Snorkla i kristallklart vatten och hyr moppe på Mexikos största karibiska ö Isla Cozumel

Isla Cozumel är Mexicos största karibiska ö utanför den östra kusten av Mexikos Yucatánhalvön, mittemot Playa del Carmen. Den skulle vi ju inte missa! Men att den skulle vara så stor att det fanns höghus på den visste vi inte. Isla Cozumel är känt för sin dykning med världens näst längsta barriärrev (efter Stora barriärrevet i Australien). Vi har dock gjort så mycket mycket aktiviteter på sista tiden så vår plånbok sa åt oss att det fick räcka med att snorkla. Min stora dröm har ännu inte gått i uppfyllelse – att dyka med valhajar! Eftersom säsongen för valhajar är från maj till september och vi är här i januari så jag får komma tillbaka en annan gång. Ytterligare något som ligger på min bucketlist är att åka till Belize och dyka i The Blue Hole också – vi missade ju faktiskt Belize och Honduras under den här resan. Nästa gång!

Isla Cozumel Mexico

KRISTALLKLART VATTEN

Du kan dyka med tjurhajar (bullsharks) från Playa del Carmen. Då tar dykinstruktörerna med sig mat och matar världens tredje farligaste haj nere på djupet. Det kändes faktiskt lite väl läskigt så det fick bli snorkling på Isla Cozumel helt enkelt!
Vi åkte med på en tur som skulle ta oss till tre olika rev. Men vi blev tyvärr besvikna. Det ena revet var en sandbotten med krukor, det andra var en botten med stenbumlingar och det tredje var så djupt att du inte kunde se annat än dykare långt under dig. Vi kände oss lurade igen,  damn it. Vattnet var i hur som helst kristallklart och knallblått – vi kunde se säkert 40 meter. Vi hade kul bland dykarnas bubblor.

Cancun Mexico

Isla Cozumel Mexico

KRAV PÅ DRICKS

Däremot hade vi inte såpass kul åt de där bubblorna att vi tyckte att guiden var värd någon dricks då han inte hade tagit oss dit till de ställen han hade lovat. Men det tyckte han. Vi hade betalat 20 dollar för turen, och han menade att han skulle ha 5-10 dollar i dricks om man var missnöjd och 20-50 dollar om man var nöjd. Sen stoppade han upp en flaska i ansiktet på alla i båten och sa åt alla att dricksa. Tre personer skrapade fram några mynt, och han gapade om mer. ”More, you have more, give me more!” Han skulle ha dricks av oss också, men vi ville inte ge honom någon utan sa att han kunde ge oss den andra ölen som var inkluderad i turen. Den fick vi inte om vi inte dricksade. Det känns som att det har gått lite för långt om de inte kan utföra den servicen de lovar, utan att kunna vara trevlig och dessutom tigga efter dricks. Då har man inte så stor lust att ge dricks. Skämmer turisterna bort människorna här och slänger pengar runt sig? Det kan ju vara så att det blivit så i och med att det är så mycket amerikanare här, och de har ju en annan drickskultur i sitt land. Då är det inte konstigt att mexikanarna försöker lura oss hela tiden för de tror att alla går runt och har överflöd med pengar.

Isla Cozumel Mexico

KÖR RUNT MEXICOS STÖRSTA Ö – HYR MOPPE

Vi hyrde moppe och körde runt hela ön. Det var nice att för en gångs skulle själv kunna bestämma var och när vi skulle stanna. På en strand kan du simma med tama delfiner, men vi valde att inte stödja den branschen. Varje turist får simma med tre delfiner, klappa dem, pussa dem och bli dragna i vattnet av dem. Hur många turister får de här tre delfinerna träffa om dagarna egentligen? Det måste vara sjukt stressande. Vill du simma med delfiner, försök hitta turer där du kan simma med dem ute i det vilda istället.

Isla Cozumel Mexico

Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Cancun Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Cancun Mexico


 

Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Isla Cozumel Mexico


Share

0 thoughts on “Snorkla i kristallklart vatten och hyr moppe på Mexikos största karibiska ö Isla Cozumel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *