JOBBA I ALPERNA, FJÄLLEN ELLER KANADA – hur du får jobbet du vill ha!

Har du en dröm om att jobba i Alperna, fjällen eller Kanada? I den här guiden får du veta hur du lyckas hitta det jobbet du vill ha på din dröm-skidort!

 

__


>>
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR MEN ÄR SKRIVET HELT FRÅN MINA EGNA PERSONLIGA REKOMMENDATIONER. LÄS MER HÄR. <<

__

english

__

Jobba i Alperna som reseledare

 

Mn första kontakt i och med att jobba i Alperna var efter att ha gått en reseledarutbildning i Bad Gastein med STS Alpresor. Efter kursen insåg jag att jag inte passade som reseledare, jag gillar inte att stå i centrum och prata inför en massa folk. Men hade det inte varit för det, så hade ju det varit drömjobbet. Man får visa turisterna sina favorit-backar på berget och bo mitt i byn i Alperna. Som reseledare får man även ta hand allt från transfer mellan skidort och flygplats, fixa utflykter, barrundor, hjälpa till vid problem med mera. Man kan också vara bussguide och följa med en buss från Sverige till Alperna.

 

Eftersom att jag inte ville jobba i Alperna som reseledare efter kursen, så var jag väldigt sent ute med att söka andra jobb. Jag kom hem från Alperna veckan innan julafton och sökte en massa jobb genom Arbetsförmedlingen. Jag hade tur, jag fick jobb som liftvakt i Storlien utanför Åre. En liten håla kan många tycka, men jag hade en grymt kul säsong där och det var den som kickade igång mig att fortsätta resa.

 

Sök i god tid!

 

Det är inte att rekommendera att söka jobb veckan innan julafton. Men det är ju uppenbarligen inte omöjligt! Självklart är det bra att vara ute i god tid, så att man är före sina konkurrenter.

 

Sök hela säsongen

 

Jag vill ändå inte avråda er från att söka sent om ni hade oturen att inte hitta något jobb. När jag jobbade i Alperna i Alpe d’Huez i Frankrike så fick jag jobb genom Langley. Jag var på en intervju i Göteborg och sedan var jag på plats i Alperna som servitris. Vi var ett gäng Skandinaver som samlades och började starta igång ett helt hotell. En del kände ganska direkt att de hade hemlängtan, så de åkte hem och då fanns det ju platser över som snabbt behövde fyllas! Jag tror vi tog in 4-5 nya efter nyår, dels för att några åkte hem – både av hemlängtan men också pga skador från backen – och dels för att vi behövde förstärkning. Så sök hela säsongen, folk skadar sig kors och tvärs så det behövs ofta ersättare.

 

Jobba i alperna
Du kan jobba i alperna som reseledare. Här är från min reseledarutbilning med STS Alpresor i Bad Gastein

 

1923579_9207256100_7651_n

 

 Jobba i Alperna som reseledare eller på hotell?

 

Jag kände mig väldigt nöjd över att ha hittat Langley. De flesta jobben i Alperna handlade om att vara reseledare, eller guide, trodde jag. Men det finns många skidrese-byråer som har egna hotell som behöver personal. På Langley har de alla tjänster som finns på hotell;

 

 • servitris
 • bartender
 • kock
 • barnklubbs-ledare
 • diskare
 • receptionist
 • vaktmästare
 • skidlärare

 

Jobbade man som servitris, jobbade man hårt och mycket, oftast på de timmarna du egentligen vill vara i backen. Diskare var egentligen topp-jobbet. Man kunde åka skidor varje dag, man började jobba på eftermiddagen och man behövde inte försöka vara trevlig när man var helt slutkörd efter dagen i backen (eller för bakfyllan för den delen…). Barnklubbs-ledare var också en favorit, även bartender hade bra arbetstider.

 

I Frankrike var det i princip omöjligt att få ett jobb på berget, förutom skidlärare inom t.ex. Langley. Det var vad som sades i alla fall, och all personal på berget var oftast franska, äldre män. Det har tydligen med språket att göra, därför är det svårt att få sådana jobb.

 

 

Länkar för att jobba i Alperna:

 

 • Seasonworkers.com – denna visste jag inte om på den tiden jag sökte! Det verkar vara en bra sida med en massa olika säsongsjobb samlade i Europa, Kanada och USA.
 • Coolskijobs.com  – listar aktuella jobb i Alperna
 • STS Alpresor – jobba som reseledare i Alperna
 • Blueberryspråk.nu – om du vill lära dig språk samtidigt som du säsongar
 • Crystal Ski – det var många engelsmän som arbetade för Crystal Ski när jag var i Alperna. Då jobbade man som Chalet host – stug värd. Man tar hand om matlagning, städning och service för stugan och för gästerna som hyr den. Här kan du läsa mer om att jobba som stug-värd i Alperna.
 • Freeride – där listas ibland några jobb i fjällen och Alperna
 • LangleyLion Alpin och Northlander – jobba som guide och hotellpersonal
 • Danski – den danska varianten av Langley
 • Nordic Skibums – Facebook gruppen där folk lägger ut olika jobberbjudanden eller tips och snack inför säsongen. Sök på Nordic Skibums och orten du ska/vill till, så hittar du rätt!
 • UCPA  – jobba som representant på kvällar och helger (en slags stand-by reseledare) m.m.
 • Xtravel – (scrolla ned på sidan för att se “jobba hos oss”) – jobba som guide i Alperna eller i Kanada
 • Rollin Snow – Jobba i Alperna som guide där de flesta resenärerna är ungdomar.

 

Skicka ditt CV även om de inte annonserar efter personal

 

Eftersom jag åkte till Alperna själv så tyckte jag att det var väldigt skönt att ha jobb och boende fixat redan innan jag var där. Därför är det ju bra att skicka sitt CV till ovanstående länkar om man är ute i god tid. Annars kan man såklart åka ned och söka jobb på plats. När jag söker jobb brukar jag gå in på skidortens hemsida och titta efter vilka restauranger, hotell och butiker som finns och sedan skicka mitt CV till alla som känns intressanta, även om de inte aktivt söker personal. Då kan man vara före deras planering om att annonsera om personal och har då större chans att få jobbet.

 

Jag jobbade som servitris för Langley trots fraktur i handleden!

 

Jobba i Kanada

 

Man kan åka till Kanada genom företag som hjälper dig med hur och var du söker jobb, de hjälper dig att snygga till ditt CV och förbereda dig inför intervjuer. De hjälper även till med visumansökan, lokalt bankkort och konto, skattsedel mm, så att du under tiden kan koncentrera dig på att ha kul och njuta av livet som säsongare. Du får tillgång till deltagarlistan på alla medresenärer i din grupp innan avresan, så är man rädd för att resa ensam är detta ett bra sätt att få kontakt med andra och känna sig lugnare.

 

 • GoXplore, som jag har ett samarbete med, har två olika program för detta. Ett Work and holiday basic och ett Work and Travel Deluxe. GoXplore är ett svenskt företag som garanterar både jobb och boende innan avresan om man bokar via dem.
 • Gap Year Canada är ett kanadensiskt företag som organiserar liknande program.
 • Seasonworkers.com – en sida med olika säsongsjobb samlade.
 • Nordic Skibums – Sök på Nordic Skibums och valfri ort på Facebook så hittar du den orten du vill till och kan få en massa tips.

 

Skidorterna i Kanada har platsintervjuer för sina tjänster i oktober, så det gäller det att vara där då. Har man inte möjlighet att närvara på deras platsintervjuer så kan man på en del ställen skicka in en 2-3 minuters lång video om sig själv som man laddar upp på youtube. Annars ordnar de två ovan nämnda företagen att du kan få dessa jobb genom skype-intervjuer hemifrån. Vill man jobba i de kanadensiska skidsystemen med ansiktet utåt måste man vara renrakad i ansiktet, tänk på det!

 

Skriv om ditt CV så att det är anpassat efter Kanada! Det kan bli väldigt svårt att få jobb annars, det är till exempel inte lämpligt att skriva ålder, civilstatus, utseende, religion eller sexuell läggning i ditt CV. De ogillar också en bifogad bild på CV:t. Här kan du läsa mer om att anpassa ditt CV och ladda ner CV-mallar.

 

Jobbar man på berget finns det bland annat dessa tjänster:

 • Liftvakt
 • Biljettförsäljare
 • Gästservice
 • Parkeringsvakt
 • Biträde i skiduthyrningen
 • Städare
 • Vaktmästare
 • Restaurang
 • Park crew
 • Trail Crew

Länkar till några av de olika skidorterna för jobb i Kanada:

 

 

 

Om du vill har mer tips om att jobba i Kanada kan du kika in min guide som tar upp ännu mer detaljerat hur du går tillväga med visum, boende och jobb med mera.

 

mlipe_100101_-5
Jag jobbade som liftvakt i Sunshine Village i Banff. Australiensiska Sarah till vänster, jag till höger

 

Jobba i Sverige och Norge

 

När jag fick mitt jobb som servitris i Hemsedal så hade jag skickat iväg mitt CV till typ alla olika restauranger som jag hittade på Hemsedals hemsida. Jag visste inte om de behövde personal, men man måste ju visa upp sig och skicka ut frågan!

 

 • Bengt-Martins – verksamhet i Sälen som erbjuder jobb i reception, gästservice och stugservice.
 • Skistar – sista ansökningsdag brukar vara 1 september, så där gäller det att vara väldigt tidigt ute. De anordnar speedintervjuer på olika ställen i augusti. Det är hög konkurrens eftersom många söker jobb genom Skistar. De har en jobba hos oss sida, och en rekryteringssida, kolla in båda!
 • Bemanningsföretag t.ex. Manpower brukar ha extra-tjänster på Skistar ifall den ordinarie personalen är sjuk eller skadad så få man hoppa in och hjälpa till.
 • Hemsedal bransje – Facebookgruppen för säsongsarbetare i Hemsedal. Där läggs det ut tips om jobb och boende. Finns säkert andra Facebook grupper för andra orter, testa och sök!
 • Arbetsförmedlingen – sök jobb i Sverige
 • Nav.no – Sök jobb i Norge

 

Jag jobbade som servitris i Hemsedal, syrran jobbade som receptionist på ett hotell

 

1923660_12633331100_4924_n-copy-copy
Jag och Jossan jobbade som liftvakt i Storlien 2008. Vi fick mecka med liftarna, åka skoter till jobbet, åka snowboard på rasterna och vi fick sälja liftkort

 

1923661_12202731100_9548_n

 


>> LIKE IT? PIN IT! <<
How to get your dream job in the mountains
Hjälpte den här guiden dig? Dela den på pinterest!

 

Share

4 thoughts on “JOBBA I ALPERNA, FJÄLLEN ELLER KANADA – hur du får jobbet du vill ha!

 1. Tack för en grymt bra guide, guld värt för mig eftersom det blir första gången jag åker!

  1. Men åh vad kul att den var till hjälp! Det värmer! Hoppas du får en helt fantastisk säsong!

 2. Hej! Googlade runt lite om att säsonga i alperna och hittade din blogg! Jag undrar lite hur det ser ut med lön och boende och så när man jobbar hos Langley, bor man på hotellet och är det så att boendet liksom ingår i lönen? För man mer lön utöver det? Tack för massa bra tips!!!

  1. Hej! Kul att du hittat till bloggen!
   Nu var det väldigt länge sedan jag jobbade för Langley (2009), så saker har kanske ändrats. Vi bodde på hotellet. Nere i källaren var det en personalvåning med rum där vi bodde 3-4 pers i varje rum. Vi käkade all mat på hotellet, förutom lunch som inte ingick men där kunde man smyga ned en lunchmacka från frukostbuffén. Så allt det ingår i lönen, det enda man lägger ut egna pengar på är det man gör utanför hotellet som liftkort, mat och alkohol typ. Lönen är riktigt dålig, och man får ibland jobba ganska många timmar. Men man går runt på det och det går inte åt så mycket pengar faktiskt. Och upplevelsen är grym så jag tyckte verkligen det var värt det! Jobbar du i restaurangen kan du få lite dricks ibland. Jag hade sjukt kul under min säsong så jag tycker du ska satsa! Bara du inte gör det för pengarna för då blir du besviken. Vi funderade på att göra en säsong till och tittade lite vad det var för löner om man jobbade på en pub eller så, men tyvärr var lönerna ungefär samma så skidorterna vet väl att de får personal hur som helst för så många vill komma dit och säsonga.
   Hoppas du fått svar på dina frågor, och att du får en grym säsong!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *