MÅSTADFJELLET viewpoint – Værøy – Lofoten

Værøy – Måstadfjellet viewpoint

 

Vackra vyer över kritvita stränder och turkost vatten i landskap liknande Skotland.

 

Stockholm – Bodö – Vaeroy

 

Vår roadtrip i Lofoten startade från Stockholm. Vi tog en natt i Sundsvall och körde sedan vidare till Bodö där vi tog en tältnatt på Bodøsjøen Camping. Drygt 14 timmar tar körtiden från Stockholm till Bodö, sedan tillkommer tid på färjan. Vi hann inte direkt utforska Bodö för vi bokade en tidig färja nästa dag som skulle ta oss till Værøy.

 

Sträcka: 

10 km 
Tid inklusive lunch & fotostopp: 
4 timmar 20 min
Stigning: 

557 m
Hösta punkt:  

434 m

 

Boka färja

 

Vi hade läst på innan om att det kunde vara svårt att få plats på färjan, så bäst var att boka för att vara på säkra sidan. Det jag också läste om var att man tog färjan till Moskenes, jag fattade inte att  det fanns andra alternativ att ta sig till andra öar förrän vi kom dit. Vi bokade om biljetten eftersom vi inte ville missa Værøy. Det finns tre avgångar från Bodö; Moskenes, Vaeroy och Rost. Vi upplevde det som att de allra flesta åkte direkt till Moskenes, det var inte alls så många turister på Vaeroy, vilket var skönt!

 

Torghatten Nord kan du boka färjan och se vilka avgångar som finns samt priser.

 

 

Måstadfjellet Viewpoint

 

Första dagen i Norge bjöd på typiskt väder för att vara Lofoten – kallt, mulet, regn och blåsigt. Vi letade upp platsen där vi skulle börja vår första hike. Vi ställde oss på en liten parkeringsplats och började gå längs en gammal bilväg och in genom en tunnel. (Nere i dalen mellan Tvärberget och Hornet) Denna led var inte utritad, så det var lite otydligt var den började. Den var inte alls krävande, man kunde gå på en stig eller så kunde man gå på bilväg hela vägen till toppen av Håheia. Det finns en annan led man kan gå så att man tar sig över till Måstad:

 

 På ut.no finns kartor över andra leder på Vaeroy

 

 

Lagom till att vi kom upp till toppen sprack det upp och världens vackraste vyer öppnade upp sig framför oss. Det var magiskt! Och högt! Det pirrade till i hela kroppen av nervositet för att ramla över kanten haha. Jag blir mer och mer höjdrädd ju äldre jag blir, jag kan inte fatta att jag både hoppat bungyjump och skydive… Vi stannade och fotade en massa, och sedan gick vi vidare ut på Skamheia. Det blåste mycket och vinden vred hela tiden. Vi satte oss ned och lagade lunch på Trangia köket, vi lyckades hitta en lä plats men precis när vi ätit klart vred vinden och vi höll på att blåsa bort. Vi gick samma väg tillbaka och doppade Charlie när vi kom ned till stranden nere vid Tverrberget. Det var en riktigt fin tur där uppe, det påminde om Skottlands landskap. Resten av dagen skiftade vädret och vi körde runt ön och tittade oss omkring.

 

Vi satte upp tältet på fältet nedanför där vi hade ställt bilen under turen. Det regnade så vi tog en powernap innan det var dags att ta nästa färja över till Moskenes. Den färjan tog ca en timme och gick precis runt tolvslaget så det var en perfekt tur i midnattssolen! Vi spenderade ca 12 timmar på Vaeroy och det var alldeles lagom!

 

 

 

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *