hjälpa dig med.

 

Jag som är van vid backpacking borde väl inte ha problem med att resa med tåg i Europa när jag vet hur det är att resa med bussar som inte passar tider i Sydamerika. Men då har det i alla fall varit extremt billigt. Det behövs helt klart en drastisk förändring inom tågtrafiken i Europa. Tills dess kommer väl gemene man välja flyget till sin semester. 

 

Hur kan man resa klimatsmart då?

 

Flygbranschen i världen har enats om att det behövs åtgärder för att reducera utsläppen. För att påskynda det resultatet kanske det inte hjälper att sluta flyga. Det behövs ju pengar till flygsektorn för att öka takten på teknikutvecklingen. Minskat flygande kan göra att utveckligen stannar av. Det är svårt att hindra globaliseringen och reslusten vi har idag. Men vi kan påskynda teknikförändringen genom att kräva mer. Man kan till exempel välja flygbolag som kör på biobränsle. 

 

Vi kan också se till att flyga mer sällan och vara borta längre tid de gånger vi flyger långt. Det är bättre att resa till närmare resmål och låta den där långresan vara vid riktigt speciella tillfällen. Jag försöker se till att göra klimatsmarta val i min vardag och källsortera, handla ekologiskt och välja att äta mer grönt och närodlat. Då kanske man har gjort sig förtjänt av en flygresa någon gång då och då, inbillar jag mig. Att vilja ändra gamla vanor till nya blir bara en frisk fläkt i livet som man växer och mår bättre av, tycker jag! Att vara öppensinnad, eftertänksam och försöka vara den bästa versionen av sig själv – för både sig själv och för miljön – kommer man långt på tror jag! 

 

I filmen Powder Express som visas under filmturnén Untracked Film Tour tar sig några friåkare till Alperna med tåg. Filmen ska visa på ett positivt sätt att det är kul och smidigt att resa med tåg. Jag har själv inte sett den än men Emelie Eriksson som jag reste med på ski and sail i Sunnmöre är med i filmen och jag hoppas och tror att de fick en bättre erfarenhet av tågresandet än vad jag har fått. Även Evelina Utterdahl på Earth Wanderess reser helt med alternativa färdsätt för att klimatkompensera. Så himla bra gjort av henne och väldigt inspirerande! 

 

 

Hur tänker du kring att resa med flyg eller tåg? Hur reser du på ett klimatsmart sätt utan att behöva kompensera för mycket på pris, tid och komfort?

Dela gärna med dig i kommentarerna här nedan! 

 

 

 

 

 
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *