Projektledare: Christine Persson

english

 

En jordnära adrenalin-junkie. Christine beskriver sig själv som lugn men ändå sprudlande av energi!

 

Jag älskar när det händer saker och ser därför till att det gör det! Jag har nog lite lätt för att kasta mig in i nya utmaningar vilket jag anser är vad som gör livet spännande, men tror att vissa kan tycka att jag borde lugna mig lite ibland.

 

Scrolla ned för att läsa resten av intervjun med Christine!

 

01

 

Vad kommer att vara mest utmanande för dig med den här resan?

Jag skulle nog vilja säga att det är att behålla fokus fram till resan. Det är en lång väg dit och jag har inte planerat så här långt fram i tiden någonsin. Men även att bli riktigt grym och trygg i att hantera en större båt i hårdare väder. Sen har vi ju kamerabiten, Emelie är grym på att fota och filma- där ligger jag hästlängder efter men det är nog bra om jag lär mig hantera kameror för att vi ska kunna få ut så mycket bra material som möjligt.

 

dsc_1654-redigera

 

Vad anser du är din bästa egenskap?

Kanske att jag vågar. Om jag får för mig att jag vill göra något då är det som att jag “måste” göra det. Det har gjort att jag, trots att jag är ganska blyg, ändå tagit för mig och hela tiden fortsatt utvecklats som person. Jag tror det här med att hela tiden vara medveten om att man kan bli bättre och få mer förstående är viktigt.

 

Nämn en bra och en dålig egenskap med Emelie. Hur är hon att samarbeta med?

Emelie är otroligt driven. Det är så imponerande att se henne när hon väl får smak för något så ger hon sig inte förrän hon har uppnåt det. Dålig egenskap tror jag är att hon ibland inte tror på sig själv och låter ibland de inre “hjärnspökena” ta över. Finns nog ingen enklare att samarbeta med, det är lite som att samarbeta med sig själv, förutom att hon även kompletterar med en massa grymma egenskaper som jag totalt saknar!

 

04-copy

 

När började du segla och åka snowboard?

Jag har seglat sedan innan jag kunde gå. När jag var bebis hade pappa ibland med mig på kappseglingar där jag fick hänga i ruffluckan, tur man var en så trött bebis som bara ville sova hela tiden! Mitt första seglarläger var dock några år senare, jag var 7 år har jag för mig. Snowboard provade jag första gången när jag var 9. Minns den dagen, jag var så arg för det var något fel på brädan – den ville inte göra som jag sa till den! Jag lärde mig åka först när jag var 12. Men skidor har jag också åkt sen innan jag kunde gå i princip.

 

mlipe_160625_542229-copy-copy

 

Varför är miljön en sådan viktig fråga för dig? 

Det är så otroligt skrämmande hur främst vi men även tidigare generationer har så grovt misshandlat jordens resurser och tillgångar. Jag önskar att det var en självklarhet att miljöfrågan var viktig för alla men tyvärr är så inte fallet. Men jag vill inte vara en del av den generation som haft möjligheten att göra skillnad men inte tagit den, jag vill att framtida generationer ska växa upp med samma vackra miljöer som jag har gjort. Klimatförändringarna skrämmer mig. Det som egentligen skrämmer mig mest är hur det finns så många kryphål idag och hur media lurar människor att tro att de gör rätt för sig när så ofta inte är fallet.

 

Vilket är ditt bästa seglings-,/snowboardminne?

Oj, jag har så många bra minnen, både seglar- och skidminnen. Så svårt att bara välja ett. Ett riktigt bra vinterminne jag har är när Sunshine Village i Banff, Kanada anordnade en Girls only park day. Jag lärde mig så mycket den dagen som jag inte hade en aning om att jag kunde, och det var sån härlig pepp från alla tjejer. Det är helt fantastiskt vad tjejer kan när de jobbar som ett team!

 

Dropping cornices in Hemavan #capita #kobåset #inspireusse

Ett foto publicerat av Christine Persson (@jennychristinep)

Ett foto publicerat av Christine Persson (@jennychristinep) Jul 13, 2015 kl. 2:04 PDT

 

07

 

Hur gör du för att själv försöka förbättra världen vi lever i?

Alldeles för lite. Men jag försöker äta veganskt i så stor utsträckning det är möjligt, här skulle jag verkligen kunna bli bättre. Sopsorterar såklart, försöker undvika plast så gott det går, donerar pengar varje månad m.m. Min utbildning (läser Utveckling och Internationellt Samarbete på SH) är en viktig del för mig i att bli bättre på att göra skillnad, och min förhoppning är att jag kommer kunna jobba med att förbättra förutsättningarna och hur folk hanterar miljön och sina medmänniskor (och djur).

 

Varför tycker du att det är viktigt att lyfta tjejer inom mansdominerade sporter?

Vi måste komma bort från hela den mansdominerande kulturen. Den definierar oss mer än vi tror, vara sig en vill eller inte. Det finns så mycket förtryck och rasism kvar i världen och tyvärr verkar vi vara långt ifrån att komma bort från det. Det är så djupt rotat i oss att många inte ens förstår att de ger uttryck för och förstärker detta förtryck. Även jag själv gör det ibland. Men bara för att världen ser ut som den gör idag betyder inte det att det är något vi ska acceptera. Tillsammans har vi en stor makt, och att göra sin röst hörd kan förändra mycket! Mer jämställda sporter (i det här fallet inom segling och snowboarding som jag brinner för) är ett steg till ett mer jämställt samhälle.

 

20150308_0001

 

Just bought my season pass- June 13th I’m ready! #cardrona #burntabigholeinmybankaccount #lifeoftheunemployed #funemployed

Ett foto publicerat av Christine Persson (@jennychristinep)

Finns det något råd du önskar att du kunde berätta för ditt tio år yngre jag som du vet idag men inte visste då?

Kanske att jag inte skulle vara rädd för att vara mig själv. Och att inte vara rädd för att inte passa in. Det är fint att vara annorlunda, för att vara annorlunda betyder inte att man är konstig, utan att man är sig själv. Våga stå utanför normen!

 

Vad/vem inspirerar dig?

Emelie har varit och är en av mina största inspirationskällor. Under större delen av mitt vuxna liv har jag följt hennes livsstil med resande och att förverkliga mina drömmar. Om det inte vore för henne vet jag inte om jag hade gjort och upplevt så mycket som jag har idag. Sen ska jag fortsätta vara lite klyshig och även nämna resten av familjen. Det är så inspirerande att se hur dessa starka människor kan ha så mycket kärlek och förståelse inom sig, och även ett sådant driv. Mamma och pappa har alltid varit den typen som tar för sig och gör det dem vill. De har även alltid varit otroligt stöttande.

 

mlipe_160716_5504

 

Favoritresmål?

Så svår fråga! Alla ställen jag varit på har verkligen haft sin charm. Men Kanada ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Så otroligt fina människor och natur! Dit vill jag absolut resa tillbaka igen och igen. Skulle jag säga ett varmt land hade det nog varit Colombia. Även där så vänlig kultur och galet vackert.

 

Vad hoppas du kunna nå fram med i och med det här projektet? 

Jag hoppas att vi kan få fler att våga ta för sig. Vi får nu såhär i början av projektet hela tiden höra att vi är galna och våra vänner tvivlar på om vi kommer klara det. Men jag vill visa att en inte ska vara rädd för att slänga sig ut i det okända, ovisshet kan vara något fantastiskt! Jag hoppas att vi med det här projektet kan få folk att tänka till över vad de säger, hur de behandlar andra, framförallt förtryckta och de som kanske inte har någon röst. Sen hoppas jag självklart att vi ska ha kul! Det kanske är bland det viktigaste, och att vi lär oss massor på vägen. Det tvivlar jag dock inte en sekund på.

Vill du läsa mer om vårt projekt? Klicka här!

Author: Christine

Den jordnära adrenalin-junkien. Studerar en kandidat i utveckling och internationellt samarbete med passion för miljö och mänskliga rättigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *