Så firar du midsommar på bästa sätt i Stockholms skärgård

Funderar du på hur du ska fira midsommar? Då har jag ett hett tips till dig – fira midsommar på en ö ute i Skärgården med havet som granne! Den svenska midsommarhögtiden firas i samband med sommarsolståndet som är årets längsta dag – och kanske den bästa dagen för att skapa sommarens första eviga minnen!


 

EN AV MINA FAVORITÖAR I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Även om jag har lugnat ner mig de senaste åren har jag alltid gillat festliga platser. Utö har både den lugna skärgårdskänslan men även rolig fest! De senaste åren när jag haft båt har vi spenderat fantastiskt roliga midsomrar på Utö i Stockholms skärgård. Där har vi träffat många nya vänner – det är en ö som visar att skärgården verkligen levererar!


Midsommar i Stockholms Skärgård

Midsommar i Stockholms Skärgård


ÅK KOMMUNALT TILL EN SKÄRGÅRDSIDYLL

För mig förknippas midsommar med båtar kluckandes i hamnen, sillunch i sittbrunnen, glada vänner, blomstrande sommarängar och dans på Bakfickan. Utö är gemytligt och gulligt – det är svårt att inte få underbara minnen från ett midsommarfirande där. Med enkla medel kommer du ut i skärgården och kan uppleva hav, klippor, typiskt svenska, röda skärgårdsstugor och glada midsommarfirare. Du behöver inte ha egen båt. Det finns färjor som går till Utö och så kan du tälta – ett väldigt billigt sätt att fira midsommar på och ändå få en typsikt svensk midsommarupplevelse. Utö är en riktig höjdpunkt om du frågar mig!


Midsommar i Stockholms Skärgård
Efter en promenad på ön brukar vi göra våra egna midsommarkransar

Midsommar i Stockholms Skärgård


”FESTIVAL” PÅ VATTEN

Midsommaren på Utö är som att vara på en festival på vatten, framförallt i den norra hamnen. Det finns inga band som spelar, men tro mig – dina grannbåtar står för den senaste versionen av högtalare och skönsång. Det finns påkostade båtar med alldeles för många hästkrafter som får rastas med jämna mellanrum. Som du förstår är Norra hamnen inget för dig som vill få en god natts sömn på midsommarafton.


Midsommar i Stockholms Skärgård


BÅTFEST

Gillar du att träffa nya människor, gå på en mängd olika båtfester och dansa till gryningen så är detta något för dig! Låt dig inte skrämmas av de påkostade vrålåken – även de skruttiga småbåtarna tar sig in i den knökfulla hamnen. På Utö är alla välkomna och det är en salig blandning människor – unga som gamla, glada som slitna, vuxna som barn. Vill du inte bo i festens centrum, satsa på att lägga till i Södra hamnen. Du kan även bo på Vandrarhemmet, på hotell, i stugor eller på campingområdet där du kan tälta.


Midsommar i Stockholms Skärgård
Glöm inte snapsen till sillen!

MIDSOMMARSTÅNG, SILL OCH SMÅ GRODORNA

På midsommarafton anordnas dans kring midsommarstången vid Societetshuset kl 13.00. Ta med picknickkorgen och slå dig ner i gräset. Klart du ska dansa ”små grodorna” med alla sommarglada barn! Sommarvärmen kan vid den här tiden variera i temperatur och de klassiska midsommarskurarna brukar ofta göra några besök under dagen. Men vet du – vädret brukar alltid vara bättre ute i skärgården! Passa på att ta en promenad upp till väderkvarnen och plocka blommor till din midsommarkrans. Där uppe bjuds du på en fantastisk vy över skärgården och alla harmoniska båtar som seglar på fjärden.


Midsommar i Stockholms Skärgård
Små grodorna runt midsommarstången får du inte missa!
Midsommar i Stockholms Skärgård
Ta en promenad upp till väderkvarnen

NATTKLUBB UNDER STJÄRNORNA

Du kan äta din midsommarlunch på ängen, på bryggan eller på någon av restaurangerna, min favorit är Nya Dannekrogen. Se till att vara ute i god tid, det blir snabbt fullbokat men du kan njuta av en öl i baren till livebandet. Efter all dagens midsommarmat i magen kan du fira in sommaren ända till gryningen! Nattklubben Bakfickan är populär på midsommar, där kan du festa under den förhoppningsvis stjärnklara himlen.


Midsommar i Stockholms Skärgård


SKÄRGÅRDSÖ MED BEKVÄMLIGHETER

Utö har en välsorterad ICA-butik, men tänk på att det är dyrt eftersom det ligger ute i skärgården. Handla det dyraste på fastlandet innan du tar dig ut till Utö. Systembolag finns inte, däremot har Utö Livs ett utlämningsställe. Beställ i god tid om du vill slippa bära tunga ölflak själv. Bastu, dusch och WC finns nära bryggorna. Missa inte Bageriets nybakade bullar eller deras nattöppna café efter all dans på Bakfickan! Är du bakis på midsommardagen lovar jag dig att glassen i gästhamnen är svalkande god.


Midsommar i Stockholms Skärgård


HUR DU TAR DIG TILL UTÖ

SEGLA TILL UTÖ | Navigera till 58,95° N och 18,25° ÖFör oss som haft vår båt i Gustavsberg har det varit en fin segling till Utö. Det finns många bryggplatser men se till att vara ute i god tid då det snabbt blir fullt. Partyhamnen hittar du på norra sidan av bron, på södra sidan av bron är det lugnare.

KOMMUNALT TILL UTÖ GRUVBRYGGAN | Det går en Vaxholmsbåt från Strömkajen hela vägen till Utö (Gruvbryggan) och tar runt 4 timmar. Alternativt tar du dig till Årsta Havsbad där det går fler och snabbare turer med tätare intervaller. Kolla www.waxholmsbolaget.se eller www.sl.se för mer info.

Läs mer om hur du reser till Utö här


Midsommar i Stockholms Skärgård


SUGEN PÅ ATT GÖRA EN SOMMARSÄSONG?

Jag har inte gjort en säsong på Utö, men jag har fantiserat om det när jag varit där. Personalen verkar ha riktigt kul så Utö är ett hett tips för dig som är sugen på att ha en rolig och unik sommar. Kolla in Utö VärdshusUtö BageriMatssons Kök och Utö Livs för lediga tjänster.Midsommar i Stockholms Skärgård

Midsommar i Stockholms Skärgård

Midsommar i Stockholms Skärgård
Promenera eller cykla runt på ön, det finns fina stigar och saker att se på Utö

 


 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *