PACKLISTA för Syd-, och Centralamerika – vad får du inte glömma?

Har du checkat av allt på din packlista för Syd-, och Centralamerika resan?

___

Här är min lista på vad jag hade med mig under min resa från Bolivia till Mexico på 3,5 månad.

___

___


>>
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR MEN ÄR SKRIVET HELT FRÅN MINA EGNA PERSONLIGA REKOMMENDATIONER. LÄS MER HÄR. <<

___

___

 • Pass och Gula febern: Vi behövde aldrig visa vår Gula febern, men det var andra som var tvugna att göra det. Ha det alltid med i passet. Se till så att passet gäller 6 månader efter att du rest in i det sista landet. För mig var det precis på håret, jag hade inte kunnat resa längre utan ett nytt pass.

 

 • Visum: Man får vistas i ett land i 3 månader utan att söka om visum. Nicaragua, Honduras, El Salvador och Guatemala har något slags sammarbete där man endast får en stämpel för alla de länderna. Då får man bara vistas 3 månader sammanlagt där, detta bör läsas på mer om ifall man vill veta mer, jag har inte så bra koll faktiskt. Vi läste om att man måste ha en utresa ur varje land för att få komma in, men det var aldrig någon som bad om det. Förutom i Panama, men där kan man skriva ut en reservation på en biljett som man inte har betalat för.

 

 • Backpack: Jag har en 70 liters ryggsäck från Osprey som packas som en resväska. Så himla skönt att snabbt och lätt få fram det man vill ha, istället för att gräva i en säck. Den kommer även med en liten avtagbar ryggsäck som man kan ha på dagsturer. Jag har haft den på många resor och jag är sjukt nöjd med den.

 

 • Icabankens bankomatkort. I Syd- och Centralamerika är man totalt hjälplös på många ställen om man inte har kontanter. Det gör att man tar ut pengar var och varannan dag, eftersom man inte vill ha allt för mycket lösa pengar på sig. De flesta banker brukar ta en uttagsavgift utomlands. Jag använder Icabanken, de tar inga avgifter när man tar ut pengar ur bankomater. Dessutom är det bra att ha ett extra bankomatkort, så håller man isär sina kort så blir det inte lika jobbigt om det ena kortet försvinner på ett eller annat sätt.

 

 • Hänglås: Det finns skåp på nästan alla hostel, men du måste ha ditt eget lås. Ibland kan du låsa in hela väskan, ibland bara värdesaker.

 

 • Plånbok: Skippa säkra magväskor, ha en smidig plånbok istället. Vi hade en liten korthållare i skinn med dragkedja som bara har plats för något bankomatkort och kontanter. På den hade vi en liten karbinhake, och på så sätt satt plånboken alltid fast i oss. Man kan sätta fast den i BHn, i hällarna på byxorna eller till och med i trosorna. Ingen kommer att ta den och det känns mycket mindre bökigt och mindre “hemligt” när man ska ta fram sina pengar.

 

 • Grenuttag: Används varje dag! Uttagen på hostel har en tendens att alltid vara upptagna, men har du hittat ett ledigt så har du vipps tre tack vare sladden, och dessutom gör den så att du kan ha telefonen vid sängen om uttaget sitter långt bort.

 

 • Kamera: Skaffa dig en GoPro, du kommer inte ångra dig! Du slipper fråga andra om att ta kort på dig själv plus att dina selfies blir så mycket coolare. Dessutom kan du ha den i vatten till exempel om du dyker. Dock är den ingen bra landskapskamera/kvällskamera, så en kompletteringskamera kan vara bra att ha, t ex. en kompakt systemkamera, de är små men tar grymma bilder och man kan byta objektiv på dem. (OBS! Se till att tvätta den vita listen på GoPro huset ofta. Samlas det sand där kommer huset att läcka.) Jag har en kameraväska från LowerPro som öppnas från ryggen. Det kändes väldigt bra att ha, när man går runt i Sydamerika med en svindyr kamera på ryggen (jag hade den i och för sig oftast på magen ändå för jag var så nojig) så vill man inte att någon lätt ska kunna ta sig in i den när man inte märker. Den har också ett regnskydd som man kan dra över.

 

 • Lonely Planet: Du överlever inte utan denna rese-bibel. Vi köpte en för Sydamerika och bytte sedan ut den på ett hostel till en för Centralamerika.

 

___

___

mlipe_161031_7326
Min Lonely Planet-samling är idag en del av min inredning. 

 

 • Drybag: En vattentät lite väska är perfekt att ha till kameran och telefonen när det regnar men man ändå vill ha med sig sina grejer.

 

 • Laptop: Det finns wifi på de flesta hostel, så vill man slippa spendera tid och pengar på internetcafeér är det ett bra alternativ. Dessutom är det guld att man kan förvara sina bilder och tömma sitt minneskort ofta och det är smidigt att lägga upp sina bilder på nätet. (Ha även en extern hårdisk för förvaring! Jag har hårddiskar från LaCie och tycker de är superbra, de är lite tåligare eftersom de har skal runt sig av gummi så de tål stötar och fall på upp till 1,2 m.)

 

 • Myggnät: Det ingår oftast inte, så blir man väldigt myggäten kan det vara skönt. Jag körde utan och klarade mig bra, men syrran använde ett.

 

 • Solkräm: Det finns väldigt många konstiga solkrämer där borta, jag ångrar att vi inte hade det med oss. Det tog lång tid innan vi tillslut lyckades hitta någon vi gillade. Desstuom var det svårt att hitta något som var under spf 50.

 

 

 • Vattenflaska med reningsfilter: Det är väldigt få ställen där man kan dricka kranvattnet, så en flaska med ett reningsystem är super så slipper du lägga en massa pengar på vattenflaskor.

 

 • Spanskt lexikon och Duolingo Appen: Tips: gå någon form av spanska kurs innan du åker om du aldrig någonsin läst spanska. Kan du inte spanska (främst i Sydamerika, Central var bättre på engelska) så får du ta dig fram på teckenspråk. Kör Duolingo på telefonen varje dag så kommer du bli lite bättre under tiden. Det är faktiskt ett ganska kul sätt att lära sig på.

 

 • Wally och Cost Split: Med Wally kan du lätt hålla koll på vad du gör av med. Där kan man ställa in vilken valuta man vill använda, och så blir allt enkelt att hålla reda på! Cost Split är den bästa appen ever! Där kan man hålla koll på vem som är skyldig vem vad, den räknar själv ihop det även om man är en grupp på flera personer. Har underlättat mitt liv!

 

 

 • Regnjacka: Nja, vi klarade oss utan. Det räcker med en poncho.

 

 • Spetstrosor: De går sönder efter en tvätt i deras mördar-tvättmaskiner och konstiga tvättmedel. Trosorna kommer ramla av dig i småbitar.
  

Packlista för Syd-, och Centralamerika: Kläder

___

Latinamerika. Exotiskt och varmt tänker man. Nej, nej, nej…

___

Det är väldigt kuperat i dessa länder vilket betyder att många av städerna befinner sig på extrema höjder, 3000-4000 möh. Där är det KALLT!!! Oavsett årstid. Dessutom gillar de att överösa med AC på bussarna så lokalbefolkningen sitter i stora dunjackor och mössor även om det är 30 grader ute. Glöm inte att ta med varma kläder säger jag bara! Ta inte med dyra kläder som du räknar med att ha när du kommer hem. Kläder går sönder under avnändning eller under tvätt. Det blir stora hål i dem och vita kläder blir grovt missfärgade. De blir dessutom slappa och stora för all fukt.

___

 • Dunjacka: En liten tunn räcker som går att rulla ihop så att den inte tar någon plats.

 

 • Mössa, vantar, halsduk: Väligt skönt om du befinner dig på ett blåsigt berg uppe på 5000 möh.

 

 • Byxor: Jag hade ett par jeanslegging som tar minimal plats, ett par svarta leggings och ett par typ harembyxor. Jeansen användes ofta, under dagtid samt på fest när vi var på kalla platser. Kanske skulle man ha haft två par. Harembyxorna är super att resa med, och leggingsen är sköna att ha som underställ. Och shorts såklart, jag hade flera stycken.

 

 • Toppar: Försök hitta ett snyggt linne i Sydamerika. Det går inte. Linnen existerar inte ens där. Ha med dig ett gäng och räkna inte med någon shopping.

 

 • Strumpor och ett par sockor: Ibland sov jag i mina sockor. Under varenda bussresa hade jag strumpr, och de hade en tendens att försvinna.

 

 • Bikini och trosor: Det är svårt att hitta bra trosor, så se till att ha med dig tillräckligt. Eller gillar man stringtrosor finns ett stort utbud. Bikinis var det svårt att hitta. Antingen var de riktigt fula och satt dåligt, eller så var de skitsnygga men überdyra.

 

 • Skor: Flipflop och träningsskor är ett måste. Dessutom hade jag ett par converse eftersom man kanske inte vill gå ut i vare sig flip flop med strumpor i eller träningsskor uppe på höjderna. Jag hade även ett par Toms som användes väl.

 

 • Tröjor: En tjocktröja kommer du leva i. Du kommer aldrig vilja se den när du kommer hem. En finare tröja som du kan ha när du går ut.

___

Efter den här packlistan låter det väl som att du ska åka till kylan. Ja, men det är faktiskt så. Men det är också stört varmt! Allt beror på höjden. Ena dagen kommer du klaga på värmen och sen helt plötsligt när du kliver av bussen kommer du frysa ihjäl utan att du hade någon som helst aning.

___

Behöver du planera din budget inför resan? Mer om det hittar du i mitt inlägg om våra kostnader i Syd-, och Centralamerika

___

___

Jag hoppas att detta gjorde er lite klokare! Ha en toppen resa!

___


Gillade du det här inlägget? Dela det på Pinterest!

Packing for Latin America | Packinglist for Central America | How to pack for South America | Backpacking guide | How much it costs in South America


Packing for Latin America | Packinglist for Central America | How to pack for South America | Backpacking guide | How much it costs in South America

  

Share

8 thoughts on “PACKLISTA för Syd-, och Centralamerika – vad får du inte glömma?

 1. "- Spetstrosor: De går sönder efter en tvätt i deras mördar-tvättmaskiner och konstiga tvättmedel. Trosorna kommer ramla av dig i småbitar."

  Haha, bästa kommentaren ever! Håller med. Fick slänga flera linnen som var gula efter vistelsen i Peru. Gick inte på något sätt att få bort. Sambon lät sina kläder bada i klorin när vi kom hem i veckor, men jag struntade i det och slängde många plagg. De var bortom räddning.

 2. Tack för en grymt bra guide!

  Läste din blogg medan du var iväg. Jag och en kompis åker till Sydamerika 7e april och är iväg 6 veckor, tyvärr inte längre men men. Vi är jättetaggade.

  Vet att ni besökte Machu Picchu, jag undrar om man måste boka tåg och inträdesbiljetten innan eller om man kan göra det på plats? Vi vet inte exakt när vi är i Cuzco så. Hur gjorde ni?

  Ha det bra 🙂

  1. Du kan absolut boka när ni är där, men kanske dagen innan eller två dagar före för att var på säkra sidan. Det är Inkaleden som blir uppbokad halvår i förväg, men det finns så många andra turer än just Inkaleden så det är lugnt! Vi bokade dagen innan, åkte med bil dit och den resan var riktigt jäkla läskig. Supersmala vägar i bergen med mötandes bilar där man knappt fick plats, och stup rätt ned. Det kändes så osäkert att köra där så vi valde att betala extra för att ta tåget hem istället för att åka med bilen som vi hade bokat…
   Ha en underbar resa!

 3. Hej hej! VIlket toppenbra inlägg! Jag har två snabba frågor.
  Vart köpte du plånboken du beskrev samt dykarväskan?
  Kram
  Olivia

 4. Hej, jag åker snart till Sydamerika och sen vidare till Australien.
  Skulle du rekommendera att ha ett par bättre vandring/träningsskor i Gore tex, eller bara ett par bra träningsskor?
  Har hittat ett par i Gore tex som känns bra förutom att det hade varit snyggare med ett par Nikes tex hehe. Men det paret är mer vattentåliga så de är ju ändå bättre… frågan är om det behövs?
  Vill ha ett par att använda till vandringar, träning och längre promenader!
  Tack och superbra tips!

  1. Känner helt igen ditt tankesätt! Jag har faktiskt aldrig prioriterat kvalitén på skor på mina resor, tyvärr… Det får jag kanske sota för när jag blir äldre. Men jag har också tyckt att det var högre prioriterat med ett par snyggare skor, som jag också kunde springa i, hellre än ett par vandringsskor. Och jag har inte känt att jag har saknat vandringsskor heller, men så har inte mina resor varit fokus på vandringar – fast det har blivit mycket långa promenader och vandringar ändå! Men har du kikat på Haglöfs? De har många snygga vandringsskor som är lite nättare, och finns du i Stockholm så åk till Barkarby Outlet, där finns det ett ganska bra utbud till bra priser! 🙂 Mitt äldre, visare jag säger – satsa på ett par bra skor! Mitt yngre jag säger – ta det som är snyggt… Hehe, hoppas du blev lite klokare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *