Öluffa i Stockholms Skärgård – en guide till en idyllisk svensk sommarsemester

Det jag kommer att sakna mest med att inte bo i Stockholm (förutom familjen) är helt klart Stockholms skärgård. Vackra, underbara, gemytliga, idylliska skärgården! Jag har spenderat otroligt många somrar i Stockholms skärgård eftersom min familj är en riktig seglarfamilj och jag önskar att alla får uppleva allt det vackra som finns där.


» INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. LÄS MER HÄR«

Även om du inte har egen båt finns det möjlighet att besöka Stockholms skärgård! I det här inlägget beskriver jag hur du kan öluffa i Stockholms skärgård. Älskar du havet och vill upptäcka övärlden är detta ett ypperligt alternativ för en fantastiskt fin sommarsemester i Sverige.


BÅTLUFFARBILJETT

Det finns en färjelinje som går igenom Stockholms skärgård där du kan köpa en båtluffarbiljett. Linjen kallas för Nord- Sydlinjen och går från Arholma i norr till Nynäshamn i söder. Båtluffarbiljetten på 5 dagar kostar 445 kr per vuxen eller vill du resa längre finns ett kort på 30 dagar för 790 kr. Biljetterna är väldigt prisvärda och ger möjlighet till en billig sommarsemester! Hösten 2018 erbjöds du med SL-kort att resa gratis med Waxholmsbolagets trafik under lågsäsong. Håll utkik för sådana erbjudanden och läs mer om priserna på Waxholmsbolagets hemsida.


Öluffa i Stockholms skärgård

Öluffa i Stockholms skärgård


Båten stannar på 30 olika stopp i skärgården, hela rutten är på 70 sjömil och tar 11 timmar från norr till söder, se tidtabellen här. Det är en vacker båtresa som erbjuder fina vyer. Be om Waxholmsbolagets båtluffarkarta när du köper din biljett. I den finns förslag på olika resvägar och saker att göra längs med vägen. Du kan ta med cykeln på båten, i mån av plats. På de större öarna går det även att hyra cykel.


Öluffa i Stockholms skärgårdKlicka på kartan för mer detaljer eller se Skärgårdsstiftelsens karta här 


SKÄRGÅRDSIDYLL OCH SALTKRÅKAN

Under resan färdas du genom norra, mellersta och södra skärgården som alla har unika vyer att bjuda på. Trånga sund med röda fiskebodar och stora villor med utsikt över öppet hav. Det är svårt att inte börja nynna på ’Vågorna’ med Uno Svenningsson och få tillbakablickar från Saltkråkan! Linjen är populär bland öbor och öluffare som vill ta sig mellan öarna. Många av bryggorna trafikeras av passagerarbåtar som går direkt in till Stockholm. På så sätt är det är lätt att göra en egen ’Hurtigrutt’ i skärgården.


Öluffa i Stockholms skärgård

Öluffa i Stockholms skärgård


BÅTLUFFARLEDEN OCH RODDBÅTAR

För att ta sig emellan vissa öar finns roddbåtar om du vill byta båtlinje – den så kallade båtluffarleden. Det är skärgårdskommunerna och Waxholmsbolaget som gått ihop för att underlätta för dig. Roddbåtarna finns utplacerade vid några sund så att du ska kunna ro dig över till ön mittemot och där byta till en ny båtlinje. I båtluffarkortet får du låna roddbåtarna gratis.


Öluffa i Stockholms skärgård


VANDRINGSLEDER

På vissa öar finns stigar och mindre vägar som binder ihop båtluffarlederna. Det finns särskilda ö-kartor som beskriver lederna på tex. Utö, Nämdö, Gällnö, Möja, Svartsö, Finnhamn och Ingmarsö. Ibland är stigarna markerade med särskilda skyltar.TÄLT, VANDRARHEM ELLER HOTELL

På öarna kan du tälta, bo på vandrarhem eller ta in på hotell. Vandrarhemmen kan snabbt bli fullbokade så de kan vara bra att boka i förväg. STF har vandrarhem på Arholma, Möja, Svartsjö, Gällnö och Stora Kalholmen.


Öluffa i Stockholms skärgård


PACKA MED VARMA KLÄDER

I skärgården kan vädret vara växlande så ha alltid med en extra varmt tröja och och vindskyddande kläder. Myggmedel är välbehövligt på kvällarna och även pincett om du fått fästingar. Extra dricksvatten är bra att ha då det ibland kan vara svårt att få tag på vatten på vissa öar, eller ta med en vattenflaska med reningsfilter.


NÅGRA AV MINA FAVORITÖAR I SKÄRGÅRDEN

MÖJA – Litet och gemytligt, god glass och du kan besöka en strutsfarm. Missa inte carib-baren!

UTÖ – Skärgårdsidyll med bageri, röda stugor, bra krogar, klippor och sandstränder i södra skärgården.

NÄMDÖ – En av de större öarna i skärgården. Mysig ö med fin natur och möjlighet att se dovhjortar.


Ännu inte övertygad om att spendera en sommarsemester i Stockholms skärgård? Få lite nostalgi genom att titta på klippet nedan!


Öluffa i Stockholms skärgård

Öluffa i Stockholms skärgård

Öluffa i Stockholms skärgård
Öluffa i Stockholms skärgård

Öluffa i Stockholms skärgård


Share

2 thoughts on “Öluffa i Stockholms Skärgård – en guide till en idyllisk svensk sommarsemester

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *