Seglaren med många äventyr i bakfickan – Magnus Lindén

 

”Låt drömmen bli verklighet!”

 

Jag kunde inte annat än hålla med Magnus Lindén när jag satt på hans föreläsning med Sjöskolan i Beckholmen förra veckan. Magnus tog upp en mängd nyttig information för oss med äventyr i siktet.

 

Sannolikheten att göra korrekta bedömningar och fatta bra beslut ombord ökar om man är förberedd och har god kunskap. Efter fyra decennier och 100 000 sjömil är Magnus minst sagt en inspirerande man med många erfarenheter.

 

Magnus förklarar att båtlivet är oglamoröst – men man ska njuta av livet när tillfälle ges! Med vind i ansiktet och vågor mot båten har han lärt sig att man efter många timmar vid rodret får en känsla av hur man ska styra. Tillslut behöver man inte titta på kompassen lika ofta. I längden tjänar man på att styra aktivt istället för med autopilot, berättar han.

 

Han påpekar flera gånger att man ska använda livselar ombord – det är livsviktigt. Man kan inte ramla överbord, då är det kört. Golfströmmens vågor är väldigt toppiga och otäcka vid oväder, sjön blir snabbt krabb. För mycket is är heller inte bra eftersom tyngdpunkten i båten rubbas och kölen tappar sin effekt.

 

 “Hellre en storm på Atlanten än en kuling på Nordsjön” 

 

Med de orden sagda pirrade det till i magen. Ska vi – jag och syrran – kasta oss ut i detta? Ja, det är klart att vi ska!  Men det är såklart väldigt mycket vi måste lära oss.

 

Denna veckan ska vi på en meteorologikurs med Stockholms Segelsällskap för att lära oss mer om väder, tidvatten och strömmar. Men redan på Magnus föreläsning fick vi tips om att man ska ta sig ut precis innan eller efter fullmåne vid nattsegling. Det är en fördel då månen lyser upp så att man får bättre ljus och ögonen hinner vänja sig vid mörkret.

 

 

Trots att både jag och Christine har sjöben och sällan blir sjösjuka så finns det gånger det är oundvikligt. Förutom att ta kontroll över styrningen och hålla kontakt med horisonten, så kan man bota sjösjuka med pepparkorn. Fråga Milo Dahlmann, hon berättade att om man sväljer 8 stycken pepparkorn hela så mår man bättre efter 15 minuter. Ingefära ska också fungera!

Frågan är inte om – utan när saker går sönder, säger Magnus. Det är bra att ha som rutin att ändra på skot och fall så att det inte skavs på samma ställen hela tiden.

 

”Var en kreativ mångsysslare och hoppas på det bästa – men förbered för det värsta!”

 

Google Earth är smart att kolla på inför tilläggningar, man kan se mer där än vad man kan tro! På tal om det vill jag rekommendera filmen Lion som handlar om en borttappad Indisk pojke som hittar tillbaka till sin familj med hjälp av Google Earth. Väldigt gripande.

 

Kvalitéer för en lyckad besättning

 

Magnus tog upp intressanta delar vad gäller besättningen ombord. Han påpekade att det kan vara påfrestande att vara så många personer på en liten yta. Det är viktigt att kunna ta snabba, nödvändiga beslut då vissa situationer kan vara livsfarliga. Detta gör att det är viktigt med vissa speciella egenskaper hos en besättning. Dels ska man vara positiv, möjlighetsinriktad, prestigelös, smidig och anpassningsbar, och gärna vara humoristisk med självdistans. Det är även viktigt för alla ombord att kunna hantera sina förväntningar och farhågor, vara tydligt öppen och lyhörd. Att ha lätt att anpassa sig, ta ansvar och delta aktivt är även bra egenskaper, samt att kunna underordna beslut, hantera besvikelser och kunna skilja på mitt och ditt.

 

Detta är lärdomar vi tar med oss och hoppas kunna få ihop en besättning med positiva, glada och orädda tjejer!

 

Läs mer om Magnus på hans hemsida Bortomhorisonten.nu. Där har han bland annat samlat en massa länkar och bloggar som kan vara till nytta för oss som ska på äventyr. Vi köpte hans bok Bortom Horisonten, jag ser fram emot att läsa den! Den finns att köpa här (annonslänk).

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *