Barbera kris

Nu har vi bytt farm för det har strulat till sig för Barbera. Tidigare i år gick farmen i konkurs, men fick hjälp av banken så de kunde fortsätta hålla arbetet igång. Men nu när vi har planterat kanske hälften av hela farmens marker så kan vi inte fortsätta. Barbera är skyldig banken multum med pengar och nu finns det inga pengar kvar att köpa nya plantor för. Det gick till domstol och nu var vi alla tvungna att försöka hitta nytt arbete. Det gick fort dock, vi hamnade på en ny farm nästa dag. Men nu är det slut på det ”roliga”. Ingen mer sol eller träning för vår del. Nu ska vi stå inne i ett jäkla skjul, sortera och paketera paprikor. Man är aldrig nöjd och man klagar på allt, men man inser inte att man har det bra förrän man först mister det. Nu saknar vi att plantera helvetesplantor i skitjord. Att paketera paprika är nog det tråkigaste jag någonsin har sysselsatt mig med i hela mitt liv. Det kommer tusentals paprikor på ett rullband, så ska du stå där på samma ställe en hel dag och sortera ut dem efter färg och märken. Är dem lite ruttna ska de slängas, är de lite mjuka ska de till process (där man skär av bitar av paprikan och använder i såser och dipper osv) är de små ska de i en låda, är de större ska de i en annan, och lika så om paprikan är lite grön. För den som inte visste så är röd och grön paprika samma. Den gröna är plockad tidigare än den röda så egentigen är den omogen. Ibland är det väldigt mycket grönt på en röd paprika, och då slänger man in den i ett värmerum så den mognar till sig och blir helt röd. Man blir helt yr i huvudet av alla paprikor som åker runt. Vi får inte lyssna på musik och maskinerna är så högljudda så man kan inte prata med varandra. Så fruktansvärt jävla tråkigt. Och det är inte speciellt lätt att bedöma de där jäkla paprikorna. Man gör så gott man kan men så har man ändå bedömt fel när cheferna kollar igenom lådorna. Dessutom, har ni luktat på en paprika förut? Jag visste inte hur en paprika luktar innan jag hamnade i detta skjul, fy fan säger jag bara. Lukten är så jävla äcklig, plus att det åker omkring en massa ruttna paprikor överallt. Jag har aldrig funderat på en paprikas liv förut, men jag inser nu vilket jävla jobb det är innan den lilla grönsaken kan säljas ute i affären. Först ska jorden plöjas, sedan ska det läggas plast, det ska planteras plantor på plasten, sedan ska det vattnas och skötas om, sprutas med gifter osv. Så ska man ta bort ogräs runt omkring plantan. Handlar det om tomater ska det sättas upp pinnar i marken för att ge plantorna stöd. Sedan ska grönsakerna få tid och värme på sig för att växa, och tillslut ska de plockas. Sedan ska de sorteras och packas, och det är många paprikor som kastas. Förstå hur mycket pengar och arbetskraft detta handlar om? Och ändå tjänar dem så sjukt mycket pengar. Och tänk hur många fingrar utan handskar som har rört på en paprika, det är helt sjukt. Tvätta frukten innan du äter den säger jag bara. Hur som helst, vi har lite mer än två veckor kvar här nu, så vi borde väl klara av detta…

Glatt gäng på Cubie

Ambra och Barbera för några helger sedan

Jossan, Saliya, Joe och jag

Hej då solbränna, nu drar vi in på packingshed

Share

0 thoughts on “Barbera kris

  1. Hej raring, det var en fantastisk undervisning om paprika du skrivit. Jag tvättar alltid frukter från andra länder men bananer är det enda jag är säker på som inte har baciller inne i skalet.

  2. Hej raring, det var en bra undervisning om paprika du skrev. Jag tvättar alltid frukt från andra länder utom bananer som jag hoppas är utan baciller inne i skalet. Vi hade trevlig båttur med Margit och Ray på pappas båt.

  3. Hej Ja det låter som ett slavarbetet men med lön, som tur är så är det inte så många dagar kvar innan ni ska ut på äventyr igen. Vi är ute med båten utanför Oxelesund och just nu ös regnar det.

    Pappa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *