Segla från Colombia till San Blas – så här gör du

För att ta dig vidare från Sydamerika till Centralamerika måste du antingen flyga eller åka båt. Det finns ingen landväg över gränsen. Området där är otillgänglig och direkt farlig. De flesta backpackers seglar från Colombia till San Blas för att uppleva segling på det Karibiska havet och paradisöarna med vita sandstränder.

 


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR. <<

 

VÅR SEGLING BLEV INTE SOM VI HADE FÖRVÄNTAT OSS

Vi seglade från Cartagena i Colombia till Panama med en sådan tur. Det som skulle bli ”den bästa resan i livet” visade sig bli ett äventyr utan dess like. Allt från storm, motström, ingen vind, trasig motor, en galen kapten, inga pengar och att vara fast på migrationsverket var saker vi fick uppleva. Seglatsen bjöd på sina obehagliga stunder, men de är stunder som är spännande att ha i bagaget nu i efterhand. Läs mer om vårt äventyr som strandsatta i den farliga provinsen Darien Gap här.KLART DU SKA SEGLA!

Vår segling blev kanske inte livets resa – men det blev en resa jag kommer minnas för livet. Vi var ett härligt gäng ombord som snabbt blev sammansvetsade. Förutom de gånger då sjösjukan tog över så fanns det härliga stunder på däck. Delfiner hoppade längs med skrovet, vi simmade mitt i natten bland mareld, vi låg och solade vaggandes till vågorna. Vi upplevde Kuna-kulturen på öarna som vi aldrig annars hade fått uppleva och vår spanska finslipades.

 

Vill du inte segla finns det andra alternativ. Alongdustyroads har skrivit om det i sin guide ”how to get from Panama to Colombia – without a sailboat”.FÖR BÄSTA UPPLEVELSE – TÄNK PÅ DETTA

 

GÖR RESEARCH | Kolla recensioner för båten du ska åka med. Ta reda på vilken kapten som styr. Bäst är om du kan träffa kaptenen och titta på båten innan du bestämt dig för vilken tur du vill välja. Vår kapten var inte tillräckligt kunnig inom segling. Han hade ingen bra säkerhetsutrustning och tog ofta ogenomtänkta beslut.

KOLLA VÄDRET | Förhoppningsvis kan din kapten bedöma viket väder som är säkert att ta sig ut i. För oss var fallet inte så – vi borde ha funderat ett par gånger extra varför alla andra båtar ställde in och vi var de enda som seglade iväg.

LOKALISERA SÄKERHETSUTRUSTNINGEN | Kaptenen ska alltid gå igenom säkerhet. Om inte – se till att du har koll ifall något skulle behövas. Var finns flytvästarna och livflotten?

KÖP SJÖSJUKEPILLER | Karibiska havet är ett tufft hav – sannolikheten att du kommer bli sjösjuk är stor. Håll blicken på horisonten. Det sista du vill göra är att ligga framme i förpiken – där är det som en bergochdalbana.

HA KONTANTER | Går något snett finns det inga bankomater utom räckhåll. Vi blev rekommenderade att bara ha med oss lite fickpengar, men vi hade behövt bra mycket mer.

SKRIV UT EN FLYGBILJETT | För att få ta sig in i Panama från en segelbåt måste du lämna landet inom 72 timmar. Uppvisar du en flygbiljett på en utresa är det inga problem. Detta är en konstig bestämmelse – boknings företagen brukar hjälpa till med att ordna fejkade flygbiljetter.

MEDDELA DIN RUTT | Se till att någon där hemma vet när du åker och när du förväntas vara framme. Ute på havet kommer du inte kunna kontakta någon.

PACKA TÄTT | Packa ned din elektronik i dry bags för att hålla ute fukt. På havet blir allt nedstänkt av saltvatten och då torkar saker och ting inte så bra. Därför blir miljön i båten väldigt fuktig. Du kan även stoppa i dubbla sopsäckar i din backpack och sedan packa ned allt där. Förslut sopsäcken när du fraktar väskan till eller från båten.

HA SOLCELLS LADDAREVill du vara på säkra sidan och alltid kunna ladda din telefon – se till att ha en solcells laddare med dig. Det är begränsat med el på en båt. I vårt fall när motorn gick sönder hade vi ytterst begränsat med el.


 

SKEPP OHOJ!

Vi hade nog ytterst otur att hamna på en sådan kaosartad seglingsresa. Vad jag hört brukar alla ha sin livs resa. Så det är klart att du kommer få det också! Följer du dessutom de här stegen här ovan är jag helt säker på att du är redo för ett spännande seglingsäventyr!


San Blas öarna väntar på dig när du tagit dig över Karibiska havet

 


Inlägget innehåller annonslänkar. Det innebär att jag får en liten provision på varor som köpts via dessa länkar, utan någon extra kostnad för dig. Jag rekommenderar aldrig en produkt som jag inte använder eller tror på själv. Läs mer om min PR Policy här.

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *