Surfing i Porto

SKRÄPIG HAMN I PORTO

atlantkustseglingen dag 9 | Vi anlände Porto i Portugal på morgonen. Till vår förskräckliga syn var hamnen så belamrad av skräp. Ytan var täckt av flaskor och skräp blandat med döda sjöfåglar som flöt omkring. Väldigt tragiskt, det blir så påtagligt hur allvarligt plast-situationen ser ut när man ser det på det här sättet. Det är även mycket skräp på Atlanten som vi seglar förbi. I Frankrike var de ganska medvetna och använde tex nedbrytbara plastpåsar men i Portugal överkonsumerar man engångsartiklar på restauranger till vansinne. Det flyger omkring skräp överallt.

 

Hur som helst – det var dags för oss att surfa så vi gick run de två surfstränderna runt hamnen för att hitta en bräda till Niclas. Efter mycket letande slog han tillslut till och jag hyrde en bräda och våtdräkt. Vi hann med ett kvälls-session i solnedgången på den lite för avancerade stranden med lite väl crazy strömmar och vågor för min del. Haha, det blev mest torktumling och kämpa mot strömmarna under det passet. När det blev för mörkt och diset från vågorna tog över sikten begav vi oss tillbaka till båten där Samuel styrde båtfest med några Göteborgare som är i Porto för studier. Det blev en trevlig kväll där vi också hann med ett kulturellt restaurangbesök. Vi beställde rött vin – fick vitt vin – kyparen kallade det grönt vin. Förvirringen var total!

 


SURF DAY

atlantkustseglingen dag 10 | Dagen till ära spenderades på den lite mer nybörjarvänliga stranden för min och Jockes del medan Niclas krigade mot de större vågorna. Vattnet var sviiinkallt! 14-16 grader – det är ju tortyr! Jag var på jakt efter en våtdräkt men efter att ha provat ett antal och bränt upp fingerknogarna av att trycka mig i tighta dräkter blev det tillslut en hyrdräkt. Någon som har tips på vad jag bör köpa för våtdräkt? Grabbarna har 3/2, surfbutikerna rekommenderar 4/3 men jag som är så frusen borde kanske satsa på 5/3.

SVART REGN FRÅN SKOGSBRÄNDER

Vi fick till lite surf innan vi blev alltför kalla, sedan begav vi oss in till Porto. Största missen ever att inte ta med kameran! Så mycket jag ångrade det! Porto var så fantastiskt fint med stenhus i alla möjliga färger och små gränder med kullersten. Dessutom var det disigt så solen sken igenom som en blodröd apelsin. Det var sååå fint och det gick inte att föreviga med mobilen… Jag får åka tillbaka helt enkelt! Till middagen började det regna, och regnet var svart. Vi fattade ingenting och plötsligt såg vi väldigt fräkniga ut. Det visade sig att dimman under kvällen var från brandrök från en skogsbrand och med regnet kom sot. Det har varit väldigt torrt här länge så Portugal har drabbats av många skogsbränder.

 


 

Extremt skräpigt i hamnen, blandat med döda sjöfåglar 🙁

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *