Så här gör du om du vill jobba som volontär

Funderar du på att jobba som volontär under din resa? Undrar du varför ska du betala för det? Hur ska du göra för att hitta rätt volontär jobb för dig? Här tar jag upp några tips från vad jag kommit fram till under mina resor.

 


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR. <<

 

Att jobba som volontär var något som jag och syrran hela tiden hade i baktanke när vi åkte till Sydamerika. Vi ville inte åka på någon organiserad volontärresa genom ett företag.  Säkerligen skulle det dyka upp något under vår resa. Vi försökte söka lite innan vi åkte, men det var väldigt svårt att hitta något. Den sidan vi hittade var ”Volunteer South America” men den kändes ganska intetsägande och svår att bli inspirerad av då den bara består av en massa uppradade textlänkar.

 

Vi ville dessutom inte betala ett företag pengar för att vi skulle jobba gratis. Vi ville hitta ett okänt ställe någonstans där vi kände för att stanna en längre tid. Det dök aldrig upp något sådant tillfälle, och vi hade inte heller tid att leta efter något. Vi hade fullt upp med att planera vart vi skulle nästa dag, vilka hostel vi skulle bo på och vilka bussar vi skulle ta. De få volontärprojekten som vi stötte på kom på tal när vi redan hade bokat resor vidare någon annanstans.


En sömnig sengångare på Jaguar Rescue Centre___

VARFÖR BETALA FÖR ATT JOBBA SOM VOLONTÄR?

 

Det finns olika sätt du kan volontärjobba på. Det beror helt på vad du vill få ut av det. Jag har förstått bättre nu efter vår resa varför man ska betala ett företag för att få åka och jobba som volontär. Att få betalt på sådana här fattiga ställen är inte aktuellt eftersom det inte finns resurser för kostnader som mat, boende och transport kräver. Hade det funnits resurser hade de anställt lokal personal och då hade det inte behövts volontärarbetare. Därför går största delen av vad en volontärresa kostar till ditt egna uppehälle.

 

Du betalar för en semester där du istället för att ligga på stranden väljer att vara med och göra någonting gott för världen. Samtidigt får du en oförglömlig upplevelse. Dessutom går en del av pengarna till projektet du arbetar för så att du kan hjälpa dem att utvecklas och växa. Det finns många fantastiska människor som skickar in pengar varje månad till till exempel Rädda barnen eller Röda korset. Se resan som att du lägger alla de pengarna, som du inte har skänkt än, på en volontärresa istället. Eller gör båda delarna, ännu bättre!

 

Många organisationer får redan tillräckligt med hjälp i fysisk form, men det som de verkligen är behov av är ett ekonomiskt stöd. Skolor och barnhem sliter med att täcka kostnaderna för deras dagliga måltider. De flesta organisationerna har oftast inte tid eller resurser att hantera och placera volontärer själva, därför finns det företag som fungerar som mellanhand för det – och därför betalar man såklart också dem så att de kan gå runt.TAR DU ARBETE IFRÅN LOKALBEFOLKNINGEN NÄR DU JOBBAR SOM VOLONTÄR? ___

 

Det finns de som tror att man konkurrerar ut lokalbefolkningen. Andra menar att man bidrar med nya arbetsuppgifter till lokalbefolkningen genom att volontärarbeta. Det behövs personal som tar hand om dig och ditt uppehälle, så en del av det du betalar går också till löner för personal som annars kanske inte hade haft ett jobb.

___

3 ALTERNATIV PÅ HUR DU KAN JOBBA SOM VOLONTÄR

 

#1 Åk med ett företag som organiserar hela resan. 

+ Du får hjälp med hela din resa

+ Det är lätt att hitta ett projekt du brinner för

+ Du behöver inte tänka på flyg eller några andra kostnader

Det är dyrt

#2 Hitta ett eget projekt och res dit själv

+ Du kan få en helt unik upplevelse där inte lika många redan har jobbat som volontär

+ Det är nästan gratis

Det kan vara svårt att hitta ett bra ställe

 

#3 Jobba under vägen på din backpacking -resa

+ Du kan bo gratis för att dryga ut din reskassa och resa längre

+ Ganska lättillgängligt

Det är inte lika exotiskt och du bidrar inte till att hjälpa världen att bli bättre

 


 

Två busiga pojkar på juldagen i Panama. Vi åkte tillsammans med vårt hostel till en fattig by i djungeln och gav ut julklappar till barnen. Det var en helt fantastisk upplevelse!

___

ATT ÅKA PÅ EN ORGANISERAD RESA

 

Det finns många olika företag som agerar mellanhand för att placera och hantera volontärer till olika organisationer som inte har tid eller resurser till detta själva. Några av dessa är Kilroy, GoXplore och Volontära.se. Läs mer om deras projekt på deras hemsidor. Jag var på en inspirationskväll med GoXplore, som jag har ett samarbete med, och blev minst sagt sugen på att åka iväg. Kolla deras olika program, du kanske får ideér på vad du vill få ut av din tid som volontär. De har en mängd intressanta och bra projekt att välja mellan, även på andra platser än de jag listar här nedan. Se alla deras program här.


OLIKA VOLONTÄRPROGRAM
 • Zambia – var med och släpp ut räddade lejon i det fria igen och jobba för att bevara lejonarten och naturen.
 • Namibia – jobba på ett rescue center där du bland annat får gå ut och gå med bebis babianer och mata djur med nappflaska.
 • Costa Rica – var med och rädda och bevara sköldpaddsarten genom att bland annat släppa ut sköldpaddsungar i havet
 • Fiji – skaffa ditt dykcert i Fiji och jobba med marina projekt där du mestadels dyker för att hjälpa forskningen om att få tillbaka ett rikare djurliv i havet.
 • Sydafrika – var med och forska om vithajar där du får se data som visar hur och var de lever, och var med i dykarburen. Bevara noshörningarna som är så utrotade att de behöver all hjälp de kan få just nu. Surf & Adventure – lär dig att surfa och jobba på en fritidsgård för ungdomar som behöver sysselsätta sig på sin fritid för att inte hamna i trubbel.
 • Zimbabwe – Var med och rid på safari & polohästar en del av tiden och hjälp till med lejon den andra delen av tiden.
 • Jobba med barn – som lärarassistent eller på barnhem bland annat, på en mängd olika ställen i världen.

 __


HITTA ETT EGET PROJEKT OCH JOBBA SOM VOLONTÄR GRATIS

 

Vill du inte bidra med ekonomiskt stöd och känner att du klarar dig på egen hand? Då finns det olika ställen där det är möjligt att volontärarbeta gratis. Du måste oftast betala för ditt uppehälle ändå, och resan dit får du såklart betala för.

 

Vi träffade en kille från Uruguay under vår resa. Han jobbade på Inti Wara Yassi i Bolivias djungel nära Rurrenabaque där vi var på Amazonas-tur. Han rekommenderar det varmt och sa att det var den bästa erfarenheten han haft i hela sitt liv. Det var mycket jobb, men det är ju lite det som är grejen tyckte han. Det kostade 3 300 Bolivianos för en månad (när vi var där, ca 3 300 SEK) och då ingick boende och mat. Han jobbade med kattdjuren – mest pumor och jaguarer.

 


EN TYPISK DAG PÅ ETT DJURCENTER I AMAZONAS

 

Du går upp kl 6.45 och gör olika sysslor som att städa badrum, sovrum, kök och göra frukost till kl 7. Sedan är det frukost till kl 8. Vissa dagar har du machete-morgon. Då rensar du upp bland buskar, efter det träffar du kattdjuren. Du går ut och går med kattdjuren, ibland under morgonen men ibland även hela dagen, beroende på vilket kattdjur du tar hand om. Är du ute hela dagen har du lunch med dig och går tills katten har gått färdigt sin runda. Det brukar vara till ca kl 17, ibland till kl 18 men inte senare för då blir det mörkt.__

Att ansöka till Inti Wara Yassi gör du genom att du skickar mail där du berättar om ditt intresse av att volontära. Det är bra att vara ute i god tid så att det inte blir fullbokat och att så att det passar i din reseplanering.


Var med och rädda sköldpadds-arterna. Här simmar vi med Galapagos sköldpaddor utanför Mancora i Peru

DJURCENTER I COSTA RICA

 

I Costa Rica var vi på Jaguar Rescue Centre där de tar hand om djur som farit illa i området och hjälper dem ut i det vilda igen. För att ha råd med organisationen har de turistvisningar. Jobbar man som volontär där får man jobba med att sköta djuren och guida turisterna runt centret. Volontärerna verkade trivas väldigt bra där. Där fick de nog inte boende, de betalade för att bo på hostel i byn har jag för mig. På de guidade visningarna för turisterna fick de ofta dricks. De fick lära sig mycket om de specifika djuren och deras speciella historia till varför de kommit till centret och kunde berätta många personliga upplevelser.
__
 • Är du mellan 17 och 30 år kan du ansöka om Erasmus och få bidrag till en volontärresa. Det gör du på mucf.se
 • SIDA listar olika organisationer med svensk anknytning som du själv får kontakta och ta reda på vad du får betala för.
 • True Travellers Society  tipsar om olika gratis projekt men du får själv kontakta organisationen.
 • Volunteer South America – som jag nämnde tidigare – listar en massa olika organisationer.
 • En kille jag träffade i Ecuador har gett mig lite insider tips på volontär-organisationer i just Ecuador. Kolla in Local Dreamers i Quito, Volunteer Base Camp i Sierra Flor och den norska organisationen Misjonsalliansen.

 


 

LÄS OCKSÅ: Jaguar Rescue Center – ett måste att besöka i Puerto Viejo

___


JOBBA SOM VOLONTÄR UNDER DIN BACKPACKING-RESA

 

Om du inte vill stanna längre på ett ställe för att jobba som volontär med barn och djur så finns det andra alternativ. Oftast krävs minst 2 veckor eller en månad för att du ska hinna skapa ett band med barnen och djuren. Med de här alternativen får du kanske inte en lika exotisk upplevelse. Du bidrar inte heller med något för att hjälpa världen till det bättre. Du kan jobba gratis för att kunna ha råd att resa längre.

___

 • Jobba på hostel – nästan vilket hostel som helst som du hamnar på tar emot hjälp i baren, receptionen och städning i utbyte mot att du får bo gratis.
 • Wwoofing – Willing working on organic farms. Du hjälper till på olika organiska farmar och får boende och mat i gengäld.
 • Workaway – här listas en massa olika ställen som tar emot hjälp på deras hostel, café eller vad som helst – i utbyte mot uppehälle. Läs mer om hur Miss Adventures Abroad spenderade en månad nästan gratis i Grekland genom att hjälpa till med att paddla SUP på dagarna här.

 


 

Här är en video från Jaguar Rescue Centre där volontärer berättar om sitt arbete

 


Kolla in min anslagstavla ’Volunteering’ på Pinterest, där har jag sparat en massa andra guider som handlar om att jobba som volontär i andra länder. Där kan du hitta mer information inför din volontärresa!

__

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *