Så gör du för att hitta jobb och boende i Oslo, Norge

Hur går du bäst till väga för att få jobb i Norge? I det här inlägget får du mina tips om hur jag gjorde för att hitta jobb och boende i Oslo!


SÖK BOENDE HEMMA I SVERIGE

nav.no, finn.no och hybel.no hittar du uthyrningsannonser. Skriv eller ring till de som passar dig. Jag hittade vårt boende genom ett forum på resedagboken.se. Kika även i forumen på backpacking.se. Jag tror att det är en stor fördel att ha boende innan du anländer Oslo. Många vi har träffat har åkt hit med tron om att det är lätt att få boende och jobb här. De bor på vandrarhem och tror att allt löser sig dagen efter att de anlänt. Du måste ha tålamod vilket kan vara svårt att ha när du bor på ett dyrt vandrarhem. Risken är att du får panik, ger upp för tidigt och flyr hem.


BOENDE PÅ SVENSKA FÖRENINGEN

Svenska Föreningen i Oslo hyr ut billigt boende. Det är dock ofräscha rum och du kommer att bo trångt tillsammans med många andra. Det är alltid fullt så ska du bo där se till att skriv upp dig i god tid. Blir du medlem får du hjälp med allt du behöver för att komma i ordning med jobb och skattekort bland annat. Vi upplevde att vi klarade oss utan deras hjälp. Om du blir medlem – se till att ligga på dem hela tiden.


SKAFFA SKATTEKORT FÖR ATT FÅ LÖN

Så fort du kommit till Oslo ska du gå till Skatteetaten. Du vill få ditt skattekort så fort som möjligt så att du kan få lön. Tänk på att ansökan kan ta lång tid.


SKAFFA NORSKT TELEFONNUMMER

(Update: idag finns bra svenska abonnemang så du kan säkert lika gärna kan använda ditt svenska abonnemang.)

Det bästa är att skaffa det precis när du kommer. Då har du rätt nummer att ge ut till jobben du söker. Annars måste du ha ditt svenska nummer fram till att du fått jobb och det blir väldigt dyrt att hålla på att ringa på. Smartast är att ta med två mobiltelefoner. Det bästa och billigaste ska vara Tele2 vilket du beställer via internet. Fixa det redan i Sverige så är du förberedd! Jag har använt mig av Chess och det är helt ok. LeBara ska vara billigt också.


SÖK JOBB, LÄMNA UT CV OCH

Börja sök i god tid hemma i Sverige via sidor som nav.no och finn.no. Du kan också hitta jobb genom den svenska Arbetsförmedlingen. Sök effektivt hemma och skriv upp adresser som är intressanta som du besöker så fort du kommit till Oslo.


Andra sidor med jobbannonser:

 


Skriv ut massvis med CV:n innan du åker. När du väl kommit hit har du inte tid att sitta framför en dator hela dagarna, det är bara onödigt. Nu ska du ut och visa upp dig. Gå runt på stan och se vart de söker personal och gå in på ställena med motivation. Det är många svenskar som bara går in på det ena stället efter det andra utan att egentligen veta vad de söker – det blir så genomskinligt. Det går att se på dem att de är panikslagna och kan ta vilket jobb som helst.


FASTNA INTE PÅ KARL JOHANS GATE

Försök att alltid leverera ditt CV direkt till den personalansvarige, fråga annars när den personen är på jobbet och kom tillbaka då. Det är stor konkurrens att gå och söka på Karl Johans Gate. Tänk på att alla svenskar går upp och ner där, nya varje dag och alla de ställena får hur många CVn som helst. Sök dig lite mer till smågator och till köpcentrum lite utanför. Ha tålamod! Vissa har tur och får jobb direkt. För andra kan det ta några veckor innan de får jobb. Men du kommer att få jobb, se till att söka effektivt och veta vad du vill.


SKRIV IN DIG PÅ BEMANNINGSFÖRETAG

Det bästa är om du skrivit in dig på tex. Adecco.no, Profice.no och Manpower.no innan du kommit till Oslo. Gå därefter till ett sådant kontor och be att få prata med någon där. Boka en intervju och visa verkligen att du vill jobba. Då kommer de hjälpa dig ganska fort och sätta ut dig på ett vikariat. Vissa säger att du får mycket sämre lön via ett bemanningsföretag, men det tycker inte jag stämmer. Det är bra till att börja med så att du har ett jobb, så kan man söka vidare samtidigt utan att känna någon ekonomisk panik.


Andra bemanningsföretag:

 

grata.no

bjorgfjell.no

nefas.no

okonomipersonell.no

orcus.no


ÄR DU UNDER 20 ÅR?

Om du är under 20 år och gillar att festa bör du fundera på om du eventuellt ska vänta tills du fyllt 20 år. Du får inte jobba inom servering under 20 år eftersom du varken får servera eller dricka alkohol som är starkare än 22 %. Det är 20 års gräns på nästan alla krogar. Vi trodde att det skulle finnas undantag, men det är nästan helt omöjligt att komma in någonstans om du är under 20 år.

 


 

Share

0 thoughts on “Så gör du för att hitta jobb och boende i Oslo, Norge

 1. bra inlägg 🙂

  blev dock lite ledsen över det där du skrev om att vara under 20.. jag planerar att åka till oslo i mars nångång, jag fyller 20 slutet av juni.. kommer jag då inte kunna jobba som bartender? (vilket jag vill göra)

  eller servitris?

  maila gärna eller svara här 😉

 2. Hej!
  Bra uppradat tycker jag, speciellt sektionen om Svenska Føreningen. Har haft en del funderingar på att gå dit, men klarat mig såpass att jag sluppit, så detta var lite av en lættnad.

 3. You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be really something that I think I would never understand.

  It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 4. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your site
  is wonderful, as well as the content!

 5. Tack för ett bra inlägg 🙂 Även om jag har siktet ställt på Stavanger kan jag ju ta massor av tips från det här inlägget och tänka på! Håller på att läsa igenom juni 2013 och framåt nu då jag såg att du hade Stavangerinlägg där. Sen vill jag bara säga att du har en riktigt häftig layout tyckte att det var en rolig överraskning att scrolla ner mellan kommentarerna och hitta ett kuvert att skriva i ^^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *