Delfiner i mareld och åskoväder utanför Peniche

atlantkustseglingen dag 11 | Samuel stannade kvar i Porto en vecka, och en av Chalmers-grabbarna var sugen på att hänga med så vi fick en ny gast på båten – Filip – som aldrig seglat tidigare. Under natten fick vi känningar av orkanen som stökat längre norrut så till morgonen var sjön ganska bökig. Vi satsade på en långsegling så Filip fick testa på nattsegling som sin första segling!

 

NATURENS EGNA LJUSSPEL

Vilken natt vi fick! Överallt runt om oss gick åskan och lyste upp hela Atlanten. Det var väldigt obehagligt att vara ute i åskväder men att ta sig in i någon hamn var inget alternativ då infarten till närmsta hamn sköljdes över av vågor som bröts. Det var bara att hoppas på att åskan skulle gå runt oss och höll sig på avstånd. Läskigt, men också ett jäkligt maffigt skådespel. Man känner sig väldigt liten i en båt ute på Atlanten när man är så totalt utelämnad till naturens krafter.

 

MAGIC DOLPHINS

Till detta naturens ljusspel kom ännu ett magiskt ögonblick – delfiner i mareld! Hur ska jag kunna förklara hur fantastiskt det är? Det är så frustrerande att det inte går att fånga på bild, en gungande båt i mörker med lång slutartid är liksom inte en möjlig kombination. Det kom ett 20-30 tal delfiner emot oss i det svarta havet. Enda anledningen att vi kunde se dem var på grund av marelden som lyste när delfinerna rörde sig i vattnet. De var som blixtar som sköt fram i vattnet, eller som stora stjärnfall. Delfinerna underhöll oss ett bra tag där de hoppade och lekte i bogvattnet längs med båten. Vi satt längst fram vid peken och var förstummade. Man kunde se konturerna så tydligt i mareldens självlysande sken och åskan som blixtrade i horisonten. Det kan vara det mest magiska jag någonsin har sett, det går inte att återberätta! För att citera Niclas: ”Norrsken – släng dig i väggen”.

 

SURFMEKKAT PENICHE

Vi klarade åsknatten och till morgonen anlände vi Peniche. En liten, mysig fiskeby där det samma vecka skulle hållas en stor surftävling, Rip Curl Pro Portugal. Det var väldigt tråkigt att vi missade den med bara några få dagar. Grannstaden Nazaré har bland de högsta vågorna i världen. Det var också synd att vi inte hann stanna till där för det ser helt sjukt ut på bilder. Att folk tar sig ut i sådana vågor! Helt galet.


 


 

Share

2 thoughts on “Delfiner i mareld och åskoväder utanför Peniche

  1. Hej! Så galet vackra bilder! Jag ör så otroligt tacksam att få ta del??

    1. Åh vad kul att höra att du uppskattar det! Blir så glad för kommentarer 🙂 Ska bli riktigt tråkigt att lämna grabbarna, jag flyger hem på måndag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *