PACKLISTA AUSTRALIEN – vad du behöver ha med dig som backpacker

Packlistan för Australien – vad är bra att ha med sig? Ska man backpacka under en längre tid är det så skönt om man inte tagit med allt för mycket onödigt som bara tar plats. Tänk less is more!

 


>>
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR MEN ÄR SKRIVET HELT FRÅN MINA EGNA PERSONLIGA REKOMMENDATIONER. LÄS MER HÄR. <<

 

RYGGSÄCK

 

Högst upp på packlistan för Australien ligger helt klart en ordentlig ryggsäck. Det är guld värt – inte bara för att slippa bli kallad för ”flashpacker” om man reser med rullväska – utan också för att man kan ta sig fram överallt utan problem. 60 liter är ganska lagom storlek på en väska. Det är jobbigt om det är för trångt hela tiden och det är skönt att kunna stoppa i lite extra saker ibland.

 

Jag har blixtlås på min väska, och på det kan jag sätta ett hänglås vilket är väldigt bra för då kan jag alltid låsa in mina värdesaker i väskan. Det är inte alltid det finns safety-boxar på rummen, och man vill inte gärna lämna saker bland en massa folk man inte känner. Ibland kan man lämna in grejer i receptionen, men det pallar man inte göra så ofta som man byter hostel och man vill ha tillgång till sina grejer.

 

Min väska från Osprey är väldigt smart anpassad för backpackers. En ryggsäck med blixtlås så man öppnar upp ett helt lock – som på en vanlig resväska. På så sätt slipper man gräva i en ryggsäck och man kommer åt allting. Ska man vandra mer med sin väska är kanske detta inget bra alternativ, men som en average backpacker tar man sig bara från det ena hostelet till det andra och då fungerar detta perfekt.

 

 

 

EXTRA DAGSÄCK

 

En liten ryggsäck lever man i. Den fungerar som strandväska och som parallell vikt på bröstet mot din backpack. På vissa aktiviteter till öar lämnar man sin stora backpack på fastlandet och tar bara med sig den nödvändigaste packningen i den lilla ryggan.

 

KLÄDER

 

Ta inte med för mycket kläder! Det är jättesvårt när man väl är hemma och vill ha med sig så mycket, men jag ångrar att jag tog med för mycket. Jag har slängt sjukt mycket kläder. Dessutom tröttnar man väldigt fort på sina kläder, och de blir slitna. Du köper nytt.

 

Sedan beror det ju på hur länge man ska stanna, kommer du vara här på vintern? I sådana fall är det kallt. Det är svårt att tro, men dock så sant! I Melbourne kan det vara nollgradigt, även Sydney är kallt. Kvällarna uppe i Queensland är riktigt kyliga, man måste ha åtminstone en varm tröja när man går ut och flipflop är egentligen för kallt men det kanske alkoholen kan värma upp.

 

 • två par shorts
 • någon kjol
 • 5 linnen plus några festligare toppar
 • en t-shirt
 • ett par jeans
 • en cardigan och en varmare tjocktröja
 • en regnjacka, kanske till och med en vanlig lite varmare jacka om den inte är för stor.
 • leggings fungerar också bra som långkalsonger om det är kallt.
 • några klänningar, två – tre kanske.
 • en sarong som strandhandduk för den tar ingen plats, det finns sidenhanddukar som torkar väldigt snabbt efter en dusch och de tar heller ingen plats.
 • ta inte med för många underkläder, runt 10 – 15 par trosor räcker så kan man tvätta dem för hand allt eftersom. En annan smart sak är att tvätta trosorna man har på sig när man duschar, ta lite schampo och så torkar dem över natten. Då har du alltid rena trosor och du slipper lägga tid på att tvätta stora lass.
 • ett par sneakers och ett par flipflop i skoväg. Lämna klackarna hemma. Det kan vara skönt att ha en bra sula i skorna, för man går ganska mycket och egentligen skulle man velat ha springskorna med sig men de är fula och tar stor plats så Conversen får hoppa in på den punkten.
 • två – tre par strumpor räcker!

 

KAMERA

 

Jag hade en digital undervattenskamera när jag reste i Australien som jag var väldigt nöjd med. Den fungerade bra under vatten, på fest och naturbilder. Idag har jag ett helt annat fotointresse än vad jag hade när jag var i Australien, så min kameraväska är väldigt uppdaterad sedan dess. Hur som helst tycker uppskattade jag verkligen undervattenskameran, den öppnade upp en ny värld för mig när jag kunde fånga Stora Barriärrevet på bild. 

 

SOLKRÄM

 

I Australien är ozonlagret extremt tunt, och man måste vara väldigt försiktig med solen. Helt allvarligt alltså, det är verkligen farligt. Det säljs inte annat än minst solskyddsfaktor 30 här, för det är korkat att använda något annat. Men om man ändå vill trotsa detta, och man tror att man inte behöver lika starkt skydd så kan man ta med sig en mindre styrka hemifrån. Hellre det än att man tror att man inte får färg när man har 30+ och skippar solkrämen helt och hållet.

 

FÖRSÄKRINGSPAPPER OCH PASS

 

Jag reser alltid med en tilläggsförsäkring på min hemförsäkring. Det är jättebra att ha, man vet aldrig vad som kan hända. Det är inte speciellt dyrt och blir det något läkarbesök eller en stöld så kan du få pengar tillbaka. På vissa försäkringar kan man till och med få resan betald till och från landet ifall du måste hem på begravning. Så gick det till för mig en gång när jag använde mig av Länsförsäkringar. Försäkring är en tråkig utgift men du är trygg. Du måste ha ett pass som är giltigt minst ett halvår efter att du lämnar landet.

 

LAPTOP

 

Ta med en egen liten dator, på det sättet sparar du pengar på internet eftersom det alltid är billigare att köpa WIFI än internet på stationära datorer. Det beror ju på hur mycket man använder internet såklart. Skriver du blogg, skriv alla inlägg i Word och kopiera in på sidan så sparar du internet tid, även långa mail osv.

 

VAKUUMPÅSAR

 

Jättesmart! Man packar i kläderna i vakuumpåsar, och på så sätt tar de knappt upp någon plats i väskan alls. Då får man plats med mer grejer i väskan. 

 

GRENUTTAG

 

Man ska ladda telefonen, datorn, kameran, platta håret… Det är en jäkla massa sladdar på bara en adapter. En förlängningssladd har man riktigt mycket användning av, plus att det ofta är långt till kontakterna från sängen så om du ska ladda telefonen under natten kan du ändå ha den nära sängen.

 

HÄNGLÅS

 

Ibland finns det skåp på rummen där du kan lägga in dina värdesaker, men då måste du ha ett eget lås. Eller som jag sa innan, man kan låsa in sakerna i sin väska. Vi låser också alltid våra kylväskor, för backpackers är ofta fulla/bakfulla och då kan man göra vad som helst för att få mat.

 

EXTRA BANKOMATKORT

 

Icabanken är en bra bank när man är ute och reser utanför Europa. Med det kortet kan du ta ut pengar i bankomater utan att det kostar någon avgift, i de flesta fall. Det är enkelt att skaffa, plus att det är bra att ha två kort med sig. Ha korten på olika ställen ifall något av dem försvinner eller blir stulet. Då har du alltid en backup. Ska man jobba här kan man ansöka om sitt Australiska bankomatkort på en gång, det är enkelt och går fort. Men i många fall kan det dras en avgift på kortet när man tar ut pengar ur bankomater. Läs mer om min guide om att slippa onödiga kortavgifter här

 

RESE-SOVSÄCK

 

Folk rekommenderade mig att ta med en sovsäck, men den har jag använt mig av en gång. Det finns lakan på alla hostel du kommer till, och i de fall du behöver sovsäck finns de att hyra. Jag använde min på Fraser Island. Den tar inte så mycket plats dock, då den är supersmidigt reseanpassad och gjord av siden, men jag tycker man klarar sig utan!

 

PLATTÅNG

 

Skippa hårfönen, använd handtorken på toaletterna istället! Jag klarar mig inte utan plattång, men det kanske kan ses som en lite lyxig, onödig pryl. Den fungerar dock också bra som strykjärn! Om du inte har en egen kan du säkert låna någon annans om din fina klänning blivit ihopskrynklad längst ned i väskan.

 

VACCINATIONER

 

Det räcker med att ta Hepatit A och B.

 

RESEKOMPIS

 

Såklart är det kul att ha med sig en polare! Man vill ju gärna dela sina upplevelser med någon. Har man ingen kompis som vill åka med kan man kanske hitta någon på backpacking.se. Eller så reser man själv helt enkelt! Det är otroligt vanligt, nästan vanligare än att resa med någon. Alla vi har träffat har tyckt att det varit spännande att resa själv, och inte haft några problem. Man är ändå aldrig ensam, det finns folk runt omkring dig hela tiden och oftast blir man mer öppen för ny vänskap om man är själv. Många gånger är det folk som har börjat sin resa själva och sedan slagit ihop sig med någon annan under resans väg, eller till och med bli stora gäng från olika delar av världen!

 


 

<< LIKE IT? PIN IT! >>
WHAT TO BRING IN YOUR BACKPACK | This is an article about all my tips and tricks that I can think of to tell you, this is the guide that I wish I had read before I started my own journey | Backpacking in Australia

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *