BACKPACKINGGUIDEN FÖR AUSTRALIEN – allt du behöver veta!

Här är backpackingguiden för Australien som jag själv gärna hade läst innan min egen resa (2011) som jag tror många kan ha användning av!

 


>>
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR MEN ÄR SKRIVET HELT FRÅN MINA EGNA PERSONLIGA REKOMMENDATIONER. LÄS MER HÄR. <<

 

BUDGET

 

Hemma i Sverige bokade vi ett tur/retur flyg till Sydney, och det var ungefär den enda planeringen vi hade innan vi kom fram. Och så fixade vi visum såklart, det fixar du här. Det tar några få veckor innan du får det. Nu i efterhand hade jag nog bara bokat flyg enkel väg, för man vet inte när man vill åka hem igen. Folk sa att man kunde ha problem att komma in i landet om de inte kunde se att man skulle härifrån igen, men bara man har tillräckligt mycket pengar på kontot så ska det gå bra ändå. 

 

Vad ska man ha för budget?

 

Det är väldigt svårt att säga, allt varierar ju på person till person. Antingen är man sparsam eller slösaktig. Jag skulle vilja kalla mig själv ekonomisk, lite snål ibland och lite för slösig andra stunder men i det stora hela klarar jag mig undan med pengarna i behåll.

 

Vi hade en riktigt stor budget när vi reste in i landet. Ska jag vara helt ärlig så minns jag inte riktigt hur mycket vi hade, men det låg nog runt 70 000 – 80 000 kronor. Med den budgeten kunde vi göra precis allt vi ville, vi gjorde alla aktiviteter man kan göra, men åt billigt och köpte inte allt för mycket alkohol på krogen. Goon (Australiskt boxvin) och nudlar är räddningen!

 

Vi reste runt i 4 månader, åkte till Nya Zeeland och Fiji och gjorde allt man kan göra där också. Skydive, bungyjump, rafting, dykning, simma med delfiner, you name it. Men efter 4 månader hade vi bara runt 10 000 kronor kvar, och vi kände då att det var dags att börja jobba. Man kan definitivt klara sig på mindre pengar än vad vi hade, vi kallar oss ibland för lyxbackpackers för vi kan ibland vara lite bekväma av oss. 

 

BOENDE

 

Man ju hitta andra sätt att bo på än hostel, man kan hyra in sig i lägenheter eller varför inte tälta. Det finns en hemsida där folk hjälper backpackers med en plats på sin soffa gratis, så kallat Couchsurfing. Detta är supersmart, men jag skulle nog bestämma träff med personen i fråga på en offentlig plats innan man bestämmer sig för att låna soffan eller inte. Vi fick reda på detta för sent på vår resa, så vi hann tyvärr aldrig testa detta. Oftast är det sköna Australiensare som lånar ut sin soffa bara för att få lite sällskap och hjälpa oss backpackers. En bra sida för att hitta hostel på är Hostelworld. Kolla också Airbnb, där kan man hitta helt unika boenden. 

 

Ska man åka hit på ett Work and Holiday Visa så kan man ju börja jobba när som helst, så tar pengarna slut får man ju bara se till att hitta ett jobb lite fort. Man kan tjäna ganska bra pengar här, vi kunde spara ihop runt 35 000 kronor på två månader och då har vi inte jobbat ihjäl oss kan jag ju säga. Man kan få en timlön på 19 dollar (runt 140 sek) och jobbar man på restaurang får man det dubbla på helger. Dock kan man inte räkna med dricks här.

 

RESEBYRÅER

 

Väl framme i Sydney blev vi lite paffa och funderade på vart sjutton vi skulle börja någonstans. Vi var ganska vilsna vid det laget. Det hade precis varit översvämningar och en stor cyklon i Queensland, så vi trodde inte vi kunde göra Östkusten på ett bra tag.

 

Vi gick in på en av alla resebyråer som är anpassade efter backpackers. Det finns hur många som helst, Peterpans har vi använt oss av, och vi har varit väldigt nöjda med dem. Sedan finns det bland annat Travelbugs ochWicked Travel. Det finns svenska resebyråer man kan boka sin resa med redan hemifrån, till exempel GoXplore. Man kan också boka aktiviteter via resediskar på de flesta hostel.

 

Det bästa man kan göra är att gå in och prata med en resebyrå och få ett prisförslag på sina aktiviteter man vill göra, sedan gå till nästa byrå och visa dem prisförslaget, då vill de försöka sälja det billigare och sedan går du vidare och tillslut har du ett pangpris. Det bästa är att boka många saker på samma gång, då får du paketpris och man tjänar faktiskt pengar på att göra på det sättet. Plus att du får mycket hjälp, tips och idéer och du slipper göra planeringen själv. Du får också många rabatterbjudanden och ett medlemskort du kan visa upp på vissa ställen för att få backpacker rabatt, och internet får du oftast gratis i deras butiker eller i alla fall väldigt billigt. 

 

TRANSPORT

 

Varken jag eller Jossan kände för att bila runt i Australien, men det är det många andra som gör. Det finns många campervans man kan köpa. Man kan hitta annonser på de flesta hostel eller så kan man titta runt på Gumtree. Många hyr bilar så som Jucy Rentals till exempel, eller Wicked Camper. Reser man på detta sätt skulle jag verkligen rekommendera Lonley Planets reseguide. Där i står ALLT man behöver, hostel, aktiviteter osv. Mycket användbar.

 

Vi bokade en buss från Sydney till Cairns, och där finns det olika bolag att välja på. Antingen är det välkända Greyhound, eller OzExperiencePremier finns också. Greyhound är en buss du hoppar på och av och som enbart fungerar som transport, de flesta åker med dem. Vi åkte med OzExperience, de är lite dyrare än Greyhound men du får ut så mycket mer av dem.

 

Om man reser runt i sådana här bussar träffar man så oerhört mycket folk. Det gör man väl även om man kör runt i en van också, men inte på samma sätt. OzExperience ger dig fullständig service. De guidar dig runt Australien och de stannar vid sevärdheter på vägen och chaufförerna blir din polare under resan. Du blir tajt med gänget i bussen eftersom det alltid anordnas något spel eller någon lek på bussen av chauffören.

 

Man vet aldrig vad som väntar när man hoppar på en ny buss. Ibland kan de ta med dig ut och visa guldgruvorna i städerna, berätta om lokalborna och ibland anordnar de BBQs längs vägen istället för att stanna på Subway eller något liknande. De hjälper dig också att boka hostel. På detta sätt kan du klara dig utan en Lonely Planet, men den är alltid bra att ha ändå! Den är backpackerns bibel helt enkelt.

 

mlipe_161031_7326

Mina Lonely Planet böcker är en del av min inredning idag. Det finns så mycket minnen i dem. 

 

På bussen på väg till Alice Springs träffade vi en tjej som hade lyckats hitta ett riktigt billigt alternativ för transport på Gumtree. Det var en kille som körde runt Australien i sin 22 meter långa buss och plockade upp backpackers på vägen. Så håll utkik efter sånt!

 

JOBB

 

Som svensk är man väldigt eftertraktad här i Australien. De flesta backpackers som behöver snabba pengar börjar jobba på fruktfarm, så som vi har gjort. Alla kan få ett sådant jobb, det är inte avancerat för fem öre men det kan vara fysiskt krävande.

 

Working hostel 

 

Det enklaste är att bosätta sig på ett så kallat working hostel, där hjälper de dig att få jobb och du signar bara upp dig på en lista så får du jobb så fort du ligger överst på den. Det finns working hostels överallt, googla bara ”working hostel” och staden du vill jobba i så kommer det upp massor. Man kan få hjälp via Harvest Trail också.

 

Vi har jobbat i Bowen, som ligger i Queensland, och det fungerar perfekt såhär vintertid. Det är lagom varmt, som en svensk sommar fast lite varmare och det är nära till beachen. Men jag skulle inte jobba där om det var sommar, för då är det alldeles för varmt. Bundaberg är det mest välkända stället för farmjobb. Det kan ibland vara en fälla eftersom alla backpackers åker dit, och då finns det inga lediga jobb kvar. Försöka hitta andra ställen som inte är lika kända så kan du få jobb fortare. Spelar inte pengar så jättestor roll finns Wwoofing (Willing Workers On Organic Farms) där man kan jobba på farmar i utbyte mot boende och mat.

 

Man kan också få hjälp med allt detta redan hemifrån Sverige. GoXplore som jag har ett samarbete med, hjälper till med ansökan av arbetsvisum, att söka Australiensiskt skattenummer, de tipsar och hjälper dig hur du söker boende och du kan resa i grupp med en massa andra svenskar så känns det inte lika läskigt att resa ensam. 

 

JOBBA PÅ FARM

 

Vad gör man på en fruktfarm då? Det bästa jobbet, enligt mig, är att plantera via maskin. Man får träning och sol, jobbet är chill och dagarna går fort. Annars kan man bland annat packa och sortera frukten, eller plocka den. Plockningen är det värsta man kan göra, det är otroligt slitsamt för kroppen och du får oftast betalt för hur mycket du hunnit plocka istället för per timme, och då tjänar man inte speciellt mycket.

 

Andra års visum

 

För att få sitt andra års visum måste man ha jobbat 88 dagar på farm, det är också därför det är så många backpackers som jobbar med detta. Det som är bra med farmjobb är att man kan komma och gå som man vill, ingen bryr sig. Om du bara vill jobba en vecka så kan du säga upp sig samma dag som du vill åka där ifrån, i princip. Inga konstigheter. Läs om hur det var att jobba på farmen i Queensland här.

 


 

Den mest populära sidan man söker jobb på kallas för Gumtree och där kan man söka alla jobb överallt i Australien. Västkusten är bra att jobba på eftersom man tjänar bättre, fast det är dock lite dyrare där. Många jobbar antingen i Sydney, Perth eller Melbourne. Ska man jobba på restaurang måste man ansöka efter ett alkoholtillstånd, så kallat RSA (Responsible Service of Alcohol). En kurs kostar runt 140 dollar, men man kan också göra den online och då kostar den endast runt 50 dollar. Detta måste man ha för att kunna servera alkohol, och har man inte det kommer man inte kunna få jobb inom restaurang.

 

 • BANK: Att fixa ett bankkonto är inte speciellt svårt. Bestäm dig för vilken bank du vill ha och gå sedan in på deras kontor och beställ ett konto. Vi har ANZ, fungerar mycket bra, det är bra ränta och det är den vanligaste backpacker banken, tillsammans med Commonwealth. De vet hur backpackers fungerar och tänker, så de hjälper dig att få ett konto bäst anpassat efter dig. Det tog två dagar för kortet att bli färdigt, och det kan man hämta ut på kontoret.

 

 • TAX FILE NUMBER: Även detta är enkelt att skaffa, och man måste ha det för att kunna jobba. Man kan börja jobba innan man har fått sitt nummer, bara man ger ut det så fort man har fått det. Det tar runt en månad att få sitt tax file number. Om man jobbar i Australien i mer än ett halvår, så kan man skatta endast 13%. Annars måste man egentligen skatta 30%, men de flesta chansar på att inte bli upptäckt och skattar 13% ändå. Det viktiga är att man anger att man är Australisk medborgare, och ange ingen adress hemma i Sverige. Du ansöker om ditt Tax File number här.

 

 • TAX BACK: I slutändan spelar det inte så stor roll hur mycket man skattade, för man ska kunna få tillbaka näst intill alla skattepengar. Du kan enkelt begära din taxback tillbaka här, men jag var lat och betalade ett företag att göra det åt mig. Jag skrev på lite papper och samlade ihop all information till taxback.com och de fixade resten. Efter några veckor får du dina pengar på ditt konto. Allt du behöver är din sista lönespec och information om din superannuation fond, en kopia av ditt pass och ditt taxfile nummer. Även andra företag kan hjälpa dig med detta, tex. Peterpans bland annat.

 

 • TELEFON NUMMER: Skaffa Australiskt nummer så fort du kommit hit. De flesta använder sig av Vodafone, och du aktiverar ditt konto via ett telefonsamtal eller så går du in i en Vodafone butik och får hjälp. Dock kan de ha lite dålig mottagning i vissa småstäder eller ingen kontakt överhuvudtaget mellan ställena. Det finns billiga telefonkort man kan köpa för samtal hem till Sverige, men jag kör på Skypeistället.

 

Hur mycket ni än funderar och läser på om er resa, så kommer allting lösa sig när ni väl är på plats. Allt är väldigt enkelt och man bara glider med resten av alla andra backpackers.

 

Jag avundas er alla som har allt det här framför er, ni kommer göra en resa för livet!

 

LYCKA TILL!

 

Share

0 thoughts on “BACKPACKINGGUIDEN FÖR AUSTRALIEN – allt du behöver veta!

 1. Det här måste vara super bra tips för dem som skall åka till Ausstralien.
  Sköt om er

  Kram Pappa

 2. Jättebra tips! Har dock en fråga, när ni jobbade hur ofta fick ni er lön utbetald?

 3. Hej! Måste säga att det är en toppenblogg du har. Precis vad man behöver nu ett par månader innan man själv ska ge sig iväg. Jag och mina kompisar funderar på tillfället om vi ska ta oss in till Uluru eller inte… Du skrev att det beror på hur mycket pengar man är beredd på att lägga. Hur mycket kostade det er och vad var det för slags "tur" ni åkte på och hur hittade ni den? tacksam för svar! 🙂

 4. Tack! Jag är bara glad om jag kan hjälpa till! Uluru är väldigt speciellt, något man aldrig kommer uppleva igen. Det är ingen partyresa direkt, mycket pansionärer och skogsmullar och mest kultur och natur. Men sevärt tycker jag ändå. Som sagt, det var ganska dyrt. Att ta sig in till Alice Springs med flyg är dyrt, kan ni boka det i förväg kanske det blir billigare. Vi tog Greyhound bussen från östkusten in till mitten som tog 27 timmar och kostade runt 2000 sek. Flyget tillbaka kostade närmre 3500 kr… Och turen i sig var inte billig, men där finns det massor av olika turer att välja bland. Vi tog en av de dyrare, för att vi ville åka i jeepar och inte i bussar. Vi bokade det via Peterpan, du kan säkert kolla på deras hemsida eller någon av de andra resebyråerna. Eller så bokar du flygen i förväg och tar turen när du kommer fram, för det finns många erbjudanden i Alice Springs. Det räcker med 3 dagar/2 nätter för en tur. Eller så kan du hyra en van och köra själv, då slipper du betala flyg, buss och tur, vet dock inte vad det skulle kosta!

 5. Hej! Underbar blogg du har med många grymma tips! Jag och några kompisar ska till Australien i november och vi funderar på hur vi ska göra med busspass då vi ska åka från Cairns till Melbourne. Vi funderar på att köpa ett med Greyhound där man kan hoppa på och av där man vill. Såg att du åkt med ett annat bolag så ville kolla om du tycker att det är värt att lägga mer pengar och åka med ett dyrare företag? Och hur funkar det att hoppa på och av, behöver man ringa och boka plats i förväg eller sådant? Vi funderar dessutom på att köpa bussbiljetten redan nu tillsammans med flygbiljetterna för vi får dem till ett riktigt bra pris.. men är det dumt att ha köpt dem i förväg?
  många frågor, men vore kul att få lite tips 🙂 tack!

 6. Tack så mycket Sofia! Jag har inte varit på sträckan Sydney-Melbourne, men vad jag har hört ska det inte vara så mycket att se där. Kanske kan man ta ett flyg där emellan istället, för att spara lite tid? Tigerairways.com.au har billiga flygbiljetter inom Australien, framför allt till och från Melbourne, typ som svenska Ryan Air. Men Syd-Mel sträckan vet jag inte så mycket om så det kanske är fint och värt att åka buss, Canberra kan man skippa i alla fall! Vi åkte som sagt med Ozexperience, och vi var supernöjda med dem. Så jag tycker ju att man kan lägga lite mer pengar för att göra bussresorna som i vanliga fall är långa och tråkiga, till något kul där man skaffar en stor gemenskap med nytt folk. Men det är inget fel på Greyhound, det fungerar utmärkt som transport! De kör fler tider per dag än OZ så vill man ha flexibla tider kanske de fungerar bättre. Dock är de inte alltid så duktiga med att passa tider, så man får ofta sitta länge och vänta, i vissa fall i timmar. Men vad ni väljer är ju helt upp till er, svårt för mig att säga! Om jag var ni skulle jag gå in på deras hemsidor och jämföra dem och se vilket företag ni tror passar er, men som sagt jag föredrar OzExperience! Att hoppa på och av är riktigt smidigt, man kan bestämma dagen innan var man vill åka, ringa ett samtal och boka bussen och sedan bara hoppa på. Är det högsäsong kanske man får boka några dagar innan för att vara säker på att få plats. Får ni bussbiljetten till ett bra pris skulle jag köpa den tillsammans med flyget, helt klart! Annars kan ni få rabatt om ni bokar många aktiviteter och bakar in bussbiljetten i ett paketpris på en resebyrå när ni väl är i landet. Hoppas du fick svar på dina frågor! Ha en grym resa!

 7. Grymt bra tips du har här, hjälper massor inför resan! Tack 😀

 8. Är osäker om man ska satsa på o ta med dator eller inte.. Måste isf köpa en mini nu innan jag åker som jag inte kommer använda mera hemma då jag har en "vanlig" stor. Är det väldigt dyrt att låna dator + internet där nere? Finns det många internet cafeer eller hur ser det ut? 🙂 Kan inte bestämma mig hur jag ska göra.. Skulle va snällt om du kan lite tips 🙂 Tack för en bra blogg!!!

 9. Jag köpte en liten dator innan jag åkte trots att jag har en stor hemma. Jag använder den sjukt mycket, jag hade inte klarat mig utan! Dels för att jag skriver bloggen, alla mina inlägg skriver jag i Word så det blir som en dagbok. Dels för alla bilder! Även om man har ett stort minneskort till kameran så får man tömma det ett antal gånger, plus att det är bra att ha på en extra plats ifall man tappar bort kameran. Det är enkelt att lägga ut bilder på Facebook om man vill göra det. Man kan titta på film när man åker buss eller flyg. Men om du inte tror att du kommer använda en dator så mycket så finns det internetcaféer överallt! Det kostar väl runt 30-40 kronor för en timmes internet. Tar du inte med dator skulle jag rekommendera att ta med en hårddisk med stort minne. Då kan du lägga över alla bilder där för försvinner bilder är det värsta mardrömmen. Ibland får man inte koppla in usb i datorerna på internetcaféer dock, men det är bara i vissa fall. Men jag tycker du ska satsa på en liten resedator som får plats i handbagaget!

 10. Tack! Tog upp många av mina frågetecken nu när jag börjat planera att resa dit! Är det vanligast att bo på hostel även medan man jobbar ?

 11. Hej Josefin! Nej man kan bo hur man vill om man ska jobba, det är väl det mest oekonomiska att bo på hostel, fast enklast kanske. Annars kan man man hyra in sig i någon lägenhet, bo i en campervan eller på en campsite i ett litet skjul. Det beror ju på var och med vad man ska jobba med, och hur länge man har tänkt stanna. Vissa farmar erbjuder små skjul man kan bo i för minimalaste pengen men då bor man långt ute på landet. Kul att jag kunde hjälpa dig!

 12. Hej!
  funderar bara på om ni hade arbetsvisum? har fått för mig att det är något man bara kan skaffa en gång i livet. stämmer detta?
  tack för en grym blogg! sjukt inspirerande 🙂

 13. Hej och tack!
  Ja vi hade arbetsvisum. Det galler for ett ar och man kan bara fa det en gang i livet. Daremot kan man jobba for sitt andra ars visum nar man val ar i OZ, da maste man jobba minst 88 dagar pa farm!

 14. HEJ! skitbra grej du gör. med alla tips osv! en fråga, er resekassa var det 70 000-80 000 var eller tillsammans?

 15. Hej! Mkt läsvärda tips!
  Jag har bara köpt enkelbiljett till Melbourne ännu. Måste jag köpa hemresan innan jag kommer dit? Jag vet nämligen inte varifrån jag kommer avsluta min resa o vill inte binda upp en tid o plats där jag måste infinna mig, när det börja bli dags att resa hem efter en månad. Är det lätt att skaffa flygbiljett hem inom ett par dagar, utan att bli ruinerad?
  Kram Ida

 16. Emmy: Vår reskassa var på runt 70 000 var, och som sagt så klarar man sig på en lägre kassa. Men då kanske det gäller att hålla i pengarna lite och man kanske inte har råd att göra alla utflykter som vi gjorde tex.

  Ida: Jag tror du kan vänta till in i det sista. Som du säger är det skönt att slippa vara bunden till en stad när man inte vet var man kommer hamna. Jag tittar på flygbiljetter till Sydney nu som är om två veckor, och de ligger på 6000 enkel resa eller runt 10 000 tur/retur. Normala priser alltså!

  Tack för att ni läser min blogg! 🙂

 17. Detta kan ha varit det bästa jag läst hittils om australien på nätet!

 18. Tack för att du skrivit detta..det kommer jag ha stor nytta av och säkert många andra som planerar resa till australien =D

 19. Gryyyyyyymt inlägg!! Jag har bara kommit till "jobb" än så länge men fasen vad mycket bra info du har fått in… Miljoner tack.

 20. Hej Helena.
  Jag har aldrig använtmig av en voltomvandlare så det har jag klarat mig utan!

 21. Herregud, Emelie!
  Du har räddat mig enormt mycket! Jag och min kille ska också bege oss ut i världen och mitt arbetsvisum för australien har redan kommit, så nu knappar jag in mig på diverse hemsidor för att få reda på så mycket som möjligt innan vi drar och din sida är i särklass bäst! TACK!

 22. Taaack! Sjukt bra inlägg. Har sträckläst din blogg från tiden i australien =) Jag tänkte bara fråga vad du hade för förlängningssladd? En vanlig som man har hemma, eller finns det någon resevariant. Väldigt smart i alla fall och något som jag aldrig hade tänkt på!
  Ha det grymt!!

 23. Jag tackar och bugar för alla fina komplimanger! Tinna, jag hade med mig en helt vanlig förlängningssladd med tre uttag. Det kanske finns någon reseanpassad variant som inte tar lika stor plats, det vet jag inte!

 24. Scanna in pass, visum, försäkringar etc. och maila till dig själv!

  Det underlättar oerhört att bara kunna skriva ut en kopia och visa för ambassaden etc. om det skulle bli bestulet eller bara råka komma bort.

 25. Lämna lonely planet och dylika böcker hemma.

  Oftast har de endast som funktion att hostels ökar priserna om dom står med. Hostelworld.com och dylika sidor, med real-tid feedback, är långt pålitligare och wikitravel+backpacking.se etc. ger en betydligt mer aktuell information.
  couchsurfing.com och hospitalityclub.com ger en både gratis sovplats och lokala guider. Båda siterna tillämpar och betonar användar-feedback så det är inte precis blocket-kontakter utan personer som gallras fram.

 26. Hej!

  Jag och några vänner åker nu den 2 maj ner på ett working holiday visa och jag tänkte höra efter det här med tax file nr. Kan/ska man skaffa det nu innan man åker? Var inne och kikade på sidan du länkade till och där väljer man om man är australian resident eller migrant or visitor. Ska man verkligen välja att man är australiensk medborgare eller ska man välja visitor? Om man bara vill ha ett vanligt taxfilenr?

  Hehe är lite confused 🙂

 27. Hej! Jättebra inlägg! Funderar för tillfället på att ta mig till Australien i höst, men är osäker om jag hinner spara tillräckligt med pengar. Funderade hur mycket det kostar att åka med Greyhound bussarna elelr bussar över huvudtaget? och tax file numbern, ska man verkligen skriva att man är australiensk medborgare eller är det bara om man vill ha 13% skatt? 🙂

 28. Tusen tack för underbara tips! Uppskattas rejält nu när vi ska ta oss till Australien som backpackers

 29. Det här måste nog varit det bästa tipsen jag läst, kortfattat och allting fanns här. Uppskattade detta otroligt mycket då jag kommer åka om ca 1 månad och har fortfarande inte allt klart för mig.
  Tack för ett fantastiskt inlägg med massa inspiration!

 30. Angående försäkring; täcker hemförsäkringen första 60 dagarna när man kommer dit, och kan man sedan införskaffa sig en inte alltför dyr försäkring på plats när dessa 60 dagar passerat?

  1. Hej! Hemförsäkringen täcker de första 45 dagarna tror jag det är (kanske olika beroende på företag). Men du måste skaffa en tilläggs försäkring INNAN du reser. Jag skulle försöka skaffa en när jag var i Norge men det var helt omöjligt eftersom jag redan var där. Dina 45 dagar gäller fortfarande, och tilläggs försäkringen börjar verka efter de 45 dagarna. Jag tror det är billigast och enklast att teckna en förlängning på den hemförsäkringen man redan har. Finns lite mer info här annars: http://www.reseledaren.nu/forsakring.asp

 31. Jag åker förhoppningsvis till Australien i början av november, och jag ska fira jul i Ballarat, Melbourne, med bekanta. Detta medför att jag vill hålla mig nära Melbourne när jag arbetar. Jag hittade en samling byar/orter norr om Melbourne (Cobram). Har du någon erfarenhet om just det här området? Eller kan du rekommendera något annat närliggande område att arbeta i.

  1. Hej! Jag vet faktiskt inte så mycket om områdena där nere. Men jag vet att det finns en hel del farmar och mycket vingårdar runt omkring Melbourne. Kolla in på den här sidan gumtree.com.au så hittar du säkert något!

 32. Tjena! Är själv väldigt väldigt sugen på att backpacka på obestämd tid men har inte riktigt skrapat ihop någon startbudget ännu. Men åka ska jag, Kakadu är ett drömmål! Jag kommer att släpa med mig nån polare, tror det blir roligare då. Hur som helst, mycket bra sida med intressant läsning! Tack för det:)

 33. Hej! Tusen tack för alla dessa ovärderliga tips. Jag och en kompis planerar att åka i slutet av januari och vara borta i ca 3 månader. Vi vill jobba på farm några veckor i början, för att få ihop lite mer pengar. Vi har väl framför allt planerat att spendera tiden på östkusten, men vi har lite tankar om klimatet… Vi vill gärna ha det varmt under hela resan och undrar vilket "håll" som är bäst att ta. Är det klokast att kanske börja i Melbourne och jobba i det området och därefter fortsätta uppåt…? Mycket tacksam för svar!! 🙂

  1. Hej! Tack ska du ha! Ja det bästa är nog att börja i Melbourne, helt klart! Det finns många fruktfarmar där omkring, har jag för mig. Det är regnperiod i Cairns vid den tiden också, och alldeles för varmt så ni gör nog helt rätt i att jobba först i Melbourne. 🙂

 34. Hej! Otroligt bra skrivet måste jag säga, tack för fina tips!

  Jag och en vän tänkte åka till Australien i Augusti i år. Jag tänkte fråga dig hur du tycker att OZ experience var jämfört med Stray? Om jag förstod det rätt åkte du med dem i NZ. Jag var där för två år sedan och åkte med Stray där och blev väldigt nöjd.

  Jag har varit i Australien också, men då åkte vi med greyhound och bara emellan Sydney-Canberra-Melbourne. Tänkte göra en större och längre resa nu!

  Tack igen för ett fint inlägg! 🙂

 35. Hej! Superbra blogg och tack för all information 🙂 Jag och min sambo planerar resa i höst-vinter. Jag undrar lite om hur ni förflyttade er i Australien? Bokade ni inrikesflygen i förväg eller samtidigt när ni bestämde att ni skulle vidare?
  Och så en liten fundering till..Är det mycket kackerlackor,spindlar och annat småkryp i sängarna m.m när man ska sova på hostel?
  Mvh Sandra

  1. Hej!
   Vi bokade allt eftersom, det enda vi visste när vi åkte var att vi skulle landa i Sydney ungefär, sedan löste sig allt på plats! För oss funkade det väldigt bra eftersom vi inte var så duktiga på att planera, men det är säkert billigare om man gör upp en plan från scratch. Det kan finnas bedbugs, och de är inte så trevliga. Men de är inte farliga, kliar bara som satan, värre än myggbett hundra gånger. Kackerlackor kan man se ibland, men aldrig i sängarna. Trampa inte på dem, då förökar de sig. Spola ned dem i toan istället!

 36. Hej!
  Jag undrar hur ni fick jobb på er farm? Jag och min kompis vill jobba på en farm men vi vet inte vart vi ska maila/ringa. Kan du ge lite tips? 🙂

  1. Hej! Förlåt för sent svar? Har ni hittat jobb än? Gå in på gumtree.com.au och http://jobsearch.gov.au/harvesttrail/ och kolla där. Vi åkte dock till ett ställe där vi ville jobba och gav oss inte förrän vi fick jobb. Man kan bo på workinghostel som skriver upp sig på en lista så får man jobb så småningom när man är högst upp på listan. Vi fick faktiskt jobb av att träffa en farmare ute på puben i byn av en slump, och han gav oss jobb några dagar senare. Så ut och visa er, prata med alla, ge inte upp! 🙂 Lycka till!

 37. riktigt roligt att läsa! jag planerar att åka till australien nästa år och backpacka, så dina tips hjälper verkligen en lång bit på vägen! 🙂

 38. Hej!
  Hur gör man för att få internet? Finns det inga caféer med wifi? Typ som Espresso house i Sverige. Där man kan köpa lunch/en fika och kan koppla upp sig gratis? 🙂

  Jag åker till Oz om 2 månader. Är så ajukt taggad! 🙂

  1. Jo det finns ju såklart! Mcdonals har alltid gratis Wifi och där kan man ju smyga sig in utan att köpa något om man inte vill det 🙂
   Ha så himla kul!

 39. Yay, hittade väskan! ^^ Är grymt sugen på att åka runt i Australien efter att ha sett alla dina bilder! 🙂 Ska i alla fall åka till Sydney nästa höst, alltid en början 😀

 40. Hej !
  Jag reser själv och Jag undrar vart man kan träffa folk och hitta kompisar ?

 41. Hej!
  Jag och en kompis ska till Australien i januari och landar i Sydney. Ska man ta Melbourne innan eller efter östkusten?
  /Ebba

 42. Hej, Grym bra inlägg!
  Vet du vad som gäller om man vill jobba hos en arbetsgivare längre än 6 månader? Har nämligen hört att man bara får jobba ett halvår per arbetsgivare på ett Working Holiday Visa som jag planerar att åka på 🙂

 43. vad kostar det ungefär att bo på hostel per natt? Tack för ett superbra inlägg!

 44. Sjukt bra skrivet!! Hjälper en otroligt mycket att planera hur man ska ta sig runt och vad man ska se 🙂

 45. Dethär var by far de bästa tipsen jag hittat på nätet om backpacking! Önskar jag hittat de här tipsen redan i fjol innan jag reste till Nya Zeeland (mycket av det praktiska stämmer ju för båda):D men i höst bär det alltså av till Australien, så tack för alla bra tips!

 46. Hej! Jag reser till Aus med min vän i slutet av september och vi ska snart boka flyg till Cairns. Jag undrar vad du flög med för flygbolag och om det är att rekommendera ?

  Sjukt bra inlägg förövrigt!!

 47. wow vilken bra guide alltså, precis sån som jag och mina vänner behöver nu när vi håller på att planera vår resa till troligtvis Australien!

 48. Fantastiskt bra guide för en fundersam äventyrare! Tack så hemskt mycket. Hjälpte mig otroligt mycket!

 49. Hej 🙂
  Jag undrar hur mycket man ungefär får i lön på en farm? Har hört att det kan vara ganska dåligt betalt. Hur mycket fick du när du planterade med maskin?
  Hur ofta jobbar man och hur många timmar per dag?
  Tack för en suverän guide!

 50. Hej! Sjukt bra blogg!!

  Du skrev om kylväska, hade ni med det oxå i något miniformat eller hur funkade det, var köpte ni det isf? Hur funkade det med frysta kylklabbar?

  Du skrev att ni hade en budget på 70000-80000kr med er, ingick flyg i det eller inte? 🙂

  Sen en sista fråga, borde man göra RSAkursen som du skrev om färdigt hemma på nätet för säkerhetsskull? Vad rekommenderar du? 🙂

  Taack för verkligen grymma tips du har på denna blogg!!

 51. Hej! Sjukt bra tips du har! Ska själv snart åka på en tripp till Oceanien och Asien med en kompis så det här är mycket uppskattad vägledning, så tack för din fina blogg och för bra tips!

 52. Tack för många bra tips, det var väldigt välskrivet och kul att läsa igenom! Jag ska åka ner nu under hösten nån gång 🙂

 53. Åh vilken underbar guide! Har backpackat innan så känner ändå att jag har lite koll på läget, men detta inlägget kompletterar verkligen de kunskaper jag inte redan har. Alla som åker till Australien för första gången för att resa eller jobba borde verkligen läsa detta inlägg! 🙂

 54. Tack för en jättebra guide! Har letat efter en guide hur länge som helst och den här var verkligen superbra!!!

 55. Hola!
  Vilken as cool blogg du har! Tur jag hittade den här för denna är ju som Bibeln för backpackers! Mycket inspirerande, bra tips och bra skrivet. Detta kommer jag ha nytta av i mina resedagar 🙂
  Tack så mycket! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *