Kokainhandelns huvudstad Medellin: vem var Pablo Escobar egentligen?

Medellin är känt som kokainhandelns huvudstad. Medellinkartellen sprängdes på 1990-talet och då minskade brottsligheten. Däremot blev Medellin en av de mest våldsamma städerna igen under 2000-talet. Under 2009 dödades i snitt 9 personer om dagen och staden var under 2010 skådeplats för ett av de blodigaste drogkrigen i Colombias historia.

ROBIN HOOD, RIK OCH BROTTSLING

Pablo Escobar är ett stort namn för Medellin, han var ledare för Medellinkartellen och höll på med kokainförsäljning. Kokaintrafiken från Colombia till framför allt USA gjorde Escobar till en av världens rikaste människor. Hans motto var ”plata o plomo”, vilket översätts till silver eller bly, vilket i sin tur betydde att du antingen skulle acceptera muta eller så blev du ihjälskjuten. I början av 1980-talet var han politiskt aktiv och invald som ersättare i parlamentet . Han vann popularitet bland Medellins fattigare invånare eftersom han agerade Robin Hood-hjälte med sin rikedom. Han blev dock utsedd till brottsling vilket fick honom att döda justitieministern, och därefter blev han satt i exil i Panama och Niquaragua.
Tillslut överlämnades han till Colombia på grund av en grundlagsändring och sattes i en katedral. Det var som ett lyxigt fängelse som han själv fick styra över. Hans brottslighet fortgick och han blev hotad att bli flyttad till ett riktigt fängelse, varav han tog till flykt. Amerikanska specialstyrkan Delta Force kom till undsättning och började jakten på Escobar. Tillslut lyckades man spåra honom i Medellin där han sköts ihjäl. Trots att han var en sådan skurk var det många som sörjde honom vid hans begravning.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *