SKÅRASALEN 1542 möh – första gången på splitboard

”Du har vunnit en Ski and sailresa till Sunnmøre Alperna i Norge”

 

För en månad sedan ringde telefonen när jag satt på praktiken i Stockholm. Jag hade precis pratat med Magnus på Husky Podcast som ville få tag på mitt nummer för ”ett möjligt jobb”. Jag hann inte ens ge ut mitt nummer, telefonen ringde redan. Det var Calle Ringborg från Addnature. Precis i den stunden hade jag inte tankarna på att jag några dagar tidigare skickat in en motivering till deras tävling för att vinna en helt episk ski and sail resa i Norge.

– Din motivering var den som stack ut mest, dessutom är du tjej och åker snowboard – vilket vi gärna lyfter.

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

 

Ibland har man tur!

 

Wow. Jag var knappt närvarande när Calle fortsatte berätta om vad jag hade vunnit. Jag svävade redan på moln. Jag hade sett tävlingen på Instagram under en tid och tänkt att jag skulle söka – men – inte sjutton skulle jag av alla människor kunna vinna en sådan resa? Jag hade gett upp idén att skicka in något. Dagen innan sista ansökningsdag såg jag bilden på Instagram igen. Jag hade lite tid över och bestämde mig för att skriva ned några rader och skickade in min motivering i alla fall. Det beslutet är jag otroligt glad över att jag tog! Egentligen – vad är det värsta som kan hända – man lägger ned lite av sin tid och riskerar att få ett nej eller inget svar alls. Det bästa som kan hända är att man vinner – vilket tydligen är fullt möjligt!

 

 

Förberedelser med träning och inköp av utrustning

 

Fyra veckor senare var jag fullt redo för avfärd. Jag hade satt upp träningsschema på fem dagar i veckan, två gånger hårdrocksfys och tre dagar med intervaller. Jag hade införskaffat mig allt i utrustningsväg – en ny splitboard med all dens tillbehör och jag hade hämtat ut mitt snygga Haglöfs-ställ som också ingick i vinsten. Jag har aldrig stått på en splitboard förut, jag har endast gjort turer på snöskor så det var spänt att se hur grejerna skulle fungera! Daniel på Haglöfs plockade upp mig tidigt på morgonen – samma dag som sommartid började gälla. Det var svårt att sova den natten på grund av nervositet och noja för att missa flyget.

 

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

 

Mot de norska alperna

 

Vi flög till Ålesund med mellanlandning i Oslo. Väl i Ålesund blev vi upplockade av vår kapten, Steve Stewart från Fjord Adventures som körde oss till hamnen och veckans flytande hotell – örlogsfartyget Gåssten. Där samlades hela veckans besättning och det var en härlig skara äventyrliga människor. Vi fick ett varmt välkomnande av Tash – andre kapten på båten och kocken Annie serverade oss mousserande. Haglöfsflaggan hissades i topp och vi kastade loss och begav oss ut mot fjordarna. Precis utanför Ålesund är det öppet så Atlanten rullar in och får vattnet i rörelse. För den sjösjuke är det bra att ha preparerat med sjösjukepiller för den sträckan! När vi väl kom in i fjorden blev det platt vatten och det var ganska varmt så det regnade lite.

 

Vi tog hamn i  Sæbø, en supermysig liten by som ligger i en dal där bergen tornar upp precis intill. Tänk att få vakna upp till den vyn varje dag! Förra året på samma resa såg de späckhuggare, och denna resan hade Daniel köpt en valflöjt som användes flitigt för att kalla på dem.

 

 

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway
Ålesund

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

 

Skårasalen 1542 moh

 

Nästa dag hade det klarnat upp lite, vi fick skjuts upp en bit med bil av Uteguiden eftersom snötäcket ligger så pass högt upp. Det är en bomväg så det kostar 50 kr att köra upp. Man börjar turen på ca 500 m och toppen är på 1542 meter, dock skippade jag och halva gänget att gå hela vägen upp för det blev extremt dålig sikt så vi valde att ta oss ned istället. Till en början var det en ganska snäll tur, vi gick på en hyfsat flack traktorväg bland hagar en bra bit. Det var varmt och solen visade sig stundtals mellan molnen. Den sista biten var desto tuffare med ganska brant terräng och snabb stigning. Tanken var att vi skulle åka ned på andra sidan, ned mot Skår (se karta här) där Gåssten skulle plocka upp oss, men på grund av dåliga snöförhållanden och dålig sikt åkte vi samma väg tillbaka som vi gick upp.

 

Åka med splitboard vs. snöskor

 

Min splitboard var så himla lätt, det var enorm skillnad mot att gå med snöskor. Nackdelen med snöskor är att man måste bära på brädan och man måste lyfta på fötterna med de tunga, klumpiga snöskorna vid varje steg. En splitboard är designad för toppturer och gjord i lätt material. Även bindningarna väger ytterst lite om man köper rätt. Med en splitboard kan man glida fram istället för att lyfta på fötterna, och detta är såklart en stor fördel för att orka mer. Jag köpte min splitboard på Höjdmeter som håller till i Kiruna. Det var ett extremt dåligt utbud på splitboards i min storlek i hela Europa, så jag är väldigt tacksam för att jag hittade min på Höjdmeter som kunde skicka den till mig utan fraktkostnad. Jag var osäker på vilken längd jag skulle köpa, men det slutade med att jag köpte en 4 cm längre bräda än min vanliga bräda, och nu i efterhand känns det helt perfekt!

 

Snön var extremt tung att åka i då det var så varmt. Jag var rejält seg i benen efter turen så det var riktigt skönt att komma tillbaka till båten och luta sig tillbaka med öl och nybakad kaka samtidigt som man blickar ut över fjorden påväg mot nästa hamn.

 

Mer om det i nästa inlägg! Stay tuned.

 

 

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

Fjord Adventures | Skårasalen ski and sail Norway

 

Ski and sail in the Sunnmore Alps of Norway

 

Nästa inlägg:

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *