Mot Frankrike!

 

Dag 1 – Mot Frankrike!

 

Det blev en lång resdag som startade klockan 02.30 med buss till Skavsta och flyg till London. Trots 8 timmars mellanlandning i London var jag på väg att missa nästa flyg för att jag var så inne i att hitta tåg och bussar från Lorient till Roscoff där grabbarna låg med båten. Haha så typiskt mig…

 

Väl framme i Lorient fick jag kasta mig in i en taxi för att hinna med tåget till Brest. Väl på tåget försökte jag lösa någonstans att bo för natten. Planen var från början att möta upp grabbarna från Sailing Swedes i Roscoff, men det var helt omöjligt att ta sig dit samma kväll. Min planering var verkligen steg-för-steg och jag fick hoppas på att hinna alla tighta avgångar. Tack vare den nya EU-regeln med fria samtal, sms och surf underlättade det ju allt helt klart! Det fanns ett hostel jag kunde ta in på men jag fick tävla med tiden för att hinna dit innan de stängde incheckningen. Tjejen på hostelet var typ den snällaste ever som väntade på att jag skulle komma, så jag slapp spendera natten på tågstationen.

 

Dag 2 – Roscoff – Ouessanp

 

Det blev inte många timmars sömn innan det var dags att hinna med tåget till Roscoff. Alla människor jag mött i Frankrike har varit helt underbara! Trots att de inte kunnat ett ord engelska har det inte varit några problem att kommunicera med teckenspråk och de har varit så hjälpsamma och tillmötesgående. Jag hann inte se mycket av Frankrike då det var mörkt de timmarna jag var där. Men när jag närmade mig Roscoff på morgonen blev jag helt blown away av den vackra landsbygden och alla fina stenhus. Fullmånen lyste upp bakom molnen och hustaken precis som man föreställer sig hur Frankrike ser ut på film. Jag måste dit någon gång igen och se mer!

 

Grabbarna kom och mötte mig och sedan var vi snart iväg längs den franska kusten. Tidvattnet och strömmarna här är helt sjuka. Nivån på vattnet skiljer sig på 7 meter så i vissa hamnar ligger båtarna på land under vissa tider på dagen. Broar är byggda ned i vattnet som går att använda när det är lågvatten, det ser ganska sjukt ut.

 

Planen var att gå över Biscaya direkt men på grund av strömmar och vindar valde vi att spendera natten på svaj i Ouessanp. Seglingen dit var fin med strålande väder och friska vindar. Tills strömmen vände emot oss och vi tog oss inte längre framåt, snarare bakåt. Under dagen gästades vi av delfiner vid 4 olika tillfällen och några tumlare dök också upp. Så mäktigt! Delfinerna är så graciösa när de leker runt båten. Man kan inte få nog av dem! En bättre första dag på resan går inte att få!

 

 

Author: Emelie

Den kreativa optimisten. Arbetar som retuschör och har en passion för fotografi.

4 thoughts on “Mot Frankrike!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *