Vandra till Trolltunga

english

 

Nummer fyra på listan “10 awe-inspiring places around the world”  ligger bara dryga fyra timmar från Stavanger – Trolltunga – en av de mest spektakulära fjällsformationerna i Norge. 

 
Att vandra upp till Trolltunga är väldigt fysiskt krävande. 22 kilometer fram och tillbaka tog oss runt 11 timmar (6 timmar upp, någon timme vid Trolltunga , och 4 timmar tillbaka). Trolltunga bildades för cirka 10.000 år sedan. Landskapet är imponerande med glaciärer på bergstopparna, vackra blå sjöar och höga fjordar. Från början gjorde man vandringen på två dagar, men en bergbana infördes och då kunde man gå den på en dag, så som vi gjorde. 
 
 
Vilken helg vi har haft här borta i Norge. Det är tisdag kväll och mina ben värker fortfarande så att jag tror de blöder innifrån.
 
 
I fredags packade vi ihop en liten väska för att fara iväg på äventyr. Vi bokade bil på onsdagskvällen, men jag rekommenderar att boka bil tidigt, cirka 2-3 månader i förväg, så blir det mycket billigare. Bokar du online blir det oftast billigare än att ringa och boka, t.ex. på Flygvaruhuset sparar du 15% på onlinebokning.
 
 
Vår fina hyrbil som vi sov fem personer i. Fråga inte hur vi fick plats, för det är ett mysterium. Vi lyckades sova faktiskt, trots ett par ryck i klaustrofobisk panik och en raggarbil som spelade hög musik utanför.  
 
  

Övernattning i bilen på en parkeringsplats 

 
Vi proppade in vårt bagage i den lilla Audin och även täckena fick åka med då vi inte hade bokat något ställe att sova på. Vi kände oss inte tillräckligt på topp för att bära med oss tält upp på fjället. Tyvärr började turen från Stavanger med långa bilköer och vi kom fram långt senare än beräknat. Det var tur att vi hade haft i baktanke att sova i bilen, alla incheckningar hade stängt när vi kom fram till Odda. Vi parkerade bilen och bäddade ihop det lagom mysigt och kröp ihop fem personer som packade sillar. Det var ganska klaostrofobiskt kan jag säga, och dålig luft också. Men det gick ju bra det med, så länge man inte är rädd för andras tår i ansiktet så! Sök på Odda, Norge på en hotellbokningssajt. t.ex. Supersavertravel.se och boka i god tid, så slipper du övernatta i bilen! 
 
 

Den 10 timmar långa vandringen började med 2000 trappsteg

 
Det var ju inte frågan om någon sovmorgon vare sig tidsmässigt eller bekvämlighetsmässigt så grabbarna packade upp grillen och började grilla korv på parkeringsplatsen. Hela turen, som var beräknad på ca 10 timmar började med en lång trappa som gick intill en gammal bergbana rätt uppför berget. Över 2000 steg var den på. Den var mer som en ihop-spikad trästege än en trappa. Det var kämpigt och extremt svettigt, men upp kom vi tillslut. 
 
 
 
Det ser väl inte så jobbigt ut? Halvägs upp för totalt 2500 pinnar till trappsteg!

 

Upp kom vi tillslut, svettigare än någonsin
  

Edens Lustgård 

 
Med lagom mycket mjöksyra i benen hade vi lite över 9 timmar kvar att gå. Vi var inga vana vandrare i vårt gäng, en av killarna gick i Converse. Hans fötter var inte så glada. Hade jag gjort om turen hade jag sett till att ha ett par riktiga vandringskängor som jag hade gått in ordentligt. Outnorth, till exempel, har ett stort utbud. Naturen var otroligt vacker med vattenfall överallt och på vissa ställen kändes det som om man var i något slags Edens Lustgård. När vi väl kom fram till målet, Trolltunga, stod där fullt med folk samlat längs med bergskanterna uppe på 1100 meter över havet och 700 meter över fjorden Ringedalsvattnet.
 
 
Det såg ut som att alla skulle ramla ned, folk stod och gjorde hoppbilder på de mest läskigaste ställena och ute på Trolltunga-spetsen stod folk på händerna eller hängde och dinglade med benen över kanten. Jag trodde inte att jag var speciellt höjdrädd men jag fick panik. Hela kroppen skakade och det blev väldigt svettigt i handflatorna. Det sprang lösa hundar överallt också som gärna tittade ut över stupet och det var omöjligt att hålla koll på att folk inte trampade fel eller halkade i.
 
 
Man kunde springa uppe på sisådär 700 meters höjd längs bergskanten om man ville. 
 
 

Kö ut till Trolltunga

 
Det var bara att försöka lugna sig och ställa sig i kön som gick ut till Trolltunga. Alla kunde ju inte stå där ute på en gång, då hade den kanske gått av eller så hade folk råkat putta i varandra. Man fick gå ut en och en och känna på skräcken och vara varsam med sina steg för att inte snubbla på någon konstig spik som stack ut ur klippan.
 
 
Jag klarade det! Dock dinglade jag inte med benen som alla andra. Det var ganska konstigt att jag reagerade så här på Trolltunga men var hyffsat lugn på Preikestolen som bara är 100 meter lägre. Man fick en adrenalinkick i alla fall vilket kanske var nödvändigt för att orka gå hela vägen tillbaka igen. 
 
 
p1060744
 
 
 

Bara 2000 trappsteg kvar 

 
Det var inte dirket lättare att gå ned för trapporna än att gå uppför dem om det var någon som trodde det. Benen var tämligen slut efter 10 timmars vandring och att gå ned i den sluttande trappan på de skakiga benen var som att gå på styltor – minst sagt darrigt och ostabilt. Vi kom ned tillsut och eftersom vi fortfarande inte hade bokat något rum för natten var det bara att dyka i sjön för att bli av med svetten. En svalkande cider satt inte så fel heller. 
 

 

Det var minst lika krävande att gå ned för alla dessa trapporna igen. Benen skakade och höll på att vika sig
  
 
 
Planen var att åka in till Odda och festa i våra smutsiga joggingskor så vi tog ett bord på första och kanske enda restaurangen i byn och käkade pizza. Taggade som få undrade vi var festen var men det enda vi mötte var alkoholister och pundare, överallt. Odda var så vackert till utsidan men det visade sig att vi var tvugna att fly illa kvickt. Vi tog oss bort till Röldal och checkade in på Røldal Hyttegrend Camping som var riktigt sjysst med goa sängar. Vi försökte spela några kortspel men det gick inte utan att stoppa tandpetare i ögonlocken, så det dröjde inte länge innan alla slocknade. På söndagen var det dags att åka hem igen, efter en välbehövlig sovmorgon. 
 
 
 

Återigen har vi häpnats av Norges otroligt vackra natur med trollsliknande berg och klarblå fjordar, fluffiga får och mäktiga vattenfall. Vi avslutade helgen med att dra till Sola Strand där vi kollade på kitesurfare innan vi tog oss tillbaka hem till sängen som var skönare än någonsin. 

 
 

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR.

Detta påverkar dock inte utformningen av inlägget.

 

 

Hiking Trolltunga Norway
Gillade du det här inlägget? Dela det på Pinterest!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Lunchpaus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Odda är en fin by med många maffiga vattenfall längs med vägen
 
 
Efter den långa hiken bodde vi på en hytte och drack ett par glas innan ögonen kraschade.
 
 
 
 
 
 
Vi avslutade helgen med en sväng på Sola Strand och tittade på kite surfare
 
 
 
 
 
 
Här kommer några av Jossans bilder också:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Author: Emelie

Den kreativa optimisten. Arbetar som retuschör och har en passion för fotografi.

0 thoughts on “Vandra till Trolltunga

 1. Wow! Vilket häftigt ställe och bra bilder, måste absolut dit någon gång

 2. Hej,

  Jag tänkte besöka Trolltunga om en vecka och letar lite information och hittade därför detta inlägg. Har fått lite detaljer i din berättelse men har du något tips på något man bör eller inte bör tänka på?

  Vet egentligen inte så mycket ännu men vi ska köra bil så långt det går. Finns det några avgifter på vägen etc?

  Tack på förhand och hoppas du orkar ge något tips 🙂

  1. Hej!
   Jag har för mig att det var några vägtullar längs vägen, och vi körde från Stavanger så då fick vi ta färjan vid ett tillfälle som kostade lite. Man kan parkera precis vid början av turen, och man betalar lite för parkeringen. Tänk på att ha rätt skor och mycket vätska men annars är det väl bara att gå på! Ha så kul 🙂

 3. Jag hittade lite mer info innan jag såg att du svarat och det verkar inte vara några konstigheter.

  Tack för ditt svar, det ska bli skoj 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *