Kungsleden på Mountainbike: Kvikkjokk till Saltoluokta (med hund)

Svenska fjällen, vilken magi! Efter tre hela dagar med mountainbike på Kungsleden från Kvikkjokk till Saltoluokta är jag minst sagt imponerad. Jag har tidigare inte insett vad den här delen av Sverige har att erbjuda!


» INLÄGGET INNEHÅLLER ETT REKLAMSAMARBETE MED OUTNORTH OCH ANNONSLÄNKAR. LÄS MER HÄR«

Att Kungsleden är en av världens mest kända vandringsleder visste jag faktiskt inte innan. Leden befinner sig i Lapplands varierande fjällandskap och passerar de vackraste platserna i Sverige. Det är därför den är just ”kungen av leder” – Kungsleden.

Vackrast var den maffiga utsikten från sjön i Aktse in mot Rapadalen och fjällmassivet i Sarek. Bästa cyklingen var den färgsprakande leden mot Saltoluokta. Mysigaste stugan var Pårte, trevligaste personen var motorbåts-Anna över sjön mot Sitojaure. De mest intensiva myggen fanns i Aktse, glöm inte myggmedel!


SE MYCKET PÅ KORT TID MED MOUNTAINBIKE

Efter flera besök till Kebnekaise har vi fått mersmak av att upptäcka mer av Kungsleden. Vi hade bara en veckas semester i sommar. Därför tänkte vi att det vore kul att cykla en del av leden för att hinna se mer på kort tid. Vi siktade in oss på sträckan Kvickjokk till Saltoluokta och beställde en välformulerad guide för Mountainbike på Kungsleden. Jag rekommenderar den varmt även om den har några år på nacken. Den gav oss en bra uppfattning om hur leden skulle vara för oss på mountainbike.

Vår sträcka mellan Kvikkjokk och Saltoluokta är drygt sju mil lång, men hela Kungsleden går hela 40 mil mellan Abisko och Hemavan. Det finns 16 boenden med Svenska Turistföreningen (STF) på 10-20 km avstånd mellan varandra utmed leden. Hela leden passerar fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise.CYKLA KUNGSLEDEN MED HUND

Vår lilla trogna springare Charlie, en King Charles Cavalier Spaniel, skulle såklart även han få vara med på äventyret. Han börjar bli till åren nu, 10 år gammal är han. Det var inga problem att ha honom med och det fanns alltid hundrum i stugorna med hundfilt och skålar. Hundrummen du bor i är ofta med 4 bäddar eller fler och har ett skynke som dörr. Hunden kan springa fritt i stugan och även in till grannens rum.

Charlie sprang glatt med oss på leden och längsta sträckan blev runt 30 km på en dag. Glöm dock inte att visa hänsyn när du färdas genom både nationalparker och områden med renskötsel, inte minst när du har hund. Enligt allemansrätten ska hund hållas kopplad under tiden 1 mars – 20 augusti. Djurlivet är då som känsligast för störningar. Hund får tas med på Kungsleden men inte på andra avstickare, tänk på det!


Kungsleden på Mountainbike


HUR TAR DU DIG TILL KVICKJOKK?

Vi körde från Umeå till Jokkmokk tidigt på måndagsmorgonen för att hinna med lokalbussen nr 94 mot Kvikkjokk som går varje dag kl 10.00. Eftersom vi bara ville cykla en väg var det smidigast att ta sig tillbaka till Jokkmokk, därav lämnade vi bilen där. Bussen var ganska dyr, se tidtabeller och prislistor här. Det kostar extra med cykel, ca 80 kr men det verkar bero på vilken busschaufför som kör om du måste betala det. Närmsta tågstation ligger i Murjek. Därifrån tar det cirka en timme med buss till Jokkmokk. Flygplats finns i Gällivare. Helikopter finns också med Fiskeflyg för transport på fjället.


HUR TAR DU DIG TILLBAKA TILL JOKKMOKK FRÅN SALTOLOUKTA?

Vid Saltoloukta tar du båten över till Kebnats. Där ansluter buss 93 med båten som kör vidare till Gällivare. Vid Ritsem vägskäl kan du byta buss till buss 44 som går till Jokkmokk. För oss var det drygt en timmes väntetid vid vägskälet och det finns inget annat där än just ett vägskäl och en busskur. Sök på Google Maps för busstider. Om buss 44 inte går finns alternativ att ta Taxi. Det är faktiskt inte så farligt dyrt med tanke på att bussarna var väldigt dyra. Kolla med Jokkmokk Taxi för priser och bokning.


EN NATT I KVOKKJOKK MED FORSEN BRUSANDES UTANFÖR FÖNSTRET

Efter en två timmars bussfärd var vi framme i Kvikkjokk. Vi hade bestämt oss för att börja lugnt så vi bodde på Fjällstationen och skålade in semestern med en fin middag. Smarrigt värre med lokala råvaror med smak av vilt och Norrland med forsen precis utanför fönstret. Efter maten promenerade vi längs forsen och tittade på området. Så himla vackert! Det fanns en del leder att vandra till topparna runt om, så det finns att göra om du stannar där.


Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190701_7010107_ex copy
mlipe_190701_7010122_ex copy
mlipe_190701_7010084_ex-2 copy
mlipe_190701_7010112_ex copy
mlipe_190701_7010126_ex copy
IMG_2081_ex copy
previous arrow
next arrow

Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190701_7010046_ex
mlipe_190701_7010027_ex copy
mlipe_190701_7010119_ex
mlipe_190701_7010010_ex copy
mlipe_190701_7010036_ex copy
mlipe_190701_7010020_ex copy
previous arrow
next arrow

SNABBFAKTA KVIKKJOKK – SALTOLOUKTA 6 DAGAR & 4 NÄTTER (3 DAGARS CYKLING)


sträcka | 74 km 

pris | Bli medlem i STF för billigare boende. Stugor ca pris 400kr/pers/natt. Boka fjällstation innan. Bussar Jokkmokk – Kvikkjokk/Saltoloukta-Jokkmokk: 600 kr/pers. Båtar, 3 överfarter: 640 kr/pers. Tänk på att cyklar och hund kan tas ut extra kostnad för.

hitta dit | Buss 94 från Jokkmokk, cykel från Kvikkjokk och buss 93 från Saltoloukta till Ritsem vägskäl för bussbyte till Jokkmokk. Sök på att resa med buss på google maps så hittar du rätt. Finns även möjlighet att ta taxi om bussarna går dåliga tider, Jokkmokks Taxi hade inga problem med detta. Ring dem för priser.

hund | Charlie – King Charles Cavalier Spaniel 10 år gammal

nivå på cykel | Jag har inte cyklat mountainbike speciellt många gånger innan, så jag kände mig lite ovan. Det finns tid att komma in i det! Vi har ganska god kondition.

svårighet | Leden är en vandringsled, inte en cyklingsled. Därav är det en del partier där det inte går att cykla alls, och vissa väldigt steniga partier. Det finns också otroligt fina sträckor och det är en magisk upplevelse!

packning | Ha inte för tung packning, det påverkar cyklingen enormt. Se packlista längst ned.


FÖRBOKA BOENDE FÖR BÄSTA PRIS

Priset för en övernattning varierar men vi betalade 400 kr/person och betalade direkt i stugorna. För bästa pris kan du förbetala stugorna på STFs hemsida. Du måste inte veta exakt vilka stugor du ska bo i eller när, du bokar inte en särskild plats utan det är bara förskottsbetalning. I valfri fjällstuga kan du nyttja nätter inom en period av 2 veckor före och efter valt startdatum och dagarna behöver inte löpa i följd. Det finns alltid garanterade sovplatser oavsett om du har betalat i förväg eller inte. Täcke och kudde finns i alla stugor, men ta med reselakan som tar minimal plats. I fjällen finns sällan mobiluppkoppling. Se till att ta en skärmdump på din bokning eller skriv ut bokningsbekräftelsen.


Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190702_7020294_ex
mlipe_190702_7020203_ex
mlipe_190702_7020212_ex copy
mlipe_190702_7020296_ex copy
mlipe_190703_7030514_ex copy
previous arrow
next arrow

Stugorna har ingen el så en solcellsladdare är riktigt bra att ha med sig! Jag har denna laddare från Bear Grylls. Den tar väldigt liten plats då den är ungefär lika stor som en Iphone. Solpanelerna vecklar du ut när den behöver laddas. Perfekt att hänga på ryggsäcken när du är ute hela dagen så har du alltid batteri till klockan och telefonen! Det är bra för säkerheten också att ha mobilen laddad så att du kan kalla på hjälp där det finns täckning om det skulle inträffa något. 

STUGORNA HAR SMÅ BUTIKER

Ungefär varannan stuga har butik. Släpa inte på onödiga torrvaror som du lika gärna kan köpa i stugorna. Visst, det är dyrare – men de där kronorna tjänar du snabbt in genom att slippa vikt under så många timmar på ryggen. I stugorna finns flerbäddsrum och du lagar själv mat, hämtar vatten, städar och hugger ved. Köken har gasolspis, kokkärl, tallrikar, muggar och bestick. Stugorna värms med ved eller gasol, det finns ingen el.


Kungsleden på Mountainbike


PASSERA DE STORA SJÖARNA MED BÅT

På vissa ställen av leden kommer du behöva ta dig över stora sjöar med båt. Vid Sitojaure och Aktse finns roddbåtar att låna, men det finns också turer med motorbåt på utsatta tider. Glöm inte att ta med dig kontanter – all båttrafik sker mot betalning. Tidtabeller, kontaktuppgifter och övrig information om båttrafiken hittar du här.


Kungsleden på Mountainbike


FÖRSTA ETAPPEN: KVIKKJOKK TILL PÅRTE – FJÄLLSKOG, STEN OCH SJÖ

Vår första dag på cyklarna började vi med att få i oss en stadig frukost från buffén. Vi tog ut kontanter från receptionen för de två båtfärderna som väntade, men ta gärna ut pengar tidigare då receptionen inte alltid har tillräckligt med växel.

Efter frukosten började vi trampa mot Pårtestugorna, en färd på 17 km. Trampa fick vi i och för sig göra få gånger under första halvan av leden. Det var väldigt mycket stora stenar i stigande terräng så det var svårt att hitta cykelbara partier. Största delen av leden bestod av grönskande fjällbjörkskog, men även klarblåa sjöar och utsikt mot höga snöbeklädda toppar. Det ligger en del spång som är i gott skick – det vill säga att du inte fastnar med däcken emellan brädorna.

När vi närmade oss Pårte var det ett par partier med fin cykling och väl framme vid stugan var det så gemytligt! Pårte blev min favorit och vår första STF stuga som vi någonsin bott i. Det var så gulligt och hemtrevligt. Vi tog ett svalkande dopp i sjön, tvättade av oss svetten och lagade middag på vårt trangiakök.


Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190702_7020151_ex
mlipe_190702_7020175_ex
mlipe_190702_7020161_ex copy
IMG_2107_ex copy
mlipe_190702_7020170_ex
mlipe_190702_7020142_ex copy
mlipe_190702_7020180_ex
mlipe_190702_7020211_ex
previous arrow
next arrow

Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190702_7020275_ex copy
mlipe_190702_7020279_ex copy
mlipe_190702_7020220_ex copy
mlipe_190702_7020285_ex
IMG_2122-1_ex copy
mlipe_190702_7020197_ex
mlipe_190702_7020236_ex
previous arrow
next arrow

GLÖM INTE MYGGSPRAY

I Pårte tog de endast emot kontant betalning för boendet. Det finns ingen butik vilket vi hade läst felaktig information om. Vi hade inte tagit ut kontanter för boendet, bara för de kommande båtturerna. Det var nästintill vindstilla den kvällen och en hel del mygg. Stugorna är inte så täta så se till att ha myggmedel tillhands. Stugvärden sålde mygghattar mot kontakt betalning. Öronproppar hade inte varit dumt för att inte vakna till surret från myggen i öronen. Det positiva med allt surrande var att jag vaknade mitt i natten då solen stod som lägst och bjöd på en fantastisk solned-,/uppgång! Tur att jag inte sov bort den vackra stunden.


Klicka på kartan för att zooma

KVIKKJOKK – PÅRTE

tid 

5h 32 min inklusive 45 min kaffepaus

sträcka 

totalt 17 km (jag missade att logga första biten)

kontanter 

ta ut 400 kr/pers i Kvikkjokk för boende eller förboka boende (+ 500 kr/pers för kommande båtturer)

cykelbart 

50/50% cykling och leda cykeln. Om du är lite mer erfaren med lätt packning kan du säkert cykla 75% av leden.


Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190703_7030319_ex
mlipe_190703_7030310_ex copy
mlipe_190703_7030313_ex copy
mlipe_190703_7030304_ex copy
previous arrow
next arrow

ANDRA ETAPPEN: PÅRTE TILL AKTSE – KÄMPIG STIGNING OCH KUL DOWNHILL

Det var skönt att börja röra sig igen efter den myggiga natten. Vi hade 24 km framför oss med en båtfärd till Aktse. De första 6 km var riktigt kämpiga och myggen var ihärdiga i björkskogen där det inte blåste någonting. Vi fick lyfta cykeln ofta vilket blev ganska tungt efter cirka tre timmars stigning uppför. Det var tufft.

Det var fint väder och jag hade mina cykelshorts. Nackdelen med bara ben är att du lätt river upp dem på pedalerna när du leder cykeln på smala stigar. Har du långbyxor istället – se till att de är slitstarka så att du inte river upp byxorna istället. Jag tänkte att jag skulle leta rätt på ett par strumpor och sätta som skydd på de vassa pedalerna, men jag höll ut.

När vi kom upp på fjället och ut ur skogen fick vi fortsätta leda cykeln cirka 80% fram till stålbron. Därifrån var det stenigt och runt 80% cykelbart med packning, men antagligen 100% cykelbart utan packning. Det var skönt att få trampa igen efter den långa uppförsbackens vandring.


Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190703_7030411_ex
mlipe_190703_7030402_ex
mlipe_190703_7030349_ex
mlipe_190703_7030326_ex
IMG_2155_ex copy
mlipe_190703_7030376_ex
mlipe_190703_7030386_ex
mlipe_190703_7030391_ex
IMG_2163_ex
IMG_2160-1_ex copy
previous arrow
next arrow

Kungsleden på Mountainbike
Så glad att jag skaffade mig ett par cykelbyxor inför den här resan! Jag har ingen bakdämpare på cykeln och all sten på leden känns en del så fort man går av cykeln… Dessa cykelbyxor med en pad i grenen räddade mig. Sköna och snygga. Anton gillar så kallade Bib-byxor med hängslen närmast kroppen men som tjej föredrar jag att ha utan hängslen. Det blir för omständigt att klä av sig tröjan när man måste springa bakom busken! Tack vare silikonprint på insidan av benslutet och väl formad midja gör det att byxorna sitter uppe ordentligt utan hängslen. Det funkar även att ha långa byxor eller tights över när det är lite kallare.

BRANT OCH TEKNISKT NEDFÖR

Därefter väntade downhill, riktigt kul men ganska brant och tekniskt. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen! Eller gör det inte förresten, risken att bita sig är stor haha. Jag gjorde en riktig vurpa då jag flög över styret men som tur var landade jag i riset och inte på den steniga stigen. Ta det försiktigt och tänk på att packningen påverkar din tyngdpunkt. Panikbromsa inte med frambromsen – lesson learned!


Kungsleden på Mountainbike
En rejäl vurpa blev det och ett antal mindre vurpor. Förbandslådan kom väl till pass!

Sista biten gick att cykla helt och hållet, det var vi välförtjänta! En motorbåt skulle gå över sjön till Aktse kl 17.15 som vi hade tänkt ta. När vi kom ned till sjön låg där två roddbåtar. Du får låna en båt och ro över. Det finns totalt tre båtar så tar du båten om den ligger där ensam måste du ro tre vändor – det måste alltid finnas en båt på varje sida. Eftersom vi redan använt kontanterna som skulle gå till båten till att betala boendet i Pårte passade det bra att det låg två båtar där. Vi rodde de sista tre kilometrarna av leden i lätt motvind.


UNIKT LANDSKAP OCH TURKOST VATTEN

Sjön är full av glaciärvatten och är därför alldeles turkos och klar. Utsikten från sjön var helt magisk! Hur kan jag ha missat att detta existerar i det Svenska landskapet? Det kändes inte som att vi var i Sverige. Borta mot Sarek ligger bergen höga och snöbeklädda. Mitt i Rapadalen ligger ett litet berg som en hatt som påminde mig om Ayers Rock i Australien. Skierffeklippan ser ut som lejonkungenklippan. Hur kan denna vyn inte vara mer av ett signum för Sverige, tänkte jag? Jag hade då aldrig sett det på bild innan – men jag kanske har blundat för detta är tydligen ett världsberömt område.


Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190703_7030449_ex
mlipe_190703_7030431_ex copy
mlipe_190703_7030464_ex
mlipe_190703_7030504_ex
mlipe_190703_7030480_ex
mlipe_190703_7030447_ex copy
mlipe_190703_7030512_ex
IMG_2168_ex
mlipe_190703_7030501_ex copy
mlipe_190703_7030530_ex copy
previous arrow
next arrow

EN GOD ÖVERRASKNING

Framme i Aktse var det otroligt mycket mygg. Vi fick småspringa upp från sjön för att inte bli för attackerade. Aktse välkomnade oss med en vacker sommaräng full med färgglada fjällblommor. Jag var ganska slut när vi kom fram efter 8 timmar, trött, hungrig och kall efter båtturen. Att tvätta av sig i glaciärvattnet kändes inte så lockande, trots den vackra färgen. Vi checkade in och till vår stora överraskning och förtjusning möttes vi av något som vi värderar högt! Jag borde kanske inte avslöja det, för det var nog just ovissheten för oss som gjorde att det kändes extra lyxigt. Inne i stugbutiken fanns öl! Inte nog med det – bastu också! Åh, vilken räddning att få tvätta sig ren med bastu – en riktig höjdare!


Klicka på kartan för att zooma

PÅRTE – AKTSE

tid

8 h med lunchpaus och 40 min roddbåt

sträcka

21 km + 3 km båt

kontanter

200 kr/pers för motorbåt

cykelbart

De första 8 km fick vi leda cykeln i stenig och brant terräng. Uppe på toppen kunde vi cykla 80% en bit och sedan 100%.


Kungsleden på Mountainbike


TREDJE ETAPPEN: AKTSE TILL SITOJAURE – SMIDIGT OCH SNABBT

Efter en myggig natt var vi taggade på att ta oss vidare. Leden började med en brant stigning med mycket sten. Vi fick leda cyklarna hela vägen upp till kalfjället. Väl där uppe kan du hålla till vänster om du vill gå en annan dagstur med utsikt över Rapadalen (här finns en guide till Skierfe av Explorealittlemore.se) Om jag kommer tillbaka till Aktse någon gång ska jag definitivt ta mig dit, utsikten ska vara helt unik. Inte heller den vyn hade jag faktiskt någon aning om att den existerade här i Sverige.

Vi tog oss istället vidare mot Sitojaure. Det var fortfarande ganska stenigt uppe på kalfjället och teknisk cykling smått sluttande uppför. Jag ledde cykeln om vartannat. På ett ställe under ledens sträcka finns mobiltäckning. Där står en skylt med numret till Anna, en ung tjej som driver renskötsel i området och kör turister över sjön med sin motorbåt. Vi ringde henne och berättade att vi var på väg. Därefter väntade härligt cykling! Ganska teknisk med alla stenar men mestadels gick det fint att cykla på hela vägen ned till sjön. Sista biten går genom fjällbjörkskog där leden delvis är spångad.


BOKA MOTORBÅTEN – DET ÄR LÅNGT OCH RISKFYLLT ATT RO

Anna väntade på oss och plockade glatt upp oss för den fyra kilometer långa båtfärden. Även vid denna sjö finns roddbåtar, men Anna vill sprida rekommendationen att inte använda dem. Som du ser på kartan nedan börjar turen i en vik för att sedan svänga av mot grunda partier. I viken kan det verka lugnt och stilla, men längre ut blåser det ofta från fjällen. När vandrare som tagit roddbåten rott så långt kan de ofta driva bort i motvind och motström. Anna hade många historier om räddningsinsatser att berätta.

Det kan verka lätt att ro, men fjällvädret är utmanande och det finns inga fasta rorkulter vilket gör det väldigt svårt att ro. Glöm inte heller att du måste ro tre gånger om det bara ligger en båt på din sida. Det var ett tricksigt parti med grund där sjövana Anna körde stafett emellan de tätt utsatta prickarna. 300 kr kostar båtturen och det är kontanter som gäller. Är du sugen på torkat renkött kan du även köpa det av henne.


LUNCH I SITOJAURESTUGAN

Ett stenkast bort ligger STF stugan. Vi hade varit ute i tre timmar så det passade perfekt att låna stugan för att laga lite lunch. Som medlem i STF får du vistas i stugorna gratis mitt på dagen. Vi lagade lite mat och laddade upp batterierna. Lilla Charlie fick sig en liten sovstund så att han skulle orka springa vidare mot Saltoloukta.


Kungsleden på Mountainbike
Vid den här skylten ringer du och bokar båten.

Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190704_7040580_ex
IMG_2198_ex
IMG_2223_ex copy
IMG_2177_ex
mlipe_190704_7040561_ex
IMG_2214_ex copy
previous arrow
next arrow

Klicka för att zooma

AKTSE – SITOJAURE

tid

3 h

sträcka

13 km, 4 km med motorbåt

kontanter

300 kr/pers för motorbåt

cykelbart

Första biten upp till kalfjället behöver du leda cykeln. Där uppe är det lite stenigt men går att cykla bitvis. Därefter är det 95% cykelbart ned till båten.


SISTA ETAPPEN: SITOJAURE TILL SALTOLOUKTA – GRYM CYKLING OCH SAGOLIKT VACKERT

Lite smått möra med redan 13 km i benen från innan lunch hade vi veckans bästa sträcka framför oss. Det var bara ett kortare stycke från Sitojaurestugan där vi var tvungna att leda cykeln uppför i skogsterräng. Därefter väntade resten av sträckan på cykelsadeln. Leden går över lättcyklade, färgsprakande ljung-, och rishedar utan några stora höjdskillnader. Du cyklar förbi Sjäksjos branta östliga vägg och på vissa ställen är det spång och glesa partier med fjällbjörk.


Kungsleden på Mountainbike


RIKTIGT BRA LED FÖR MOUNTAINBIKE

Det var veckans lättaste och bäst lämpade stäcka för cykling. Att få cykeln i rullning kilometer efter kilometer, det hade vi väntat på! Leden var lite stenig på några ställen men för det mesta gick det att koncentrera sig på utsikten också – inte bara ned på leden. Jag var mör i benen efter att ha cyklat över 30 km den dagen. Charlie kämpade på och älskade livet – som han alltid gör när han får vara med på äventyr och springa!


TRE RÄTTERS MIDDAG PÅ FJÄLLSTATIONEN I SALTOLOUKTA

Sista biten ned mot Saltoloukta väntade fantastisk downhill. Utsikten var slående och tre rätters middagen på fjällstationen hägrade. (Kom ihåg att boka i förväg, middagen serveras under en sittning som börjar kl 18). Downhill partiet var så bra att det kändes som att vi helt plötsligt var i en anordnad skidbacke. När vi kom ned från kalfjället körde vi in i en gammal, vacker barrskog och vi anlände fjällstationen precis i tid till middagen!

Den middagen satt fint och rödvinet smakade himmelskt. På STF:s fjällstationer är middagarna ofta en stor gemenskap där man sitter vid stora bord tillsammans med alla andra gäster. Det blir alltid väldigt trevligt! Efter middagen tog vi oss ett bastubad till en utsikt över fjällvärlden ur stora panoramafönster.


TILLBAKA MOT JOKKMOKK

Vi hade nått vårt slutmål och nästa dag väntade en hel dags färd tillbaka till Jokkmokk och sedan vidare mot Umeå. Läs mer om hur vi åkte längre upp i inlägget.


Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
Kungsleden på Mountainbike
mlipe_190704_7040611_ex
mlipe_190704_7040599_ex
IMG_2245_ex copy
mlipe_190704_7040610_ex
IMG_2232_ex copy
IMG_2274_ex
IMG_2235_ex
mlipe_190704_7040590_ex
mlipe_190704_7040600_ex
IMG_2254_ex
previous arrow
next arrow

Klicka på bilden för att zooma

SITOJAURE – SALTOLOUKTA

tid

3h 30 min

sträcka

19 km

kontanter

140 kr/pers för båten över till Kebnats, men du kan betala med kort eller Swish på båten. Fjällstationen tar kort.

cykelbart

efter en liten kort sträcka vid Sitojaure där du behöver leda cykeln är resten av sträckan till Saltoloukta helt fantastisk cykling, 90% cykelbart!


Kungsleden på Mountainbike


Kungsleden på Mountainbike


PACKLISTA FÖR CYKLING PÅ KUNGSLEDEN


Packa inte med för mycket! Allt över 5 kg på ryggen när du cyklar blir bökigt och försäkrar din teknik och balans. Vi lämnade tält hemma och satsade på boende i stugorna istället. Vatten behöver du inte släpa på, utan fyll på i bäckarna du passerar under färden istället. Det är riktigt gott och helt och hållet drickbart!

Det finns butiker som säljer torrvaror i varannan stuga på leden ungefär. Släpa inte på mat i onödan (vilket vi gjorde!) utan satsa på att fylla på i butikerna under vägen istället. Ju mindre vikt på ryggen desto roligare cykling! Vill du inte släpa på ett trangiakök kan du ta med dig en mat-termos och tillaga maten i stugan inför dagen.


kartaguidebok & kompass

vattenflaska & snacks

cykelhandskar & cykelskor – vi valde trailskor utan klack eftersom det är mycket vandring också

hjälm solglasögon & ev. skydd

tröja, underställ & jacka

cykelbyxor med förstärkt gren

torra stumpor & underkläder

solcellsladdarepannlampa

remmar, eltejp, silvertejp, cykelslang, verktyg, cykelpump

första hjälpen kit: elastisk binda, sporttejt, plåster, compeed, sårtvätt

alcogel, toapapper, myggmedel – glöm för guds skull inte

kåsa, matkärl & spork (kolla in Kupilkas kollektion, kanske blir mitt nästa inköp – gör sig snyggt på bild!)

trangiakök, gasol & tändare

tvål, diskmedel, tandborste, tandkräm

reshandduk & reselakan (täcke och kudde finns i stugan)


Kungsleden på Mountainbike


Kungsleden på Mountainbike
Verktygen kom till användning och även eltejpen vid flera tillfällen

UPPTÄCK FLER NÄRÄVENTYR:

Tavelsjö

outdoormekkat i norr

UTFORSKA TAVELSJÖ
Sthlm

segling i Stockholms

SKÄRGÅRDSIDYLL
Sthlm

vårt arktiska grannland i väst

LOFOTEN
previous arrow
next arrow
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *