Billigaste flygbiljetterna – så hittar du dem

Att hitta de billigaste flygbiljetterna – varför ändrar sig priserna så plötsligt? Hur gör man för att hitta den billigaste biljetten? Här har du några tips du kan ha användning för när du bokar din nästa flygbiljett.

 


>>
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR MEN ÄR SKRIVET HELT FRÅN MINA EGNA PERSONLIGA REKOMMENDATIONER. LÄS MER HÄR. <<

 

english

 

När vi skulle boka vårt flyg hem efter vår fyra månader långa resa i Sydamerika, upptäckte vi hur priserna på flygbiljetterna steg så fort vi inte bokade direkt. Vi hade hittat ett riktigt bra och billigt flyg på Momondos hemsida. En stund senare var biljetterna mycket dyrare. Vi laddade ner deras app istället och kunde boka biljetterna till det priset vi först hade hittat de för.

 

Hur kan priserna stiga så plötsligt på de billigaste flygbiljetterna?

 

Flygbolag behöver veta hur våra köpvanor är för att kunna sälja så mycket som möjligt. Du kan testa att rensa dina cookies för att inte sökmotorerna ska kunna känna av vad det är du är ute efter. Du har kanske märkt att alla annonser runt om på nätet anpassas efter de sidor du precis varit inne på. Söker du efter flygbiljetter kommer det upp en massa annonser med olika företag som säljer flygbiljetter. På samma sätt vet dina cookies vilka flyg du har sökt på. Sök alltid efter flyg i anonymt eller i privat surfningläge för att se de lägsta priserna.

 

Flygbiljetten blir dyrare om det bara finns få lediga stolar kvar. De billigaste flygstolarna säljs först och sedan blir de dyrare ju färre stolar som finns kvar. Ibland kan man reserva platser utan att betala förrän dagen därpå. Då uppfattas stolen som såld och då ökar priserna på de andra stolarna. Men väljer någon att avbryta sin reservation så kommer de biljetterna släppas tillbaka för samma pris som den låg på innan reservationen. Lyckas du tajma in ett sådant tillfälle har du möjlighet att hitta en flygbiljett som är billigare än när du tittade dagen innan.

 

Boka biljetterna en och en för att får det billigaste priset

 

Ibland hinner inte resebyråernas bokningssystem med. Det gör att de ibland kan visa biljettpriser som de inte längre erbjuder. Du kan testa att söka på en biljett i taget om ni är flera personer som ska resa. Finns det bara en biljett till ett billigare pris så kommer inte den komma upp om du söker för fler personer samtidigt. Nackdelen med det är att man inte kan boka platser bredvid varandra på flyget.

 

När ska man boka sin flygbiljett för att få den så billig som möjligt? 

 

I snitt bör svenskar boka sin resa 27 veckor innan sin tänkta avresa för att hitta den billigaste biljetten. Är man inte så tidigt ute, så ska det vara billigast att boka 9 veckor innan. Det kan såklart variera beroende på vart du ska. November ska vara den billigaste månaden att resa på, speciellt vecka 46. Det märkte jag och syrran nu när vi var i Hamburg, vi valde den billigaste helgen och det var just vecka 46!

 

  • Priserna ändras upp till tre gånger per dag.
  • Det ska vara billigast att flyga på tisdagar, onsdagar och lördagar.
  • Söndagar är oftast den dyraste dagen att resa på.
  • Boka så tidigt som möjligt vid helg och lovdagar.
  • De flesta rabatterna erbjuds i början av veckan.
  • Priserna stiger fort samma vecka som flyget går, ofta med över 40%.
  • Har vi en dålig svensk sommar stiger flygpriserna, men har vi bra sommarväder kan man hitta billiga flygbiljetter. Det är bra att sätta upp en prisbevakning på de flyg du är intresserad av, så får du koll på när den billigaste resan är.
  • Gör som oss, kolla priserna på hemsidorna först, boka sedan genom appar, eller rensa dina Cookies.
  • Använd de bästa flyg sökmotorerna. Jag brukar använda Skyscanner och Momondo.

 

Sista minuten?

 

En gång när jag skulle resa hem från Barcelona till Stockholm hade jag ingen bokad hemresa. Jag och Emma, som jag reste med då, hade fått höra att man kan hitta riktigt billiga flyg om man åker till flygplatsen med all sin packning och hoppar på första bästa flyg som har en tom stol. Detta visade sig dock inte vara sant, och jag har aldrig vågat mig på det igen. Flygresorna till Stockholm den dagen låg på minst 10 000 kr enkel väg, så vi bestämde oss för att övernatta på flygplatsen och bevaka varenda flyg som skulle gå. Men resorna blev dyrare, från 15 000 kr hade vi möjlighet att resa hem. Det var inget alternativ för oss, så vi tog oss till tågstationen och köpte en InterRail biljett istället. Den resan tog oss dock tre dygn och erbjöd både positiva och negativa upplevelser. Läs mer om den resan här och här.

 

Har ni lyckats hitta en billig sista minuten resa, eller finns inte det begreppet på samma sätt längre? Dela gärna med er av era erfarenheter!

 

 

Kolla in Skyscanner som skriver om Cookies kan höja biljettpriserna. De flesta flygresesajterna har en flik där de förklarar hur de tar ställning till Cookies, kolla på den sidan du brukar boka ifrån!

 

HOW TO BOOK THE CHEAPEST FLIGHTS

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *