Kaffe av högsta kvalité i Zona Cafetera, Salento

Efter Cali tog vi oss upp till Salento – turistdestinationen nummer ett för den kaffe intresserade. Den största delen av det goda kaffet exporteras ut ur Colombia. Salento är en av de platser där du kan njuta en kopp av högsta kvalité.  Det många backpackers även lockas till Salento för är den vackra molnskogen Valle de Cocora.
Något vi inte kunde ana var att Salento låg på högre höjder. Från att ha kommit i tunna kläder satt vi under täcket och huttrade. Kollar vi inte hur högt nästa stad ligger innan vi åkt så får vi alltid en överraskning när vi kommer fram. Det regnade konstant när vi var i Salento, så en vandring in till den vackra molnskogen lämnade vi till en annan gång – något som jag ångrat i efterhand. Aja man kan inte göra allt.
Det odlas mycket kaffebönor i området. Såklart skulle vi besöka en av farmerna. Vi fick lära oss massor om kaffe – på spanska. Det fanns ingen engelsktalande guide så det fick bli på spanska – vilket gick riktigt bra.


DET FINASTE KAFFET

Det finns två typer av kaffe, en bättre och en sämre. När kaffebönorna plockas så faller omogna bönor och dåliga bönor till marken. De sorteras bort för hand av tålmodiga kvinnor medan de fräscha bönorna exporteras ut i världen. De sämre blir kvar i Colombia och det är svårt att få tag på det finare kaffet här. Bönorna exporteras ut efter att de har skalats till sin innersta kärna. Sedan är det upp till respektive land att rosta bönorna på det sättet som de vill ha det på.
Jag ock Christine dricker inte kaffe i annat fall än med skummad mjölk, smaksatta syrups eller massor med socker till. Vi tyckte faktiskt att kaffet smakade riktigt gott – svart! Vi fick dricka av den finare typen och det var en enorm skillnad på dofterna från det fina och det sämre kaffet. Väldigt intressant faktiskt, framför allt då vi båda jobbar en hel del med kaffe på restaurang.
Det är extremt viktigt att inte bränna kaffet, vattnet får inte vara varmare än 90 grader. Då bränns bönan och aromen försvinner. Det gäller även när man rostar bönan, rostar man för hårt förstörs den helt. Detta är en stor anledning till varför många tycker att kaffe smakar olika på olika cafeér. Är cafeét kunniga på kaffe så vet de hur man rengör kaffemaskinen. Du får absolut inte ha kaffet för länge i hållaren till espressomaskinen innan du låter vatten rinna igenom – då bränns det.

Guidad kaffetur i Salento: 8 000 COP
Buss Armenia – Salento: 1 900 COP tur/retur
Hostel La Casona, 5 bed dorm: 17 000 COP

Tusen, tusen tack för alla superfina kommentarer! Det värmer att få så fina kommentarer så tack snälla! Kärlek till er!

 


Kaffebönan går in i denna maskin och skiljer skalet från bönan
Sedan steks bönorna
Tills sist mals bönan ned i en kvarn och blir kaffepulver

Share

0 thoughts on “Kaffe av högsta kvalité i Zona Cafetera, Salento

 1. Alltså: Fantastiska bilder!!! Ditt inlägg hamnade på de små bilderna i högerkanten när man är inloggad på blogg.se, så såg översta bilden men råkade trycka bort den så satt och uppdaterade typ fem gånger så att den skulle dyka upp igen haha 🙂

  Och spännande med kaffeguidning! Älskar, älskar, älskar, kaffe men hade faktiskt ingen aning om något av detta!

  1. Åh vad kul att du gillar min blogg! Sorry för sent svar, svårt att hinna med här hehe… Ja kaffeturen var vädligt bra, nu har vi varit på chokladtur också, du får läsa om det nästa vecka 🙂

 2. Åh, din blogg är ju helt underbar 🙂 Kan inte sluta titta runt 🙂 Designen är grymt cool 🙂

 3. Åh vad fint! Vad resesugen man blir när man ser dina bilder 🙂

 4. äslakr dina bilder, älskar din blogg. Din design är skkiiiit fin!!

 5. Wow! Vilka bilder du bjuder på! Av bilderna att döma ser det ut som en fantastisk resa.
  Dessutom måste jag berömma din bloggdesign. Så fantastiskt vacker, personlig och passande till det som din blogg handlar om. Roligt att kika in här!
  Kram

 6. Heeej Emelie, tycker att du har en så himla härlig reseblogg. Och vilket fånflin jag fick när jag skulle kommentera och bakgrunden är gjort som ett brev?!! fantastiskt!
  Tänkte fråga dig lite, eftersom att jag snart själv ska ut och backpacka lite..
  Brukar du ha med dig dator när du reser? Liten eller stor? Tänker för dig (och mig) som fotar mycket är det en stor fördel att kunna tanka över bilderna någonstans??! Vet inte hur man ska göra.
  Och hur har du tagit alla fantastiska bilder med vad som ser ut att vara en selfiestick med vidvinkel? Är det gopro-kameran??? Bara älskar dom.
  Massa kramar, och ha det så bra! Kram

  1. Hej! Åh tack snälla! För mig är det guld med en dator! Jag har alltid rest med en liten, men den gick sönder innan den här resan så jag reser med en ganska stor just nu, och det är en pain in the ass för den väger så mycket. Men jag är ändå glad att jag har den, för som sagt, jag lägger över alla bilder hela tiden, och det finns gratis wifi på alla hostel så det är smidigt.
   Yes det är gopro kameran, älskar den kameran man kan ta från så roliga vinklar, och den är underbar att dyka och snorkla med!

   Ha det fint du med!
   Kram!

 7. Underbara bilder! Vad duktig du är! Det verkar som du har haft det fantastiskt i Salento. Jättefin blogg design har du med;)

 8. Alltså shit vilken bra blogg! Och jättefina bilder verkligen!! Det bästa jag vet är att resa och det är det enda jag vet just nu vad jag vill göra efter gymnasiet, jag undrar hur du tjänar ihop så mycket pengar? Vad jobbar du med osv? Kramar

  1. Hej! Ja du, bäst har jag sparat ihop pengar när jag jobbat i Norge och bott trångt med en massa andra. Jag har framför allt jobbat som servitris och sparat alla drickspengar jag har fått. Leva billigt, shoppa lite och jobba mycket!

 9. Kaffe är helt klart en hel vetenskap! Häftigt!
  Älskar din bloggdesign, så häftigt med air mail. Fina bilder också, bra jobbat!

 10. Vad intressant! Även om jag inte dricker kaffe så är de alltid kul att lära sig något nytt 🙂 super fina foton också!

 11. ALLTSÅÅÅ!! Din bloggdesign är bara heeeelt perfekt 😀

 12. Oh, vilken häftig blogg och underbara fantastiska bilder!
  Kul grej med kommentarsfältet också, superkul.
  Så, nu har jag sent a letter, hihi.
  Kram, Gerd ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *