Tio Toppar Tavelsjödygnet – 62 km mountainbike och vandring i vackra Tavelsjö

Bestiga tio toppar på ett dygn – det är något nytt att sätta upp på din bucket-list! Här i Tavelsjö är det faktiskt möjligt att göra just detta. Tack vare ett evenemang skapat av Tio Toppar Tavelsjö har jag nu sett och lär mig massor om min hemby – på mountainbike och genom vandring!


1300 HÖJDMETER, 16 KM VANDRING OCH 46 KM CYKLING

Tillsammans med 30 andra cyklister och vandrare fick vi uppleva vackra hällmarker, gamla tallskogar och fantastiska utsikter över åkrar och sjöar. Vi startade dagen kl 8 på morgonen vid Tavelsjöbergets parkering. Framför oss hade vi 10 toppar på en sträcka på 62 km och 1300 höjdmeter.

Vi cyklade hela dagen i motionstempo i grupp. På skogsstigar, sandvägar, grusvägar och asfaltsvägar cyklade vi totalt 46 km. Vid bergens fot lämnade vi cyklarna för att vandra totalt 16 km i rask takt upp på topparna. Det var fantastiskt väder! Solen gassade och det var svettigt i sommarvärmen. Soldiset låg som en dimmig hinna längst bort i horisonten.


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet
De tio topparna och deras höjd

SNABBFAKTA OM TIO TOPPAR TAVELSJÖDYGNET

när | juni

utgångspunkt | Tavelsjöbergets parkering

högsta topp | 282 möh

tio toppar | Finkhörneberget, Kludden, Selsknösen, Hemberget, Blomåkersberget, Varmvattsberget, Krogberget, Högberget, Vallberget och Tavelsjöberget.

distans | 16 km vandring och 46 km cykling, totalt 62 km

tid | start kl 8, slut ca kl 21.30

svårighet | God kondition och uthållighet krävs. Cykling sker på ojämn terräng och vandringslederna kan innehålla steniga partier.

utrustning | MTB-cykel, cykelhjälm, stabila skor, egen dryck, snacks och energibars, matkärl, kåsa och bestick.

kostnad | 450 kr/person – i priset ingår lunch, middag och avslutningsvis tårta.


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet
Min nya favorittopp under dagen blev Kludden med den här vackra utsikten.

BLI EN MED TAVELSJÖBORNA

Under dagen kom vi nära inpå Tavelsjöborna som glatt tog emot oss för vätskestopp och fikapauser. Det bjöds på riktig lokal genuinitet. Tavelsjö är en liten tätort med många aktiva naturmänniskor där alla hjälper alla – en sådan härligt hemtrevlig känsla!

På varje topp blev vi guidade av den lokala experten Anders Enetjärn. Vi fick berättat för oss om biologisk mångfald och vi lärde oss om olika arter och började se på naturen från nya perspektiv. Tavelsjös natur är unik och Anders har stenkoll på historian. Det var en fröjd att få höra hans berättelser och se hans driv och intresse för naturen.


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet
Hemlagad rabarberpaj med vaniljsås – den satt inte fel efter att ha tagit sig upp på 6 toppar! Tack för gästfriheten och en stunds återhämtning i den lummiga trädgården!

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet


DET VARIERANDE LANDSKAPET BJUDER IN TILL MÄNGDER AV OUTDOORAKTIVITETER

När vi tittade på att flytta till Tavelsjö var det framförallt en sak jag verkligen gillade – det varierande landskapet. Det är kuperat och finns många olika berg med fantastiskt vackra skogar. Samtidigt är landskapet öppet då det drivs mycket lantbruk i området. Som pricken över i:et ligger Tavelsjön mitt i allt detta – ibland spegelblank, ibland i brusande rörelse med vitt vågskum. Tavelsjö är vackert och bjuder in till alla möjliga utomhusaktiviteter. Klättring och bouldering, kajak, forsränning, vandring, landsvägscykling, mountainbike, trailrunning och rullskidor är bara några av sommaraktiviteterna vi kan njuta av här!


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet


VACKRA TAVELSJÖ MED EN SPÄNNANDE HISTORIA

Jag förstår nu varför det är så vackert i Tavelsjö. Anders tog med oss med på den historiska resan på alla de tio topparna. Han berättade om hur naturen blivit påverkad av inlandsisen som smälte för 10200 år sedan. Det mesta av Tavelsjö låg då under djupt vatten. Kustlinjen gick på den tiden som högst på 260 meter över havet. Tavelsjöberget som är det högsta berget låg som små öar i den yttre skärgården.


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet


När vattnet sedan sjönk var landhöjningen snabb. Nya öar steg ur havet och kraftiga vågor spolade bort all morän som inlandsisen hade lämnat på bergen så att det blev kala klippor. Idag är de hällmarker med gles skog och det är tack vare det forna havets bearbetning som naturen i Tavelsjö passar så bra för oss att färdas igenom. På många andra ställen i Norrland är skogen så tät att det är svårt att ta sig igenom och än mindre se någon utsikt från.

Efter att ha lärt oss något nytt på alla de tio topparna knöt Anders ihop säcken om inlandsisens historia på den sista toppen. Jag ska inte avslöja för mycket, du som är intresserad får helt enkelt följa med på nästa års event med Tio Toppar Tavelsjö! Följ Tio Toppar Tavelsjö på Facebook för att inte missa nästa event.


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet


MATSERVERING MED UTSIKT ÖVER TAVELSJÖ

Det var en lång dag som spenderades i rörelse i 13 timmar. Tack vare många stopp och mycket energiintag var det aldrig brist på gott humör bland någon av deltagarna. Det var fysiskt ansträngande men fanns många möjligheter för vila. Under dagen bjöds det på lunch på Finkhörneberget och middag på Krogberget. All mat bars upp av ett gäng eldsjälar som plockat ihop lokalt producerade råvaror från Tavelsjö. Riktigt smarrigt och lyxigt – Vegoburgaren var något alldeles extra! Tips: ta med eget kaffe i termos om du gärna dricker kaffe till lunchen. För dig som annars suktar efter kaffe belönas med en stor bit princesstårta och kaffe uppe på sista toppen på Tavelsjöberget. Där kan du pusta ut och klappa dig själv på axeln efter dagens stora utmaning till utsikten och det norrländska midnattsljuset.


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet
Fantastisk mat med lågt klimatavtryck

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet
Sallad med ägg från Tavelsjö. Även där fanns en spännande historia Anders kunde berätta om de tåliga hönsen vi har här

NÄRÄVENTYR FÖR ALLA

Tio Toppar Tavelsjö är ett projekt som tagits fram av lokala eldsjälar här i Tavelsjö. Det är genom ideellt arbete som tio toppar runt om Tavelsjö har tagits fram genom nya stigar och guider för att hitta fram till guldkornen i den vackra naturen här. Allt för att göra det mer lättillgängligt att uppleva näräventyr och för att locka fler att ta sig ut i naturen.

Det finns vandringsleder till topparna med varierad natur, utsikt och svårighetsgrad. Sträckan är allt mellan 0,5 till 2,1 km enkel väg och stigningen varierar från 42 till 165 höjdmeter.


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet


REKOMMENDERAS VARMT

Sammanfattningsvis var Tio Toppar Tavelsjödygnet en fantastisk dag med nya bekantskaper, härligt sommarväder och nya områden som jag längtar efter att utforska mer av framöver. Att få vara en del av denna dagen har gjort att vi fått en väldigt bra överskådlig bild över vår hemby och vad den har att erbjuda. Jag är om möjligt ännu mer förtjust i Tavelsjö nu!

Topparna finns där för dig att upptäcka, sommar som vinter, vår som höst. Det är bara att komma till Tavelsjö och börja utforska lederna – du kommer inte bli besviken!

 

Tack Tio Toppar Tavelsjö för att ni har tagit fram de här lederna åt oss, och tack till Julia som anordnat det här fina eventet!


LÄS MER:

P4 Västerbotten | Tio toppar inom ett dygn – en utmaning i värmen

Karta | tiotoppar.se

Information om varje topp | Bygdeportalen

Facebook | Tio Toppar Tavelsjö

Instagram | @tiotoppartavelsjo #tiotoppartavelsjö


LÄS ALLA MINA INLÄGG OM TAVELSJÖ HÄR


Tio Toppar Tavelsjö Dygnet
Mot sista toppen med tårtan inom synhåll!

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet
Ett gäng glada vandrare som tagit sig upp på sista toppen. Yngsta deltagaren var Hugo, 11 år – riktigt bra kämpat!

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet

Tio Toppar Tavelsjö Dygnet


 

Share

3 thoughts on “Tio Toppar Tavelsjödygnet – 62 km mountainbike och vandring i vackra Tavelsjö

  1. Men wow vilket härligt näräventyr, och superbra koncept! Känner att jag genast vill komma och se mer av tavelsjö på det här sättet, men jag gillar inte mountainbike… haha! Däremot borde jag ju komma och hälsa på dig och näräventyra med dig ändå 🙂 Superfina bilder som alltid också 😀

    1. Tack fina du! Åh, gör du inte? Men har du provat? Jag är ny på mountainbike men tycker att det är superkul och en frihetskänsla! Ja! Har du vägarna förbi Umeå snart? Finns så mycket fint i Tavelsjö!

      1. Jag har testat lite, men är liksom inget fan av att cykla överlag – men nu kör jag mycket stadscykling och övar på att bli bättre + bekvämare med det, så jag borde kanske testa snart igen och kanske i Umeå 😀 Kommer spendera sommaren i Kanada men till hösten kanske vi kan ge oss ut lite ihop? har verkligen utforskat extremt lite av naturen där uppe och vill se mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *