Lär dig ett nytt språk: åk på språkkurs!

För dig som älskar att resa och vill få djupare kunskaper i ett främmande land är det ett måste att lära sig mer om språket! För mig har det varit en frihetskänsla när jag kan ta mig fram på ett främmande språk i nya länder. Det har alltid varit lättast för mig att lära mig ett språk när jag har befunnit mig utomlands och levt med språket. Jag har aldrig varit den som haft så lätt för mig i skolan, men när jag har varit omringad av nya språk har det gått ganska lätt att lära mig.

 


» INLÄGGET ÄR SKRIVET I REKLAMSAMARBETE MED EF EDUCATION FIRST. LÄS MER HÄR«

 

Genom att kasta mig ut i verkligheten bland främmande språk har jag varit tvungen att våga. Ta mig ur min comfort-zone, använda gester och dra till med alla möjliga ord för att göra mig förstådd gör att jag lärt mig mycket snabbare. Det blir en upplevelse för livet! Ett gott exempel på detta är när jag och syrran blev strandsatta i provinsen Darén Gap i Panama. Där fick vi leta fram varenda spansk fras vi någonsin lärt oss och använda oss av kroppsspråket för att ta oss ur en knepig situation.

 


MIN SPRÅKKURS I MALTA SOM 16 ÅRING

Tack vare ett samarbete med EF Education First har jag grävt fram mitt dammiga fotoalbum med dagboksanteckningar från när jag var 16 år gammal. År 2005 bestämde jag mig för att studera språk utomlands tillsammans med två klasskompisar. Att få uppleva ett varmt land under tre veckors tid, träffa nya vänner och dessutom bli bättre på engelska var saker som jag såg väldigt mycket fram emot. Vår destination blev Malta och vi var nervösa och förväntansfulla när vår värdfamilj skulle hämta oss.BO I VÄRDFAMILJ – EN UNIK UPPLEVELSE

Vår familj var den bästa familjen vi kunde hamna i! Värdmamman var så vänlig och trevlig. Hon jobbade med att sy gardiner ute på deras tak. Pappan studerade till att bli arkeolog och var därför inte hemma så ofta. Deras ettåriga son var som en liten clown när han dansade i sin mammas skor. Funny Face kallades han för då han alltid gav olika uttryck med sitt ansikte. Deras andra son gillade att sjunga och retades ofta med sin yngre bror. Det var spännande att bo i detta livfulla, kärvänliga hem. Även mormor bodde i huset och hon lagade helt fantastisk mat! En kväll blev vi bjudna på Maltas nationalrätt: kanin. Det var lite underligt att äta kanin med det såg ut och smakade som kyckling – det var gott!

Familjen hade en helt annan ekonomisk standard än den vi själva var uppväxta i. Det var en nyttig resa för oss. Att se hur en annan familj bor och lever i ett annat land fick vi god insikt i. Vårt ekonomiska tänk utvecklades till det bättre då vi lärde oss hur värdet av pengar kan se annorlunda ut. Vi älskade vår värdfamilj och vi alla hade gråten i halsen när vi skulle åka därifrån.BOENDE MITT I RABAT

Familjens radhus låg mitt i Rabat. Vi bodde i egen lägenhet en våning upp med eget badrum och egen balkong med utsikt över Rabat. Där solade vi på morgonen innan skolan och satt och pratade på kvällarna. Ibland hade vi tjejkvällar där då vi bjöd upp de andra tjejerna från språkkursen.ATT GÅ I SKOLA PÅ MALTA

Det kändes lite konstigt att gå i en skola i ett annat land till en början. Som 16 åringar såg vi mest fram emot att simma och bada. Men skolan var nyttig och jag lärde mig mycket! Vi blev indelade i olika grupper beroende på vilken nivå på engelskan vi hade. Jag är inte så bra på att plugga så min nivå på engelska var inte den bästa. Efter tre veckors språkkurs i Malta så hade jag förbättrat mina språkunskaper i rejält, jag åkte hem med ett A i betyg – vilket jag var otroligt glad över! I början var vi blyga och obekväma på middagarna med vår värdfamilj, men i slutet pratade vi hej vilt om allt möjligt!EN VANLIG DAG FÖR OSS PÅ MALTA

Vi gick upp tidigt på morgonen för att åka till skolan och blev hämtade av en liten röd buss med busschauffören Mathew – som vi alla tjejer tyckte var otroligt charmig! Han spelade hög musik, mestadels låtar från 80-talet. Alla tjejer i bussen sjöng glatt med till dängorna av Bonnie Tyler, Sinéad O’Connor och Dirty Dancing. Efter skolan åkte vi ofta till olika stränder. Vår personliga favorit blev Peters Pool där du kan hoppa från höga klippor ned i kristallklart vatten.ROLIGA AKTIVITETER

En av de bästa sakerna med att åka på språkkurs var alla aktiviteter vi gjorde utanför lektionerna tillsammans med alla nya vänner. Det gjorde det möjligt för oss att utforska landet och uppleva kulturen. Vi var inte bara på en massa olika stränder, vi shoppade i städer som Valetta och Sliema där vi fyndade på billiga marknader. Kvällsaktiviteterna bestod ofta av att gå på diskotek. Vi hade även volleyballturnering i Armier där vi fick spela inför stor publik bland alla språkresedeltagare. Bananbåt var en höjdare! Vi gillade verkligen Malta. Vädret var så härligt och så även folket!

 


Funderar du på att åka på språkkurs eller har du också förbättrat dina språkkunskaper som jag? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!


Peters Pool är jättemysigt med stora klippor 4-5 meter ovanför vattnet.

Vi gick på disco på Numero Uno – ett häftigt ställe
Tjejkväll på vår terass
Blått vatten vid en utflykt till ön Comino


 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *