SKI AND SAIL med Fjord Adventures

 

Aktivitetsresor har blivit väldigt populärt på senare tid. Allt fler vill ha träningsverk på sin semester.

 

Jag tycker det är helt fantastiskt, vi sitter i genomsnitt alldeles för mycket idag! Man känner sig aldrig så nöjd som när man är utpumpad i kroppen och kan sätta sig ned och koppla av med gott samvete.

 

Jag har fått den fantastiska möjligheten att  få åka med på ett ski and sail äventyr med Fjord Adventures, Addnature, Haglöfs och Uteguiden genom en tävling som jag vann. Läs mer om mina personliga reflektioner här.

 

Färdas genom safirblå fjordar omringad av massiva, snöklädda bergstoppar

 

Steve Stewart på Fjord Adventures är en av de som fattat trenden med aktivitetsresor och erbjuder sedan tre år tillbaka helt unika resor i de norska fjordarna. Efter många år som djuphavsdykare ville han kombinera sin passion för berg och hav. Steve flyttade till Norge och hittade HMS Gåssten – ett vackert gammalt restaurerat örlogsfartyg – en av de sista träfartygen inom svenska marinen som någonsin byggts. Idag erbjuder han sina gäster unika upplevelser till en helt ny nivå genom att styra rätt in i hjärtat av den orörda vildmarken till svårtillgängliga platser där man får njuta av Norges orörda skönhet. Gåssten är även känd från bio-succén Supervention från Field Productions.

 

 

Norge erbjuder bland de mest spektakulära landskapen i världen

 

Det har varit väldigt populärt att resa så långt bort som möjligt, och jag själv har fallit in i den trenden. Det känns dock som att en ny trend att utforska sina närområden börjar ta form. Att resa till Nya Zeeland på andra sidan jorden när vi har minst lika fantastiska landskap ett stenkast bort är helt galet egentligen. Norge med sina fjordar och arktiska skärgård har bland de mest spektakulära landskapen i värden. Det finns oändligt med aktiviteter både sommar som vinter – om man inte bara nöjer sig med att blicka ut över den fantastiska utsikten.

 

De skandinaviska alperna

 

Av Norges tio bästa toppar för skidåkning så ligger sex av dem i Sunnmøre. Ingen annanstans i världen finns så världsklassig turskidåkning i så hög koncentration i en och samma bergskedja. Från februari till juni är området perfekt för offpiståkning och ski-touring. HMS Gåssten ligger i Ålesund, en perfekt hamn att utgå från för att uppleva Sunnmøre Alperna. Med toppar som sticker upp till 1 700 meter rakt upp ur fjorden, anses Sunnmøre vara en nationalskatt och är idag välbesökta fjäll, men fjorden är fortfarande en rätt så bevarad hemlighet. Fjordarna har formats genom att glaciärer har förflyttat landmassor under flera århundraden vilket har skapat spektakulära snöbeklädda alptoppar och djupa dalar och fjordar. En genomsnittlig tur varar 4 – 6 timmar då man klättrar över 1000 höjdmeter per dag. Vi gick i snitt 2 timmar per dag och med lunch, många stopp för foto och med åkningen ned igen så blev det ett par timmars äventyr. Jag var lite nervös över att jag inte skulle orka, men man orkar mer än man tror! Jag var ute och sprang intervaller regelbundet en månad innan resan dock, det kanske hjälpte lite.

 

 

 

Ålesund – Sæbø – Urke – Øye – Ålesund

 

Från Ålesund tog vi oss in i den idylliska Hjørundfjorden som är en av de längsta i Norge med sina 35 km. Första natten låg vi i Sæbø, en liten by med röda stugor med grästak. För 100 år sedan gick en lavin ned i byn och förstörde hela skolan. Som tur var skedde detta på en söndag och alla barnen befann sig i kyrkan, men man kan än idag se spåren från den stora lavinen.

 

Andra natten låg vi i byn Urke som har 980 invånare. Där kan man gå en tur för att få se resterna av en urgammal bosättning som förstördes i ett jordskred för mer än hundra år sedan.

 

Ålesund

 

Øye – dykning i en undervattensstad och boende på spökhotell

 

Tredje natten la vi till i Øye, precis utanför det charmiga Hotel Union – ett riktigt spöklikt men otroligt välbevarat och vackert hotell som haft besök från förnäma gäster från hela Europa sedan 1891, t.ex. drottning Wilhelmina av Holland, Sveriges kung Oscar II och den tyske kejsaren Wilhelm II. Det är ett väldigt sevärt hotell, tänk att ha en maskerad där, eller bröllop! Det vore riktigt häftigt.

 

Lyngstøylsvatnet kan man dyka i en undervattensstad. För 100 år sedan spärrades utflödet av floden Lunga av och vattennivån steg med 17 meter och byn som fanns där hamnade under vatten. I dag kan man dyka bland husgrunder, stengärdsgårdar, träd och vägar.

 

 

Gå med guide

 

Vi blev guidade på våra toppturer av Oscar och Gordon från Uteguiden. Det kändes väldigt tryggt att ha dem med i vår grupp eftersom det gick många laviner i områdena under våra dagar. Uteguiden har funnits sedan 2008 så de har många års erfarenheter och hög kännedom om alla topparna – vilket helt klart märktes. De har haft kunder som Salomon Freeski TV, Field Productions, Helly Hansen och Peak Performance bland många andra.

 

Gordon tipsade mig om en guidebok som beskriver turerna kring Sunnmöre. Man kan även köpa Snösäkers digitala guidebok om man vill kunna gå turerna utan guide. Kom dock ihåg att guiderna alltid har koll på snön sedan säsongens start och det är därför alltid klokt att ha med sig en guide. Safety first!

 

Jag är så tacksam för möjligheten jag fått att delta på denna resa! Jag har träffat många fantastiska och inspirerande människor och hela upplevelsen kommer jag att minnas för evigt. Jag rekommenderar verkligen att resa med Fjord Adventures, det är ett helt unikt äventyr och verkligen en once in a lifetime upplevelse.

 

 

 


>> JAG HAR VUNNIT DEN HÄR RESAN I EN TÄVLING VIA INSTAGRAM SOM ANORDNADES AV ADDNATURE, HAGLÖFS, FJORD ADVENTURES OCH UTEGUIDEN <<

 


<< LIKE IT? PIN IT! >>


 

Share

4 thoughts on “SKI AND SAIL med Fjord Adventures

    1. Jaa den var helt magisk! Det skulle jag verkligen rekommendera, det är verkligen en resa för livet! Det kostar ca 30 000 kr per person för 6 nätter, då ingår all mat och dryck samt guider för alla dagarna. Det är såklart mycket pengar, men samtidigt får man otroligt mycket för det. Att hyra guide kostar ju mycket bara det, och att hyra båt är också en stor kostnad. Så det beror hur man ser på det! Har ni möjlighet så kommer ni inte ångra en resa dit!

    1. Åh tack snälla Mikaela! Hoppas du får uppleva en sådan resa någon gång!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *