Pengar på resan – undvik onödiga kortavgifter

 Hur gör du bäst för att undvika onödiga kortavgifter på resan?

 

Nu senast när vi var i Hamburg så märkte vi att man inte ens behöver resa långt utanför Sverige för att det ska bli strul med kortbetalningar. Vid flera tillfällen fick vi gå till en bankomat – långt bort – för att ta ut pengar. Vi använder ju aldrig kontanter här i Sverige, nu kan man ju till och med köpa jordgubbar längs med motorvägen med hjälp av Swish. På många ställen i Sverige går det inte ens att betala med kontanter. Så långt har inte många andra länder kommit.

 

Bankomatkort utan avgift vid uttag ur bankomater

 

I Sydamerika var vi väldigt beroende av bankomater, eftersom de väldigt sällan tar kort. Det gjorde att vi hade fickorna fulla med kontanter, vi hade även gömmor i resväskorna och pengar innanför BH:n. Därför har jag alltid sett till att ha ett bankomatkort som inte tar några avgifter när man tar ut pengar, för det kan bli väldigt dyrt när man tar ut pengar var och varannan dag.

 

Jag har oftast använt mig av Ica Banken, men även Bank Norwegian har ett kort som inte tar någon avgift vid bankuttag. Dessutom är det ingen årsavgift på det kortet, och det ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd om du betalar resan med det. En annan sak som är bra med att ha bankomatkort som inte tar någon avgift, är att växlingskursen vid uttag och kortköp ofta blir bättre än om du växlar på bank eller valutaväxlingskontor innan resan. Ta ut mindre summor oftare, för att slippa ha så mycket kontanter på dig.

 

Ha två bankomatkort

 

Jag brukar alltid ha två bankomatkort med mig på mina resor. Det är bra ifall jag har bort ett av dem, eller om det blir stulet. Då ser jag alltid till att ha ett kort på mig, och det andra förvarar jag tillsammans med värdesaker som jag låser in på mitt hostel.

 

När jag har gjort mina långresor med Josefin eller Christine, så har vi delat på ett gemensamt bankomatkort och satt in lika mycket pengar på det kortet vid flera tillfällen på resan. Då har vi kunnat ha en gemensam ekonomi och man slipper tänka på vem som betalar när och vem som är skyldig vem. Det förutsätter dock att man gör av med lika mycket pengar på allt. Idag skulle jag använda mig av Cost Split, en app som räknar ut gemensamma kostnader så länge alla skriver in sina utgifter.

 

Du kan behöva ta ut pengar i flera omgångar

 

På vissa turer vi gjorde i Sydamerika behövde vi betala med kontanter, vissa summor krävde att vi var tvungna att ta ut pengar i flera olika omgångar eftersom bankomaterna inte accepterar uttag av högre belopp. Det hade kunnat bli onödigt dyrt med kortavgifter.

 

När vi seglade från Colombia till Panama var vi tvungna att betala $550 i kontanter. Dock gick det lite snett under seglingen så vi fick ta oss vidare utan båt och kapten. Då hade vi bara lite mynt att klara oss på, och det fanns inte en bankomat i sikte under flera dagar. Läs mer om den resan genom att klicka på bilden här under!

 


LIKE IT? PIN IT!

MONEY ON YOUR TRAVELS | How to avoid unnecessary card fees | ATM | Cash | Traveling with cash


 

Share

2 thoughts on “Pengar på resan – undvik onödiga kortavgifter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *