MAUDEKOLLEN 1021 möh – spektakulära vyer över berg och fjord

Massiva berg blickar fram från de dramatiska molnen. Friska vindar drar mot kinden och man känner en svag lukt av sjö och tång.

Solen strålar fram på bergstopparna och skapar effektfulla skuggor. Vattnet är kristallklart och försvinnande djupt. Det är minst sagt häpnadsväckande vyer. Från att vi inte hade någon sikt överhuvud taget när vi var på fjället så sprack det plötsligt upp och blå himmel började skymta fram bland molnen. Ljuset från solen var riktigt dramatiskt och mäktigt när vi svepte fram över fjorden.

Snabba väderomslag

 

Ingen annanstans påverkar naturen vädret så mycket som i Norge. Berg och dalgångar, stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen styr och ställer med vindar, temperatur och nederbörd.  Vi puttrade över fjorden till andra sidan mot Urke, vår andra natts hamn. Där fanns en liten bar som öppnade upp för oss så middagen serverades där med god öl och skön gitarrsång á la Gordon som vi hade med oss från Uteguiden.

Maudekollen 1021

Efter en god natts sömn i Gåsstens sövande, gungande slafer var det dags för nästa topptur mot Maudekollen. Även denna tur började ganska tacksamt med lite försiktig stigning. Till en början var det väldigt molnigt men lagom till att vi kom upp till toppen hade vyerna vidgat sig så vi kunde se ut över fjorden. Maudekollen ligger halvvägs till Slogen som är en känd topp, en av de topp tio finaste bergen att bestiga i Norge.

 

Det pirrade till lite i magen när vi kom upp och fick se vyerna. Det var hisnande högt och man ville inte gå för nära kanten. Otroligt vackert att se den klarblå fjorden i kontrast till de vita snöbeklädda topparna. Tyvärr var snöförhållandet desto sämre denna dag. Dagarna innan vår ankomst var de bästa på hela säsongen, men sedan blev det varmt och regnade på den nykomna snön så kvar blev bara hård skare. Vilken tur att det är så extremt många andra upplevelser på en sådan här ski and sail resa som väger upp kvalitén på snön! Jag var inte alls ledsen över att snön var så pass dålig, jag var så upptagen av att ta in andra intryck.

 

Vägen ned var som sagt ganska hård och längst ned var det väldigt snöfattigt så jag kämpade på de flacka delarna för att kunna ta mig över bäckarna utan att skrapa upp brädan. Det tog musten ur mig så den där kalla ölen satt ganska fint när vi kom tillbaka till Gåssten!

 

Håll er uppdaterade för nästkommande inlägg!

 

 

Jag och Emelie Eriksson ganska nöjda över att få njuta av utsikten.

Det är inte varje dag man står på en topp tillsammans med en av Sveriges bästa skidåkare, Sverre Liliequist. Sverre är inte bara en skidåkarlegend, han är även designer och grundare av Kask. Ta en titt, det finns mycket snygga och bra funktionsplagg. Dessutom lever Sverre efter sitt uttryck Live a little vilket också är en ganska klockren slogan för Kask.

 

Ski and sail in the Sunnmore Alps of Norway | Maudekollen | Fjord Adventures | splitboard

 

Föregående:

Nästa:

Share

2 thoughts on “MAUDEKOLLEN 1021 möh – spektakulära vyer över berg och fjord

  1. Men hallå eller!! Inte lite avis att du har snurrat runt på berget med Sverre! minne för livet juh!! Och vilka episka bulder du tagit!!! Mums säger jag bara!

    1. Haha ja verkligen en resa som jag kommer minnas för evigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *