Mörka tunnlar och tungt arbete i silvergruvorna i Potosi


TUNGT ARBETE I SILVERGRUVORNA

Vi åkte till en av alla silver – och mineralgruvor som finns här i Potosi och fick se hur gruvarbetarna har det när de arbetar. Det var minst sagt hårt arbete. De rörde sig i smala, mörka tunnlar. Drog och bar omkring på extremt tunga säckar fulla med mineraler. En säck kunde väga 60 kg och en hel vagn 3 ton. De måste krypa på vissa ställen och klättra upp för branta stegar med allt det på ryggen. Det en extremt äcklig och stark lukt av sulfur i hela tunnelsystemet så vi blev hostiga och fick svårt att andas ibland.

Tur i silvergruva i Potosi med Big Deal tours | 150 BOB | Big Deal Tours är en självstyrd resebyrå som drivs av före detta gruvarbetare som började arbeta inom turistsektorn som ett nytt alternativt sätt att leva.


BÄTTRE NU ÄN FÖRR – INTE LIKA MYCKET BARNARBETE

Nu får de bestämma själva hur många timmar de ska jobba och när de slutar för dagen. Till skillnad från förr då de jobbade 24 timmar om dygnet under ett halvårs tid innan de fick ledigt. Då var det vanligt med barnarbetare från 10-11 år. Idag får inte barn jobba där, även om det är dåligt kontrollerat så vissa jobbar ändå.

En gammal dam på 71 år var fortfarande tvungen att jobba och försökte hitta mineraler att sälja

PÅ FASTANDE MAGE

Vi köpte med oss lite dryck och kokablad till arbetarna. Det var en upplevelse att få besöka gruvan och det kändes bra att vi bidrog med en slant till de stackars arbetarna. Under tiden de arbetar äter de tydligen ingenting. De tuggar bara kokablad tills de får hamsterkinder och dricker lite läsk. Deras ”Gud” hade världens ståfräs. Vi skvätte 96 procentig alkoholhaltig dryck och stoppade cigaretter i munnen på den. Spriten – en Boliviansk variant gjord på sockerrör – smakade som gift och kändes som att det frätte upp hela halsen. Vi drack det två gånger för annars innebar det otur.
Nu är vi trötta som satan, det går liksom inte att festa på den här höjden. De där två sipparna sprit och ett glas vin är mer än nog för att vi ska däcka!

Share

0 thoughts on “Mörka tunnlar och tungt arbete i silvergruvorna i Potosi

 1. Ni passar i utstyrseln! ser ut som riktiga arbetare.
  Häftig miljö.

 2. Haha snyggingar 😉 jäklar vilken skillnad på bilderna på denna resan. Det är så kul att följa er. Varje dag, det första jag gör på morgonen är att kolla ifall det hänt något nytt hos er. Så känns det nästan som jag är med er :p

 3. Riktigt intressant inlägg! Verkar så himla kul att vara ute på sådana här resor och se verkligheten i andra länder. Ha det bra!

 4. VILKEN COOL BLOGG!!!
  Detta måste ju ha varit gripande och givit en tankeställare, minst sagt.
  Men det var väldigt duktigt fotat!

 5. Jag trodde inte att man kan dricka 96%-ig sprit ens?
  Jag har hört att det kan bränna upp hela halsen. Den kanske var lite utblandad?
  Så kul att se dina fina bilder!!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *