Är det farligt att backpacka i Bolivia?


”SKA NI TVÅ BLONDA SVENSKA TJEJER VERKLIGEN RESA I SYDAMERIKA HELT SJÄLVA?”


 
Innan vi kom till Bolivia blev jag varnad för hur farligt det var här. Att man ska se noga ut vilka taxibilar man väljer att åka och inte lita på att folk hjälper till med välvilja. Vi har knappt vågat åka taxi på grund av detta. Lokalbussen har känts säkrare då det är blandat med folk där. Alla är så otroligt hjälpsamma och berättar för oss när vi ska gå av. Det känns inte farligare här än i andra länder jag varit i. Man ska nog vara väldigt oförsiktig, lite blåögd och ha en hel del otur för att utsättas för alla dessa faror. Vi har dock inte varit ute på kvällar så mycket, vi har hållit oss till hostel barerna och det kan säkert göra skillnad om man springer runt på gatorna på nätterna.
 

 

VEM SKA MAN LYSSNA PÅ? 

Det är väldigt svårt att veta vem man ska lyssna på. Lonley Planet säger en sak, internet-forum en annan och verkligheten säger något helt annat. När vi skulle välja tur till öknen i Salar de Uyuni läste vi om bilar som välter i kurvorna, fulla förare och så vidare. Men guiderna vill väl inte dö heller, det är deras jobb som de gör dagligen och visst kan det hända olyckor, det gör det ju överallt. Vår bil gick sönder, men det är ju ingens fel. Såklart bilarna går sönder på dåliga ökenvägar, och vaddå, ska de asfaltera på grund av turismen?
 
Att gå i silvergruvorna i Potosi skulle också vara extremt farligt. Enligt forum kunde taket rasa ihop och gömda hål skulle finnas i gångarna som man kunde ramla igenom. Inget av detta var något som vi upplevde, och återigen – gruvarbetarna arbetar med detta varje dag – de vill väl inte dö heller. Dödsorsakerna var mest på grund av giftiga gaser de andats i sig under flera år.
 
Death Road skulle också vara så farligt, även Lonely Planet varnar om den. Men alltså, mycket hänger ju på hur man är som person. Kör man som en dåre får man ju vara medveten om konsekvenserna.
 

 

VI ÄR ALLA MEDMÄNNISKOR – DE FLESTA AV OSS VILL ANDRA VÄL

När vi kom fram till Rurrenabaque fanns en jättetrevlig man på plats. Han ville få oss att välja hans taxibil och hans rekommendation på hostel (så här är det ju överallt men just den här snubben var extra tjatig). Men nej, vi vågade inte lita på den trevliga mannen utan checkade in på det hostel vi sett ut på hostelworld. Detta visade sig vara ett misstag. Hostelet skulle – enligt internet – ha både kök och låsbara skåp, men hade ingenting utav det. Personalen var otrevlig och undrade ’vad fan vi hade som var så värdefullt att låsa in’. Pass, bankomatkort, flygbiljetter, datorer och kamerautrustning för en jädra massa pengar till exempel! Personalen tog våra grejer och ”låste” in dem i deras rum, men det kändes inte bra i magen. Så vi sket i pengarna som vi redan betalat för hostelet och checkade in på det andra hostelet som den trevliga mannen rekommenderat. Vi mötte honom igen och han kommenterade att han bara ville hjälpa oss. Nu i efterhand skulle vi ha litat på honom. Hur ska man veta vem man ska lita på?
 

 

TA SEDEN DIT DU KOMMER – RESPEKTERA KULTUREN OCH UPPSKATTA OLIKHETERNA

På alla forum läser man ju alltid det värsta. Men vi börjar fundera på vilka som egentligen skriver på sådana. Det känns som överkänsligt folk som gillar att klaga. Alltså, visst, maten har inte varit så bra på en del turer vi gjort, men jag varken orkar eller vill klaga på den. Vi är i ett annat land och det är annorlunda här. Ta seden dit du kommer. Det är också ofta som dåliga saker kommer fram eftersom folk gillar att klaga, men de bra sakerna läggs det inte lika mycket krut på.
 

Summa kardemumma: Vi upplever det inte farligt här. Vi ska försöka bilda oss en egen uppfattning om saker och ting istället för att läsa så mycket som gör oss oroliga och nervösa.


 
Share

0 thoughts on “Är det farligt att backpacka i Bolivia?

  1. Alltså, jag brukar också fundera på vem tusan det är som skriver i reseforum, kan bli sjukt irriterad. Tror i de flesta fall att det är bäst att bilda sin egna uppfattning även fast det såklart kan vara smart att vara lite extra uppmärksam om det skrivits mycket negativt! 🙂 Vilken fantastisk resa du verkar va på, längtar så mycket tills jag drar iväg igen! <3

  2. Visst finns det faror överallt när man reser. Det kan det iofs göra hemma också, men utomlands har man kanske inte koll på hur man ska bete sig för att undvika farorna. Jag håller med om att risker ofta är överdrivna, och att det går bra att resa på de flesta ställen. Men man ska ju inte utsätta sig för onödiga risker heller! Det kan nog trots allt vara bra att läsa på lite och ha lite sunt förnuft – men ändå kunna resa och uppleva saker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *