Mountainbike weekend på Höga Kusten

Höga Kusten är världens högsta kustlinje och har gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta. Det är ett naturvärldsarv av UNESCO med öppet hav, branta berg, djupa skogar och fina leder för vandring.

Har du bara en helg på dig och vill se så mycket som möjligt av Höga Kusten? Cykla Höga Kusten med mountainbike! I den här guiden får du veta hur det är att cykla från Höga Kustenbron till Tärnättholmarna. Men kom ihåg – det är alltid två uppförsbackar kvar!


VEM ÄR JAG?

Jag är Emelies sämre hälft, han som håller henne i en heltidstjänst (övertid bortförhandlat) i att hålla ordning på mig.

Mitt namn är Anton och finns nog med i några andra inlägg här på bloggen. Hur som helst så tackar jag för förtroendet och ska göra mitt bästa för att leverera något matnyttigt för er som kanske funderar på hur det är att göra en Mountainbike weekend på Höga Kusten.


Mountainbike weekend på Höga Kusten


MÅLET: HA EN GRYM HELG OCH UTFORSKA HÖGA KUSTEN PÅ MOUNTAINBIKE

Som presentation så är varken jag eller Micke några fullblod inom cykel. Vi gillar nog mest att komma ut i naturen och att ha ett litet äventyr, ha en sen kväll vid tältet med havsutsikt och bara surra vid brasan. Angående vilken nivå vi ligger på inom Mountainbike så skulle jag kalla oss ’average’ vad gäller tekniken och lite över medel vad gäller konditionen. Då vet ni ur vilken synvinkel vi ser på rutten.


Mountainbike weekend på Höga Kusten


SNABBFAKTA OM VÅR MOUNTAINBIKE WEEKEND PÅ HÖGA KUSTEN

Total stigning Höjdmeter | 2667 m

Avstånd | 133,8 km

Tid | 3 dagar cykling och 3 nätter i tält. Total tid på cykel | cirka 17 h

Svårighet | stig/grusväg/asfalt/kuperat. Några få sträckor för att bära och leda cykeln, men mestadels är allt cykelbart och vi valde väldigt mycket bilväg för att hinna med allt under 3 dagar.

Utrustning | se packlista längst ned på sidan


Vi lämnade en bil vid Höga Kustenbron där vi startade och avslutade vid min bil i Docksta. Gröna markeringarna är varje stopp vi gjorde längs vägen.

Vi har båda fulldämpade cyklar. Jag hade en packning på cirka 20 kg och Micke hade cirka 15 kg. Min åsikt angående packning på cykel är att varje kilo över 5 kg påverkar din teknik och uthållighet.

Eftersom Micke bor i Sthlm och jag i Tavlesjö utanför Umeå så passade Höga Kusten perfekt som mål för oss. Vi ville ha ett mål som inte är så krångligt att ta sig till och som går att utforska under en helg på cykel. Vi är båda bilburna så vi möttes i Docksta där vi lämnade min bil och hoppade in i Mickes bil och körde ner till Höga Kustenbron där vi startade vår weekend.


Mountainbike weekend på Höga Kusten


DAG 1 (endast kväll)

HÖGA KUSTENBRON TILL VALKALLEN

För dig som vill cykla och hålla Höga Kustenleden slaviskt och väljer att starta vid bron som vi gjorde så tycker jag att du ska vara beredd på att leden till en början är lite köttig och teknisk. Inte direkt perfekt när du har som tyngst packning innan du hunnit äta något av maten du tagit med…

Jag vill inte kalla leden svårorienterad men jag måste ändå säga att den inte var så vältrampad som jag hade förväntat mig. Vi fick kolla på kartan väldigt ofta för att hålla koll på leden. Emellanåt valde vi att avvika från den för att hinna fram och plocka ”godsakerna” och se det vi ville hinna under en helg.


Mountainbike weekend på Höga Kusten

Mountainbike weekend på Höga Kusten


BRA DOWNHILL FRÅN VALKALLEN

Vi släpade med oss cykeln upp till Valkallen 241möh. Där finns en mysig liten stuga på toppen med grillplats. Just när vi kom dit var det en riktigt fin rosa himmel som gjorde den slitsamma stigen upp värd. För dig som gillar downhill är det en bra idé att gå upp västerifrån för att sedan få en riktigt trevlig åktur ner på östra sidan längs bergsryggen. Vi cyklade ner mot vattnet mot grönvikshällorna och hittade en riktigt fin grillplats med vindskydd där vi valde att slå läger för kvällen. Det var riktigt skönt att doppa sig i havet och känna sig lite fräsch innan man knyter sig.


Tid | 2tim 53 min
Sträcka | 19,2 km
Höjdmeter | 529 m
90% cykelbart (inte uppför till Valkallen och vissa sträckor längs vattnet)


Mountainbike weekend på Höga Kusten


DAG 2

VACKERT LÄNGS KUSTLINJEN OCH FINA KLIPPOR FÖR LUNCHPAUS

Vi vaknade upp till soligt och blåsigt väder, slog i oss en orimligt stor portion gröt och kaffe innan vi satte oss på cyklarna. Hela kustlinjen var väldigt tältvänlig med bra utsikt. Vi upptäckte ett väldigt spektakulärt vindskydd som ingår i ett projekt som heter Arknat – en arkitekturfestival som arrangeras av Sweco tillsammans med FriluftsByn. Arkitektstudenter bjuds in för att utforma och bygga vindskydd i trä längs med Höga Kusten. Passa på att sov i en av dessa!


Mountainbike weekend på Höga Kusten

Mountainbike weekend på Höga Kusten

Mountainbike weekend på Höga Kusten


Vi valde att avvika från högakustenleden vid Hålsång och följa bilvägen istället för att kunna beta av lite kilometrar för att nå våra mål för dagen. Vid Lidebro kom vi tillbaka upp på leden då den går på allmän väg igen. Längs med leden när vi ankom Svartviken/Mansänget valde vi att göra ett stopp för att fylla på med mat och ta ett svalkande dopp i solen. Det var en riktigt fin klippa att duka upp köket på och även torka upp vettiga kläder på de varma klipporna (om vädret tillåter). Till och med att ta en nap!


Tid | 2 h 26 min
Sträcka | 17,5 km
Höjdmeter | 384 m
90% cykelbart (stig/grusväg/asfalt)


Mountainbike weekend på Höga Kusten


MOT ROTSIDAN

Efter att energidepåerna fyllts upp ända till topplocket var det dax för en behaglig cykling längs grus-, och asfaltvägar för att nå målet ”Rotsidan”. Vi vek av från leden igen och cyklade mot Sund/Häggvik. Världsarvsleden är en annan led som går längs med kusten – ett tips du kan utforska om du har mer tid och vill utöka Höga Kustenleden.


Mountainbike weekend på Höga Kusten


JETPLAN MITT I SKOGEN

I Sund stannade vi till vid ett hus där en äldre man stod ute och filosoferade. Vi frågade om att fylla på våra vattendepåer, vilket gick hur bra som helst. Han var väldigt vänlig och pratsam och upplyste oss om att vi absolut inte fick missa Mannaminne. Mannaminnes syfte är att främja folkbildning, undervisning och vetenskaplig forskning genom att bevara och dokumentera kunskap om såväl äldre som nutida mänskligt liv. Det var en märklig känsla att hitta spårvagnar och Jetplan mitt i skogen, kanske dåligt av oss att inte känna till det? Det blev dock ett intressant stopp .

Därefter gick vår färd raka vägen till Rotsidan – fin utsikt och väl värt ett besök! Vi valde att slå upp köket igen och fylla på med energi till den fina utsikten. Det var även rolig cykling på klipporna!


Mountainbike weekend på Höga Kusten

Mountainbike weekend på Höga Kusten

Mountainbike weekend på Höga Kusten


Tid | 2 h 18 min
Sträcka | 18,4 km
Höjdmeter | 383 m
100% cykelbart (stig/grusvägar och asfalt)


KUL DOWNHILL INNAN BARSTA

Mätta och belåtna satte vi oss på cykeln igen och följde Rotsidans kust via Världsarvsleden. Det var mycket tekniskt längs vattnet och vi fick leda cyklarna en del innan stigen blev mer behaglig utan stora stenar. Det kommer ett parti som går utför strax innan Barsta där du får köra lite downhill igen. Riktigt kul – en av anledningarna att vi valde att cykla mountainbike är just för såna stunder!


Mountainbike weekend på Höga Kusten


KUPERAD TERRÄNG

Väl nere vid Barstahamn kan du fylla på vatten igen i servicehuset vid campingen. Där finns även en resturang och stugor att hyra för dig som vill det. Eftersom vi hade som mål att komma så långt mot Ullånger som vi orkade utan att göra det allt för köttigt valde vi att cykla asfalt därifrån. Underskatta inte terrängen för det… ”Vad kommer efter utför? Uppför!!” – ett citat vi använde oss av typ 30 gånger per dag – inte konstigt med tanke på att vi är i höga kusten? Haha!

Vi tog oss till Vedalsjön som ligger längs Höga Kustenleden. Där slog vi upp tältet, tog ett dopp och knöt oss.


Mountainbike weekend på Höga Kusten


Tid | 2 h 29 min
Sträcka | 18,9 km
Höjdmeter | 409 m
95% cykelbart


DAG 3

TRANSPORTSTRÄCKA LÄNGS VATTNET

Första målet var att cykla upp till Docksta för att ta lunch på resturangen. Men först cyklade vi upp till Dockstafjärden för att cykla längst vattnet via Ullånger och sedan GC-vägen mot Docksta. Vi passerade en camping i Salsåker ute på en holme. Om du inte vill ha vikten av ett tält i packningen kan detta vara ett alternativ till övernattning. Det finns inte så mycket att skriva om denna sträcka då det mest var en transportsträcka för oss för att hinna med Skuleskogen!


Mountainbike weekend på Höga Kusten


Tid | 1 h 51 min
Sträcka | 24,5 km
Höjdmeter | 249 m
100% cykelbart


MOT SKULESKOGEN

Efter Lunchen passade vi på att tömma vår packning på onödig vikt och endast ha med oss det absolut nödvändiga för att få ut så mycket som möjligt av cyklingen i Skuleskogen. Med känslan av att vara lätt som en fjäder och energidepåmätarna visade full tank satte vi fart mot Entré Syd via Käxed. Tänk på att det endast är tillåtet att cykla längs leden som går vid vattnet. Andra sträckor får du leda cykeln.


VIKTIGT ATT VISA HÄNSYN

Ända från Entré Syd var det rena drömmen att cykla. Sjukt kul och vi fick upp pulsen ordentligt! Detta berodde verkligen inte bara på att vi blev av med vikten i ryggsäckarna utan det var perfekt tekniskt, uppför och utför för att kunna ligga på och attackera. Det är dock viktigt att visa hänsyn till alla andra som vistas på leden! När adrenalinet pumpar kan det vara lätt att glömma bort sig, Dock absolut förbjudet att glömma!


Mountainbike weekend på Höga Kusten

Mountainbike weekend på Höga Kusten


MAGISKT I SKULESKOGEN

Hela Skuleskogen var helt magisk! Jag hade kunnat stanna där i många fler nätter och springa trail, cykla, fiska, vandra eller vad som helst!? Klättring är säkert något som funkar bra där! Jag fick en sådan himla inspirationskänsla av att vara där och kommer definitivt att åka dit igen. Dock kommer jag smyga med trail dojjorna i packningen nästa gång! Det skulle passa perfekt att tälta vid någon av de fina stugorna, vindskydden, badplatserna eller varsomhelst nära vattnet. Skölja av sig efter löppassen och sedan chilla och bara andas in naturen. Det där lät kanske lite konstigt haha! Men den känslan slog mig när jag var där.

Vi passade givetvis på att se Slottdalsskrevan och cyklade ut på Tärnättholmarna och lite runt om. Hela sträckan upp till toppen måste du bära cyklarna. Det finns dock en hel del spång på den södra sidan som man kan cykla på men överlag klassar jag den toppen ej cykelbar.

Med alla stopp och topptur med cykeln på axeln så summerar jag Skuleskogen såhär: 5 av 5 möjliga!


Tid | 5 h 28 min
Sträcka | 35,3 km
Höjdmeter | 713 m
100% cykelbart förutom toppturen till slottdalsskrevan, där det var 100% bära.


Mountainbike weekend på Höga Kusten


EXTRA TIPS

Här är några små grejer som jag vill belysa lite extra som jag själv inte tänkte på innan vår resa:

  • Vikten på väskan! Det var första gången jag hade så tung packning på cykel och det blev en chock hur mycket det påverkade cyklingen.
  • Skillnaden mellan Höga Kusten och fjällen, som jag är mer van vid, är vattnet. I fjällen kan du fylla på vatten i varje bäck som du passerar typ varannan kilometer. Så är det inte på Höga Kusten, där måste du planera! Våga fråga lokala som bor i området om du får fylla på vatten hos dem eller planera rutten så att den passerar campingar. Annars funkar det alltid bra att koka vattnet någon minut och sedan låta det svalna.
  • Nyttja vindskydden eller stugorna om du inte vill ta med tält. Jag blev sugen på det trots att vi hade tält. Men tänk på att de kan va upptagna.

Mountainbike weekend på Höga Kusten

Mountainbike weekend på Höga Kusten


Skulle det dyka upp nån fråga så ställ dem till Emelie så kan jag garantera att hon jagar mig på svaren (om jag har dem?) haha!

Hoppas det hjälper dig i din planering av en mountainbike weekend på Höga Kusten!

/Anton


PACKLISTA FÖR EN WEEKEND PÅ MOUNTAINBIKE

» INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. LÄS MER HÄR«

ON BIKE

[  ] karta & kompass

[  ] vattenflaska & snacks

[  ] cykelskor & cykelhandskar

[  ] hjälm, solglasögon & ev. skydd

OFF BIKE

[  ] tröja, underställ & jacka

[  ] torra stumpor & underkläder

[  ] laddare & pannlampa

LAGNINGSKIT

[  ] remmar, eltejp, silvertejp, cykelslang, verktyg, cykelpump

FÖRSTA HJÄLPEN-KIT

[  ] elastisk binda, sporttejt, plåster, compeed, sårtvätt

[  ] alcogel, myggmedel, toapapper

ÄTA

[  ] kåsa, matkärl & spork (har ni sett Kupilkas kollektion? Så snygg!

[  ] trangiakök, gas & tändare

TVÄTTA

[  ] tvål, diskmedel, tandborste, tandkräm

[  ] reshandduk

SOVA

[  ] tält

[  ] sovsäck

[  ] liggunderlag


På hogakusten.com kan du läsa mer om att cykla mountainbike på Höga Kusten.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *