Koh Tao!

Tåget mot Koh Tao, eller Champong som stationen heter (schamponerad tampong?) var lite sunkigare än de tidigare tågen. Jag trodde seriöst att tåget skulle gå av på mitten vissa stunder, åtminstone var sängen på väg att skutta upp i taket. Tågresan var inte lika lång denna gång dock, runt 10-11 timmar tog det. Så vi kom fram i gryningstid och hoppade på en buss som körde oss till hamnen där vi sedan hamnade på en färja. Fortfarande trötta somnade vi gott på däck, utan en tanke på att solen fortfarande är stark tidigt på morgonen trots mulet väder. Detta fick vi erfara och nu har vi lärt oss en viktig läxa som man kan tycka att vi borde ha lärt oss efter 7 månader på södra halvklotet.  Attans, systrarna lobster kan vi kallas för nu.

Hur som helst, vi kom tillslut fram till Koh Tao och vi checkade in på en riktigt nice resort intill den vita stranden och det turkos färgade havet. Underbart! Vi bättrade på vår sönderbrända bränna ett tag nere på stranden under solen som konstigt nog hade en enorm cirkel runt sig. Men snart var det dags för vår första lektion. Vi ska nämligen ta dykcertifikat här i Koh Tao, vilket tar 3 hela dagar plus en liten introduktions lektionsdag, vilket vi skulle på denna dag. Vi fick se några filmer och vi fick en tung, stor bok och en massa läxor. Jisses, det var ett bra tag sedan jag pluggade kan jag ju erkänna. Koncentrationen var inte den bästa men det är ändå intressant så jag har väl lyckats pränta in en del i skallen trots allt. Resten av kvällen bestod av plugg och nervositeten kröp sig på allt mer under natten för nästa dags dykningar.

Thailändsk fiskebåt

Dricka smoothie ur kokosnöt och käka sallad ur annanas

Share

0 thoughts on “Koh Tao!

 1. Åhh, ni är på mitt favvoställe nr 1! När jag backpacka i Asien i vintras var Koh Tao mitt hjärta. Känner inte riktigt igen restaurangen ovanför, vad heter den tro? och på vilken strand ligger den? och rätte, minns ni vad den heter? Längtar tills november för då drar jag iväg i 6 månader till Asien och Australien. Ska bli så kul!

  Tack för alla tips! kram

 2. Hej det kalas för Halo ringen runt solen.
  En halo kan bildas i samband med att solen skiner genom höga moln som finns på himlen, exempelvis cirrostratus nebulosus. Molnen består av sexkantiga iskristaller och när ljuset bryts genom dessa så bildas en ring, båge, vertikalpelare eller bisolar runt solen. För en halo är det enbart refraktionen som är viktigt till skillnad mot en regnbåge där både reflektion samt refraktion är viktiga. Halofenomenet vertikalpelare bildas dock genom reflektion.
  För att en halo skall bildas så behöver iskristallerna ha rätt geometri och storlek. För att vattenånga skall kunna desublimera så får det inte vara varmare än -15 °C. Förutsättningarna för halofenomen är gynnsammast på hög höjd och vid kall väderlek. Eftersom temperaturen faller med ca 6 °C per kilometer, så krävs det under sommaren att molnet befinner sig på minst 6 km höjd för att iskristaller skall bildas.
  En halo bildas endast om ljuset bryts i samma riktning av kristallerna. Virvlar kristallerna runt så sprids ljuset i olika riktningar, och halon uteblir. Kristaller i rätt storleksintervall (0,05 – 0,5 mm) faller stabilast med den sida som ger mest luftmotstånd i rörelseriktningen. För små eller för stora kristaller tumlar runt när de faller. När kristallerna faller symmetriskt, så kan ljuset endast brytas i bestämda vinklar och en halo bildas.
  så nu vet du/Pappa

 3. Tack pappa för informationen!

  Koh Tao är riktigt nice! Var bodde du? Vi bor på Coral Grand och restaurangen hör till resorten, Happy Snapper heter den. Grym mat! Jag vet inte vad stranden heter, men den ligger längst bort till höger om man tittar mot havet från den liggande palmen vid Lotus Bar! Nice med en till resa, ha så himla kul!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *