Seglats Lomma – Stockholm

 

360 sjömil (67 mil) från Lomma till Stockholm på 4 dagar

 

Brorsan och pappa gjorde ett riktigt kap – de köpte en Wasa 31 för en bra peng med en massa ny utrustning samt nya segel. Båten höll dock hus i Lomma, strax utanför Malmö. Ett ypperligt tillfälle för mig och Chrisse att komma iväg och träna på lite havssegling.

 

Vi hade vinden med oss hela tiden men till en början var det knappt någon styrka i den alls. Första natten blev det motorsegling – det gick inte snabbt. Vi körde nattpass på 3 timmar var för att orka hålla oss vakna. Segelbåtar är till för att segla, av erfarenhet så känns det inte som att motorer på segelbåtar bör användas för hårt (minns tillbaka till vår seglats från Colombia till Panama då motorn havererade och vi blev strandade på Karibiska havet). Vår motor fick problem, den varvade upp och bolmade rök vid flera tillfällen, och då var det nästan omöjligt att stänga av den. Vi bestämde oss för att gå i hamn vid Kristian Opel och få en god natts sömn andra natten. Som tur var hade vinden tilltagit till nästa dag så vi kunde segla och låta motorn få vila.

 

Vi tog ett stopp i Kalmar för att tanka och försöka få ordning på motorn innan vi begav oss vidare till Byxelkrok på Öland. Jag stod nere i båten och lagade sen middag, det var kolsvart ute och vi var snart framme i hamn. Då körde vi igenom ett stort fält av fiskenät som inte var upplyst, det var helt omöjligt att se det! Det var sjukt obehagligt, vi åkte förbi en massa ytbojar och det var riktigt tur att vi inte hade igång motorn. Väldigt skumt att fiskaren inte hade märkt ut det. Vi kom in tryggt i hamn trots allt, och fick oss ytterligare en natts sömn.

 

Nästa dag hade det blåst upp ordentligt. Runt 14 m/s och sjö rätt in i hamnen. Lite oroligt var det om motorn inte skulle orka ta oss ut ur hamnen, då hade vi spolats upp på land. Vi förberedde med revade segel och storm fock samt ett ankare vi kunde kasta i ifall motorn skulle lägga av. Men det gick bra, vi tog oss ut och kunde hissa alla segel och ta oss ut på havet. Det gick undan, runt 11 knop surfade vi fram bland vågorna. Efter en hel dag på havet kom vi tillslut in till Arkösund. Där sov vi några timmar innan syrran och brorsan gick upp i ottan för att vi skulle komma hem någon gång. Sista dagen gick segt men när vi kom hem till Ekerö möttes vi av vänner som välkomnade oss från båt och bryggor.

 

Det var en väldigt lärorik resa. Både seglingsmässigt och hur man klarar av att leva tillsammans på en liten yta i hårdare väderförhållanden. Bra erfarenheter för vårt uppkommande projekt Expedition Lofoten!

 

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *