Semestra på månen

Under åren när jag har rest har jag alltid haft en bucketlist på saker som jag velat göra. Många av de sakerna är redan avbockade, andra återstår – att simma med valhajar, besöka Cuba och åka på safari i Afrika är något som jag fortfarande drömmer om.

 

Resa till månen

 

En annan lite mer oseriös punkt som jag ofta skojade till det om var att åka till månen. För när man är inne i resandet, så lockar de mest outforskade platserna dit inte så många har varit. Idag ser dock min bucketlist lite annorlunda ut än vad den gjorde när jag var yngre.  Jag uppskattar resor i mitt närområde som är möjliga att utföra i vardagen och under weekends. Förr ville jag så långt bort som möjligt, det lockade alltid lite mer av någon anledning.

___

Men månen lockar inte det minsta, om det ens egentligen gjorde det när jag var yngre eller om det bara var att jag tänkte att det var “en cool grej”. En cool grej som såklart inte ens vore rimlig för en vanlig resenär. Förr trodde många att rymdturismen skulle vara i full fart vid starten av 2000-talet, en semester på månen skulle vara vanligt.

Norrsken utanför mina föräldrars hus ute på Ekerö utanför Stockholm

 

Dyrt att uppleva viktlöshet

Men vet ni vad? Det sjuka är att en rymdresa för privatpersoner inte verkar vara så långt borta längre. Man kan redan idag införskaffa sig en biljett för en resa till månen. Resan finns dock inte ännu, utan man förbokar biljetten och får åka så fort möjligheten ges. En sådan biljett kostar runt 700 miljoner kronor. Det finns även varianter av resor till rymden, man kan tex ta en flygtur med ett äldre stridsflygplan mot gränsen av rymden, man kan resa genom norrsken eller i ett ombyggt jetplan kan man flyga i en parabolisk bana och uppleva viktlöshet.

___

Krävs att man är miljardär

 

Ingen av de här resorna är något för resenären med en normal resebudget, vilket kanske inte är så konstigt. Den billigaste rymdupplevelsen man kan få ligger på mellan 26 000 – 60 000 kronor. Därför är det inte så förvånande att världens första rymdturist var miljardär. Resan år 2001 gick på närmare 200 miljoner kronor och han har konstaterat att hans dröm var så mycket bättre i verkligheten än vad han kunnat föreställa sig. År 2006 var den första kvinnliga rymdturisten iväg, även hon miljardär.

Norrsken på nyårsafton i Sälen – bästa fyrverkeriet man kan önska sig!

 

Trots att rymden inte lockar mig så är det ju något som inspirerar mycket till olika filmer som Gravity med Sandra Bullock och spel som till exempel Journey to Mars som man kan spela hos hos Unibet. Dessutom blir aldrig inspirationen kring Star Wars-filmerna ute så än idag finns allt från leksaker till kläder och livsmedel inom temat.

___

Just nu väntar äventyrskan Renata Chlumska på att bli den första svenskan i rymden. Redan 2001 köpte hon sin biljett till en tre timmar lång resa ut i rymden. Om hon lyckas att bli den första svenskan i rymden återstår att se då företaget SpaceX har deklarerat att de kommer att genomföra en rymdresa runt månen med två svenska rymdturister senare detta år.

 

Drömmer du om en resa till månen? Vad står högst på din bucketlist?

Jag nöjer mig med att sitta på trygg, fast mark och titta upp på himlen och spana efter norrsken. Nästa vecka bär det av på roadtrip till Lofoten!

 

Inlägget är ett samarbete


Author: Emelie

Den kreativa optimisten. Arbetar som retuschör och har en passion för fotografi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *